Hrvatska u polufinalu EP-a!
Piše: kosarka.hr | Objavljeno 1.8.2008 u 2:37.
ZDNews.hr

Toni Prostran postigao je 22, Batur 8 te Delaš 16 koševa Foto: Zadarsport (Arhiva)


Juniori Hrvatske ipak su se plasirali u polufinale U18 Europskog prvenstva. Iako su u utakmici za plasman u polufinale u neizvjesnoj završnici poraženi od Francuske rezultatom 74:73 te ste već i na našim stranicama pogreškom mogli pročitati da nam predstoji borba od 5. do 8. mjesta, u spas je priskočila Latvija.

U posljednjoj utakmici programa Latvijci su iznenadili Ruse 79:75 te se tako stvorio krug tri reprezentacije (Hrvatska, Latvija, Rusija) s tri pobjede i dva poraza. Budući da smo mi pobijedili Latviju s +17, a izgubili od Rusa s devet poena, imali smo u tom krugu najbolju koš razliku pa ćemo u subotu igrati polufinale protiv domaćina Grčke. Uz to, ovim rezultatom juniori Hrvatske plasirali su se na U19 Svjetsko prvenstvo što se sljedeće godine igra na Novom Zelandu.

Inače, u susret koji je po svemu se činilo bio ključan ua plasman u polufinale, Francuzi su vodili većim dijelom utakmice, a u jednom trenutku imali vodstvo od 17 poena. No, pet minuta prije kraja susreta Hrvati su se vratili u susret. Ipak, izabranici Vlade Vanjka su u samoj završnici promašili sve što su mogli, a Francuzi su objeručke prihvatili ponuđeni prolaz u borbu za medalje.

Kada je francuski play Andrew Albicy dvije minute prije kraja susreta sa linije slobodnih bacanja pogodio za 74:73 teško je bilo za očekivati da će taj rezultat biti konačan. No, seriju hrvatskih promašaja ubrzo je započeo, također sa linije slobodnih bacanja, Leon Radošević. Cibonin centar nije uspio iskoristiti ni jedan od dva iznuđena pokušaja, a, nedugo zatim, iz iste pozicije više sreće nije imao ni njegov klupski suigrač Tomislav Zubčić.

Francuzi su novom izgubljenom loptom dali još jednu priliku našim juniorima, a u posljednjem napadu Hrvatskaje čak tri puta uputila loptu prema košu (Prostran dva puta, Zubčić jednom), no ona ni jednom nije došla do željenog cilja. Izabranici Philippea Orya tako su prošli u polufinale, dok je Hrvatima ostalo da čekaju i dočekaju pobjedu Latvije nad Rusijom i pridruže se Francuskoj, Grčkoj i Litvi koje su već bile u polufinalu.

Razlog tome su dva uzastopna poraza nakon sjajnog starta i četiri pobjede na otvaranju prvenstva. Sam početak susreta dao je naslutiti neizvijesnu završnicu, no Francuska je bolje ušla u drugi dio utakmice. Hrvatska, osim Tonija Prostrana (22p, 4as, 3ukl) i Marija Delaša (16p), nije imala još jednog raspoloženog igrača u momčadi pa je prednost tricolora u drugoj četvrtini narasla na velikih 44:29. Imali su Francuzi početkom drugog poluvremena i +17 (51:34), no tada se Prostranu i Delašu priključuje Zubčić i prednost Francuske se počela topiti.

Početkom posljednje četvrtine Francuzi su još uvijek imali naizgled otvoren put u polufinale (70:61), no tada Zubčić sa šest uzastopnih poena započinje, a Ivan Ramljak završava 10:0 seriju svoje momčadi i četiri minute prije kraja utakmice Hrvatska je nakon dugo vremena prešla u vodstvo (71:70).

Kod tog rezultata obje momčadi su zaključale pristupe svojim obručima pa je do kraja susreta na obje strane postignuto svega šest poena, a Francuzi su, u već opisanoj završnici, bili spretniji i sretniji.

Prvi strijelac pobjedničke momčadi bio je Nicolas Lang (16p), a velik doprinos pobjedi dali su i Alexis Tanghe (13p, 10sk) te prvi asistent i kradljivac dosadašnjeg djela natjecanja Albicy (12p, 4as).

Hrvatska – Francuska 73:74 (22:24, 12:23, 25:20, 14:7)
Hrvatska: Došen, Prostran 22, Bilinovac, Smajlagić, Fodor, Ramljak 5, Batur 8, Planinic, Zubčić 15, Radošević 7, Delaš 16, Rikić.

Francuska: Bourhis 2, Sanchez 3, Albicy 13, Lang 16, Lacombe 5, Thibedore 2, Tanghe 13, Cairo 2, Leonard 8, Celerier 6, Buval, Sane.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.