Aco: "Hendikepirani smo nedostatkom igrača u pripremnom procesu"; Stipčević: "Jedva čekamo prvu službenu utakmicu"
Piše: Hrvoje Bajlo i Matej Lordanić | Objavljeno 18.8.2008 u 21:37.
ZDNews.hr

Aco Petrović - trener Zadra Foto: Zadarsport (Arhiva)


Košarkaši Zadra su službeno kročili u dvoranu na Višnjiku. Trener Aleksandar Petrović obavio je prvu prozivku u deset sati u ponedjeljak na koju su se odazvali: Rok Stipčević, Jere Macura, Tome Ružić, Damir Rančić, Šime Olivari, Danijel Popović, Mario Pešut, Pavle Marčinković, Marino Šarlija, Toni Prostran, Ivan Batur te Danko Šestić koji se nalazi na probi u Zadru.

Pripreme su osnova dobre sezone i zato će se u vrijeme do prve utakmice Zadrani morati pripremiti za sve što ih čeka u narednih desetak mjeseci.

Trener Petrović je na kormilo zadra došao prilično davno – u ožujku 2007. godine i već iza sebe ima jedne pripreme s aktualnim prvacima Hrvatske. Zaista je raritetan podatak da jedan trener ulazi u svoju treću sezonu na klupu Zadra. No, ovoga puta Petrović pred sobom ima ogromne ambicije – prestići Cibonu i osigurati Zadru toliko željenu Euroligu.

Iako je prva prozivka bila na rasporedu u ponedjeljak, glavnina momčadi će se priključiti naknadno. Kapetan Todor Gečevski i novopridošli Bugarin Dejan Ivanov će kasniti zbog reprezentativnih obveza. Juby Johnson također neće biti prisutan od početka zbog ženidbe, a kasnit će i njegovi sunarodnjaci Malix Dixon i Romel Beck.

Aco: "Hendikepirani smo nedostatkom ključnih igrača u pripremnom procesu"

Konačno su počele pripreme za novu sezonu, što reći na početku?

"Danas smo otvorili pripreme koje će biti specifične iz dva razloga. Prvi razlog je taj što nam fali pet igrača iz objektivnih razloga, a drugi razlog je taj što smo procijenili da nema smisla ići na planinske pripreme zbog razloga jer nam fali dosta igrača i zato što se želimo što je moguće više adaptirati se na novu dvoranu tu na Višnjiku, što smatram jednim od važnijih stvari u novoj sezoni.

Mislim da ćemo morati biti strpljivi jer za razliku od prošle sezone, ove sezone, govorim o ovom pripremnom dijelu, nemam sve igrače na raspolaganju. Lanjske sezone sam od prvoga dana mogao raditi apsolutno sve što sam htio, no ovoga trenutka sam malo limitiran, ali znali smo da ćemo imati te probleme te se nadam da ćemo iste uspjeti rješavati u hodu."

S obzirom da nemate sve igrače na raspolaganju od početka pripremnog dijela, mislite li da će vam to poremetiti koncepciju priprema i uigravanja momčad?

"Idemo drugačijim konceptom. Do 5. rujna pokušavamo raditi sa igračima koji su u rosteru, znači Ružić, Macura, Stipčević, Prostran te ih pokušavamo dovesti do jednog dobrog fizičkog nivoa, a kroz veći broj utakmica nego što smo igrali prošle godine u pripremnom dijelu, (prošle godine 8, dok će ih ove godine odigrati 13. op.p) znači u onom drugom dijelu ćemo kroz ubrzani broj i veći broj protivnika koji su jači i kvalitetniji nego prošle sezone, doći do one forme koja nam minimum garantira dobar ulazak u novu sezonu. Mislim da ćemo do početka EuroCup-a biti u optimalnoj formi."

Danko Šestić našao se danas na treningu Zadra, možete li nam više kazati o njemu?

"Dečka su doveli na probu i on će se tu uigravati s nama, a Giergia i Pulja će na kraju odlučiti da li je on igrač za Zadar ili ne. Meni je u ovom trenutku svaki igrač dobrodošao kako bi mi dao kvalitetu više, kako bih na kvalitetan način mogao odraditi ovaj trenažni proces."

Zadar lani i Zadar sada?

"Mislim da je pre rano govoriti o tome djeluje li Zadar jače ove sezone ili prošle sezone. Prije svega treba upoznati momčad, trebaju oni upoznati mene. Govorim o novopridošlim igračima. Ovoga trenutka je sve pre rano i jednostavno treba pustiti da odradimo tih šest tjedana, odnosno četiri tjedna kada konačno budemo kompletni, a ni tada nismo do kraja kompletni jer Gečevski i Ivanov dolaze tek 21. Rujna kada im završi posljednja utakmica kvalifikacija sa reprezentacijama.

Istina, preveliki je hendikep, međutim sigurno je da imamo dobru momčad i da ćemo prebroditi ove probleme sa nedostatkom ključnih igrača." - za kraj je kazao Petrović za ZadarSport.


Pripremne utakmice
Prvi pripremni ogled bit će 17. rujna protiv slovenskog prvoligaša Kopra u istoimenom gradu, a sljedećeg će dana snage odmjeriti s talijanskim Cantuom. U Bologni će 19. rujna odigrati protiv Virtusa, a od 21. do 22. rujna će u Udinama odigrati pripremni turnir na kojem će sudjelovati Benetton iz Trevisa, Turk Telekom iz Ankare, Snaidero iz Udina i Zadar. Potom će se Zadrani zaputiti u francuski Angers gdje će od 25. do 27. rujna odigrati još jedan pripremni turnir.
Ako ovoga trenutka podvučemo crtu, dolazimo do šturog zaključka kako je prošlosezonsku momčad napustilo čak pet igrača i došlo pet novih. Stallworth, Barać, Lalić, Štimac i Brewer više ne stanuju u Zadru, a novi igrači prvaka Hrvatske su postali Dixon, Beck, Dejan Ivanov, Tomislav Ružić i Damir Rančić.

Prvoj su se momčadi priključili četiri igrača iz omladinskog pogona: Ivan Batur, Šime Olivari, Danijel Popović i Mario Pešut. Na probu je, kako neslužbeno doznajemo, došao 19-godišnji Danko Šestić iz Čelika. Sezona je vrlo duga, ambicije su visoke, a da bi se ostvarile, trebat će u kontinuitetu pružati kvalitetne igre.

Petrovićev je zadatak uigrati nove igrače te ih ukomponirati u svoj sustav. To je zahtjevan i dugotrajan proces, međutim, ako se nastavi s prošlogodišnjim igrama, Zadrani će u Višnjiku jamačno imati priliku uživati u vrlo kvalitetnoj košarci.

Rok Stipčević: "Dvorana je fenomenalna, jedva čekamo prvu službenu utakmicu"

Playmaker Zadra Rok Stipčević nije krio oduševljenje novom dvoranom. Nakon treninga kazao nam je kako su svi igrači koji su prisustvovali današnjem treningu zaključili kako jedva čekaju da zaigraju prvu službenu utakmicu u novoj dvorani.

"Ja sam osobno presretan što ću imati tu čast da igram u novoj dvorani. Baš smo nakon treninga komentirali kako je sve odlično i kako jedva čekamo da zaigramo pred našom Zadarskom publikom na prepunom Višnjiku! Samo kad se sjetim utakmica rukometne reprezentacije prođu me trnci.

Ono navijanje, onaj doživljaj… Atmosfera je bila fenomenalna i nadam se da ćemo i mi isto doživjeti već u prvom kolu protiv Splita. U ovu dvoranu napokon će moći dolaziti cijele obitelji, što nije mogao biti slučaj u Jazinama.

S obzirom na udaljenost publike od samog terena, da li će vama igračima nedostajati 'pakleni pritisak' Jazina?

- Prije svega Jazine su jedinstvene po mnogočemu. Tamo su igrale naše najveće legende i Jazine su nezamjenjive u tom smislu. Što se navijanja tiče, na rukometnim utakmicama je bilo jako dobro.

Akustika u dvorani je fenomenalna i mi se nadamo da će nas Tornado, ali i ostala publika podržati u što većem broju, pa rezultat neće izostati. Mi ćemo dati sve od sebe na parketu, oni neka daju na tribinama i rezultat ne može izostati – za kraj je kazao Stipčević.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.