Marko Popović ekskluzivno za ZadarSport: "Želja mi je da Zadar bude dugo u Euroligi"
Piše: M.B. | Objavljeno 12.9.2008 u 16:50.
ZDNews.hr

Marko Popović Foto: ZadarSport (Arhiva)


Marko Popović u ekskluzivnom razgovoru za ZadarSport dao je svoje viđenje ovogodišnjeg Zadra i Cibone. Smatra kako Zadrani imaju realne šanse te kako je Cibona u maloj prednosti zbog sustava bodovanja za ugovor sa Euroligom.

Također je napomenuo kako smatra da je Stipčević važna karika Zadra te je kazao kako je Stipčević sigurno zaslužio osjetniju minutažu u igri u novoj sezoni. Osvrnuo se i na pripremne utakmice svoje nove momčadi te je za kraj kazao kako Zadar ima velike šanse u NLB-u te kako tu mora tražiti svoje bodove za ugovor sa Euroligom.

Kako si se snašao u novoj sredini?

"Za sada je sve ok jer teško je ocjenjivati bilo što dok se igra za kikiriki. Kad počne prava sezona onda ce se moći reci kakva je prava situacija. Evo prije dva dana smo izgubili u zadnjoj sekundi od Panathinaikosa,sto ne znači da smo mi ekipa za F4 Eurolige niti da su oni loši. Pripremne utakmice su jedno a prvenstvene sasvim nešto drugo. Imamo kvalitetu ali najvažnija je kemija momčadi. Sve drugo pada u vodu ako to ne postoji."

Koji su klupski ciljevi,i realno koliko daleko možete u Eurocupu?

"Klupski ciljevi iskreno ne znam koji su ali znam da sam profesionalac kao i svi ostali suigrači i na nama je pobijediti svaku utakmicu koju igramo,a to će nas dovesti do nečega. Hoće li to biti dovoljno zadovoljavajuće za čelnike kluba odnosno navijače, znat će se odgovor na kraju sezone.

Eurocup je jedno dobro natjecanje, nije na razini Eurolige ali je svakako respektabilno. Mi imamo 2 pretkola i mislim da smo u prvom kolu favoriti jer igramo protiv Slupska a nakon toga idemo na prvaka izraela Hapoela. Sama činjenica da su skinili Maccabi je stvar za respekt i tu će nam biti teško.

Ali treba prvo proći Poljake a onda će se razmišljati o Hapoelu! Mislim da će nam tek kasnije u skupini biti lakše igrati jer ćemo se moći vaditi u slučaju nekoga kiksa dok u ovim pretkolima to neće biti slučaj."

Pratiš li što se događa u Zadru? Tvoja procjena mogućnosti Zadra u novoj sezoni?

"Zadar uvijek pratim, a i činjenica je da će biti teško ukomponirati sve te nove igrače želi li se napraviti dobar rezultat. Kemija momčadi je puno bitnija od snage neke momčadi. Ako se to posloži mislim da bi mogli dobro izgledati.

Biti će im teško tokom cijele sezone jer su ove godine kao nikada do sada velika očekivanja i ogromna je želja svih Zadrana Euroliga. To može donijeti određeni pritisak na igrače, posebno domaće koji su okruženi medijima i dnevnim ćakulama.

Činjenica je da su obje ekipe napravile dobre momčadi jer težina ove sezone se zna, pa makar to bio i jednogodišnji ugovor koji je pošteniji ali možda čak i nije jer ako Zadar uzme dovoljno bodova u tom slučaju ce igrati samo godinu dana Euroligu. Volio bih vidjeti Zadar malo duže u tom natjecanju jer sada napokon ima uvjete, a uvjeren sam da ce se puno ljudi kultivizirati ulaskom u novu dvoranu i da će grupiranja biti sve manje. To bi značilo da će se moći i obiteljski odlaziti na utakmice i mislim da Zadar može dokazati Europi da je spreman pokazati svoju specifičnost navijanja ali i kulturu."

Usporedba Zadra i cibone po pozicijama? - Dixon, Stipčević, Prostran-Calloway, Kus, Princ

"Zadar kao i Cibona ima novoga igrača na poziciji 'playa' i to je ona najosjetljivija pozicija. Dixon ima prednost nad Callowayem u iskustvu i bolje poznaje europsku košarku dok je ovaj drugi vjerojatno veći atleta jer je i dosta mlađi. Baš zbog toga ga je Cibona potpisala do studenoga kada počinje NBA liga i ako bude koji kvalitetan igrač na tržištu, a s ovim ne budu zadovoljni - mogu mijenjati. Protiv Dixona sam igrao kad sam bio u Efesu a on u Galatasarayu i tamo je pokaza da zna igrati i znao je zabijati po 30 koševa i više često, ali su dosta gubili. Ako bi ga se dovelo u red mislim da bi mogao biti veliki plus za Zadar. Zadar ima i Roka koji se diže po onome što sam vidio po nekim pripremnim utakmicama i izuzetno mi je drago zbog njega jer znam kako radi i zaslužio je dobar status ove sezone.

Njegov doprinos će biti izuzetno važan za dobre igre Zadra. Tu je i Prostran kojega ne poznajem dovoljno ali u ovako bitnoj sezoni nisam siguran da ce dobiti puno prilika za dokazivanje. Ali za njega ima vremena. Cibona ima combo guarda Kusa koji igra na obe pozicije i sigurno da je njegova najveća kvaliteta obrana i izvođenje slobodnih bacanja."

Kus, Longin, Troha, Rozic-Beck, Johnson, Peric

"Mislim da je ovdje dosta ujednačeno. Iskustvo je na strani Cibone dok su fizikalne predispozicije na strani Zadrana. Ovo će biti jako zanimljiv 'match up' i jedva čekam to drugo kolo koje neće dati bistru sliku, ali obrise jedne i druge ekipe sigurno hoće. Žao mi je samo što Longin nije završio u Zadru, a imao je veliku želju."

Prkačin, Markota, Kastropil, Vukušić, Zupčić, Andrić-Ružić, Ivanov,Macura,Gečevski, Šarlija

"Mislim da je Zadar u prednosti na ovim pozicijama jer imaju kvalitetnije rotacije. Cibona osim Prke i Markote nema tu kvalitetu, ali ako Prkačin bude dovoljno spreman i očuvan isto kao i Gečevski mogao bi puno dati Ciboni, odnosno Gečevski Zadru. Zbog velikog broja utakmica ova pozicija će biti najosjetljivija jer poznato je da centri fizički brzo padnu."

Petrović – Perasović

"Tu stvarno ne mogu puno reći jer sa niti jednim nisam radija. Znam se da je Perasović veliki radnik i ima iskustva vođenja velikih ekipa (Tau Ceramica, Sevilla), dok je Aco 'mačak' koji zna kada napraviti pritisak na suce kao i medijski na protivničke momčadi!"


Malo o suigračima iz reprezentacije u dresu Cibone. Koje su njihove prednosti i mane?
- Longin, Rozić, Prkačin, Kus, Markota


"Brane konstantan šuter kojeg ne smiješ ostaviti samoga, a najveća prednost mu je šut i bude li fizički spreman mogao bi imati jednu od glavnih uloga te ekipe. I Brane je u godinama, kao i Prkačin i ako se bude pazio to će biti stari dobri Brane.

Rozić je igrač zadatka. Nije vrhunski šuter ali može 'staviti' tricu. Najveće kvalitete su mu želja, skok u oba pravca i obrana. Imati će važnu rolu a to je pokazao i u reprezentaciji. Prkačin - prvi centar koji ima najbolju leđnu tehniku u Hrvatskoj! Uglavnom igra na iskustvo jer su ga stigle godine i teško će moći vise od dvadesetak minuta po utakmici.

Uglavnom igra na desnoj strani napada kako bi radija 'rolling na baseline' i pas na šutere, odnosno ulaz u sredinu reketa i polu-horukom završava akcije. Iskusan i jedini pravi centar Cibone. Kus – 'Stavlja' svaku kad je sam, izdržljiv, odličan sa linije slobodnih bacanja,dobra obrana na igraču s loptom. Igra uvijek u istom ritmu i relativno je predvidiv. Markota - Atletičan,dokazao je da može igrati ozbiljnu košarku, samo me strah njegovog povratka u Zagreb, gdje će biti u kušnji noćnog života. Može otvoriti reket i šutira sa osam metara. Zreliji i isto mu je 'opaliti' prvu i zadnju loptu, bilo 2 ili 20 razlike on će ju 'staviti'. Ima muda!"

Zaključak za kraj?

"Prednost Cibone je definitivno bodovanje kroz Euroligu i prednost je novo pravilo u PH. sa stranacima jer imaju samo jednog stranca. Kad bi Zadar uspio izvući putovnice za Jubyja i Geča, napravili bi ogroman posao. U PH. Cibona ima prednosti dok Zadar u NLB ligi ima vjetar u jedra.

I Zadar će imati uvijek najboljeg igrača ali neki puta kad ne ide dobro tu je publika. Ako Zadrani budu disali kao jedan imaju Euroligu, ako ne jedino dobro će biti to što će postojati sljedeća sezona za borbu za EL jer nema vise višegodišnjih ugovora!

Sve u svemu mislim da će biti nikad zanimljivija sezona iz razloga što je tu jedan kvalitetan Zagreb sa Zadranima Dijanom i Vladovićem, te Splićani koji su prošlom sezonom napravili dobar iskorak." - za kraj je kazao Popović

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.