Toni Prostran:"Iako sam primao infuziju, nije mi bilo teško igrati za reprezentaciju"
Piše: Hrvoje Bajlo i Matej Lordanić | Objavljeno 7.8.2008 u 23:16.
ZDNews.hr

Toni Prostran Foto: ZDS (Arhiva)


Nakon šest godina posta, hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija napokon se ponovno popela na postolje po zasluženu brončanu medalju. Posljednji put na međunarodnom postolju bili su momci iz generacije 1984/85 2002. godine u Njemačkoj. Osvojili su zlatnu medalju.

Današnji juniori (1990. i 1991. godište), pod vodstvom izbornika Vlade Vanjaka te trenera Denisa Pleslića i Ante Nazora uspjeli su u zacrtanim ciljevima. U Hrvatsku su se vratili ponosno s osvojenim trećim mjestom.

Hrvatska je u polufinalu uz lošu igru uvjerljivo poražena od Grčke 82:62. No, u utakmici za treće mjesto izabranici Vlade Vanjaka su se uspjeli pribrati i osvetiti Francuzima za poraz u prethodnoj utakmici. Unatoč tome što su hrvatski juniori imali čak 14 poena prednosti na poluvremenu, na kraju je bilo vrlo gusto.

Junakom se pokazao bek Zadra Toni Prostran, koji je u posljednjih 18 sekundi pogodio četiri slobodna bacanja za konačnih 73:68. Najbolji strijelac je bio Mario Delaš s 18 poena i 14 skokova, a po 16 poena su dodali Josip Bilinovac i Ivan Ramljak. Prostran je igrao svih 40 minuta i postigao osam poena uz sedam asistencija, ali i šest izgubljenih lopti.

Prije polufinala Hrvatska je po prosječnom broju koševa po utakmici bila vodeća na turniru, a među polufinalistima se isticala po prosjecima šuta za dva (49 posto), tri (33 posto) i po prosjeku šuta s linije slobodnih bacanja (73 posto).

Najbolji Hrvat na ovom turniru je bio iznimno talentirani krilni centar Splita Mario Delaš. On je bio treći strijelac natjecanja s 18,6 poena i šesti skakač s 9,1 skokom. Zanimljivo, iako je imao problema s virozom, te je često primao infuziju, Prostran je igrač s najvećom minutažom na turniru.

On je, slično kao Delaš, odigrao jako dobar turnir. Bio je drugi hrvatski strijelac i osmi strijelac turnira sa 16,3 poena po utakmici. S pet asistencija u prosjeku je uz Francuza Albicyja bio vodeći asistent ovog natjecanja. No, uz to je prosječno gubio čak 4,6 lopti po utakmici i u toj kategoriji bio vodeći na turniru. Međutim, mora mu se odati priznanje za vrlo dobre igre unatoč tome što nije bio u potpunosti spreman te je muku mučio s bolesti.

Razgovarali smo s Tonijem Prostranom koji je ekskluzivno za ZadarSport, po prvi puta nakon osvojene brončane medalje odlučio progovoriti o samom turniru, vlastitom zdravstvenom stanju te ostalim stvarima vezanim za Europsko prvenstvo na kojemu je nastupao.

Toni ProstranNa kraju turnira imali ste učinak od 16,3 koševa po utakmici te 5 asistencija. Vrlo impresivno, što reći?

"Mogu reći da sam zadovoljan sa brojkama na turniru s obzirom na to da sam bio mlađi godinu dana od ostalih momaka na turniru. Odigram sam cijeli turnir bez nekog drastičnog pada u igri, iako mislim da se uvijek može pružiti više i bolje."

Proglašeni ste najboljim asistentom turnira.

"Da, najbolji sam asistent. Ustvari dijelim prvo mjesto sa Francuzom Albicyjem koji je također imao 5 asistencija u prosjeku. Jako mi je drago radi tih asistencija jer sam uvijek gledao kako pronaći igrača koji je u najboljoj poziciji za postizanje koša."

Toni je igrao u prosjeku 36 minuta po utakmici. Imao je virozu, primao je infuziju... Niti to mu nije bilo teško za reprezentaciju.

"Dobio sam trbušnu virozu ono jutro kad smo putovali za Grčku. Primao sam injekcije i na prvoj utakmici nisam mogao igrati niti sekunde više od 20 minuta. Odmah nakon toga sam išao na infuziju i tako je bilo prvih pet dana turnira. Cijeli turnir sam bio na dijeti. U slijedećim utakmicama sam takoreći imao maksimalnu minutažu. Samo ja znam kako sam se osjećao poslije svake utakmice, ali dok sam bio na terenu, uvijek sam davao sve od sebe."

"Batur je odličan šuter, Zubčić bi mogao igrati izboriti poziciju u seniorima Cibone"

"Uz mene su još bili Ivan Batur i Tomislav Zubčić koji je inaće član Cibone, ali je Zadranin. Ovdje je bio do 15-te godine. Batur je isto bio važna karika u momčadi. Odličan je šuter i mislim da ćemo uskoro imati jednog dobrog šutera u momčadi Zadra. Zubčić je centar koji je također veliki talent i on bi ove godine mogao izboriti svoju poziciju u prvoj momčadi Cibone."

"Protiv Grčke se nije moglo, emotivno smo se ispraznili"

"Mi smo se totalno emotivno ispraznili odmah nakon što smo ušli u polufinale, a u polufinalu su nas čekali Grci. Grčka je jako dobra ekipa koja je, moramo biti iskreni, puno čvršće ušla u susret i odmah uz veliku podršku publike stvorila razliku koju nismo mogli nadoknaditi. Već nakon prvog poluvremena kada je sve bilo gotovo, nama su misli bile usmjerene samo u jednom smjeru - moramo osvojiti barem broncu!"

"Veliko mi je priznanje što me uspoređuju s Markom Popovićem"

"Meni je veliko priznanje da me se uspoređuje s Markom koji je veliki igrač i jedan od stupova naše reprezentacije. O tome jesam li bolji ili ne, time se uopće ne zamaram. Na meni je samo da i dalje nastavim mukotrpno trenirati i da idem stepenicu po stepenicu."

Što će Toni raditi ovih dana? Odmor? Kupanje?

"Jedva sam čekao trenutak da dođem u Zadar, da vidim svoju obitelj. Sad ću se dobro odmoriti, iskupati i ne misliti uopće na košarku. Pripreme Zadra počinju 18.8. i onda mi počinju novi izazovi." - za kraj je kazao Prostran.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.