Odlični juniori startali pobjedom
Piše: Kosarka.hr | Objavljeno 26.7.2008 u 16:09.
ZDNews.hr

Toni Prostran Foto: Arhiva (ZDS)


Hrvatska juniorska reprezentacija uspješno je započela svoj put na Europskom U18 prvenstvu u Grčkoj. Izabranici Vlade Vanjka su na otvaranju turnira rezultatom 87:70 svladali reprezentaciju Latvije koja je našim juniorima ozbiljniji otpor pružila tek na početku susreta. Već na otvaranju druge četvrtine naši reprezentativci su se, predvođeni odličnim Mariom Delašom, odlijepili na dvoznamenkastu prednost koju su znali sačuvati do kraja susreta.

Prvi dio susreta pripao je Latvijcima koji su nakon početnog ispitivanja snaga otišli na prednost 16:9. Ipak, Hrvatska tada radi seriju 8:0, s dvije trice Ivana Batura i košem Zubčića ponovno prelazi u vodstvo, a prva četvrtina završena je rezultatom 19:21.

Naši reprezentativci puno bolje otvaraju drugu četvrtinu te nakon četiri minute dolaze do dvoznamenkaste prednosti (21:32), a na odmor odlaze s vodstvom 43:36, prije svega zahvaljujući raspoloženom Mariju Delašu za kojeg Latvijci nisu imali rješenja. Mladi igrač Splita već je u prvom poluvremenu ubacio 16 koševa (šut iz igre 6-8), uhvatio pet skokova te imao po jednu asistenciju, blokadu i ukradenu loptu.

"Oni su poveli na početku susreta, no mi smo vrlo brzo uspostavili ravnotežu i preuzeli kontrolu nad utakmicom. U prvoj utakmici uvijek postoji opasnost da se ne odigra dobro, dodatni uteg bio je i taj što su nas Latvijci pobijedili u pripremnom periodu, no kvalitetno smo reagirali i zasluženo došli do pobjede", rekao je trener Vlado Vanjak čija je momčad trećoj četvrtini utakmice još više povećala svoje vodstvo te u posljednju dionicu utakmice ušla sa prednošću od 11 poena (64:53).

A već u prvoj minuti četvrte četvrtine naši juniori serijom 7:0 rješavaju pitanje pobjednika. To je Hrvatsku potpuno oslobodilo pritiska pa je njena prednost u sljedećim minutama ubrzano rasla. U 35. minuti susreta Zubčić pogađa za +21 (78:57), a tri minute prije kraja susreta novopečeni igrač Cedevite Ivan Ramljak tricom svoju momčad odvodi na najviših +25 (86:61).

Takva prednost omogućila je Vladi Vanjku da isproba i neke igrače koji na ovom natjecanju nisu u prvom planu, pa su priliku da osjete susret dobili svi osim 217 centimetara visokog Roberta Rikića.

Prvi igrač susreta Delaš najveću ispomoć imao je u Ciboninom dvojcu Radošević (15p) - Zubčić (9p, 10sk). Velik doprinos ovom uspjehu dali su i Zadrani Batur (13p) i Prostran (12p), a Latvijce je s 13 poena i devet skokova predvodio Lauris Blaus.

Sutra u 18 sati naši reprezentativci imaju novi izazov, ovog puta najboljim juniorima Hrvatske suprostaviti će se vršnjaci iz Bugarske koji su za našu reprezentaciju velika nepoznanica.

"Oni su odigrali jako malo pripremnih utakmica, tek jedan turnir u Grčkoj, pa nemamo puno informacija o njima. No, dobro je što igraju večeras (petak, op.a.) pa se možemo osobno uvjeriti u njihove sposobnosti", zaključio je Vanjak.
Hrvatska - Latvija 87:70 (19:21, 17:22, 17:21, 17:23)

Hrvatska: Došen 6, Prostran 12, Bilinovac 2, Smajlagić 2, Fodor, Ramljak 3, Batur 13, Planinić 1, Zubčić 9, Radošević 15, Delaš 24, Rikić.

Latvija: Celms 8, Vilde 2, Steinbergs 1, Krumins 4, Brigmanis 2, Laksa 13, Osins 3, Osenieks 8, Ziedins 3, Zeidaks 9, Blaus 13, Rozitis 4.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.