U18: Hrvatska osvojila brončanu medalju!
Piše: kosarka.hr | Objavljeno 3.8.2008 u 21:31.
ZDNews.hr


Hrvatska U18 reprezentacija osvojila je broncu na Europskom prvenstvu u Grčkoj. Nakon četvrtka kada su izgubili s pola koša razlike, izabranici Vlade Vanjka su odigrali još jednu egal utakmicu s Francuskom, no ovog puta su naši juniori bili koncentriraniji u završnici te se pobjedom 73:68 kući vraćaju s medaljom. Ovo je prvo odličje jedne mlađe reprezentativne kategorije od juniorskog zlata 2002. godine.

Hrvatska je dominirala većim djelom utakmice. Naši juniori su u trećoj minuti prešli u vodstvo koje više nisu ispuštali do samog kraja, no do pobjede su došli tek u samoj završnici. Prednost od 17 poena početkom nastavka Hrvatskoj nije bila dovoljna za mirnu završnicu i Francuzi su 20 sekundi prije kraja došli na minimalan zaostatak (69:68). Ipak, bilo je to prekasno za tricolore koji su bili primorani raditi prekršaje, a Toni Prostran je svoja četiri bacanja realizirao sa maksimalnim učinkom.

Svoju prednost Hrvatska je, predvođena Delašem i Zubčićem, počela graditi već u prvoj četvrtini. U drugoj su stigli do prvog dvoznamenkastog vodstva (30:19), a na poluvrijeme su otišli sa 14 poena viška (44:30).

U trećoj minuti nastavka Josip Bilinovac pogađa tricu za najvišu prednost Hrvatske (52:35). No, nakon toga Francuska počinje igrati, smanjuje zaostatak i u posljednju četvrtinu ulazi sa šest koševa minusa (60:54). Ubrzo su se igrači Philippea Orya potpuno vratili u utakmicu, no Hrvatska nije dopustila da Francuzi još jednom odnesu pobjedu u završnici te su došli do medalje. Prve Hrvatske na velikim natjecanjima nakon šest godina.

Za Hrvatsku je još jednu sjajnu utakmicu odigrao Mario Delaš koji je ubacio 18 poena i sakupio 14 skokova, a raspoloženi su bili i Ivan Ramljak (16p, 7sk) te Bilinovac (16p). Francuze je s 15 poena predvodio Nicolas Lang.

Hrvatska – Francuska 73:68 (20:13, 24:17, 16:24, 13:14)

Hrvatska: Došen, Prostran 8, Bilinovac 16, Smajlagić 3, Fodor, Ramljak 16, Batur, Planinic, Zubčić 8, Radošević 4, Delaš 18, Rikić.

Francuska: Bourhis 11, Sanchez 9, Albicy 5, Lang 15, Lacombe, Thibedore 2, Tanghe 11, Cairo 10, Leonard, Celerier 3, Buval 2, Sane.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.