DOBRA ZAMJENA ZA GEČEVSKOG?
Ekskluzivno doznajemo: Australski Hrvat zamjena za Gečevskog!
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 14.7.2008 u 23:22.
ZDNews.hr

Aleks Marić Foto: Daylife


Kako doznajemo iz izvora bliskih klubu KK Zadar je našao igrača za upotpuniti mjesto centra upražnjeno odlaskom dosadašnjeg kapetana Todora Gečevskog. Navodno je prvi pick Zadra mladi Australac hrvatskog podrijetla Aleks Marić.

U prošloj je sezoni dvadesettrogodišnji centar nastupao za momčad Nebraske u američkoj sveučilišnoj ligi – NCAA-u. Marićeve statistike su zaista vrlo obećavajuće. U prosjeku je postizao double – double učinak od 15.7 koševa i nešto više od 10 skokova po utakmici, a nekoliko je puta i bio biran za igrača tjedna u jakoj diviziji Big 12.

Američki stručnjaci i skauti su Mariću predviđali i NBA karijeru te se australski Hrvat bio prijavio na draft 2006. godine, ali je pod utjecajem novog trenera Nebraske povukao prijavu. Marića odlikuje čvrstina u igri, te je sa svojom visinom od 210 cm među dominantnijim centrima u svojoj diviziji. Vrlo dobro se bori za poziciju, što mu daje veliku prednost kod skokova te je jedan od razloga njegova izvrsnog skakačkog učinka.

Dobar je strijelac unutar reketa, dok većinu koševa izvan reketa postiže horukom. Svakako mu je prednost i činjenica da može solidno kontrolirati loptu objema rukama što mu olakšava driblinge. Dosta se otvara izvan reketa, no šut sa polu – distance mu je ispodprosječan i trebati će na tome još poraditi. Što se tiče loših strana, američki skauti mu zamjeraju fizičku ograničenost. Iako visok, relativno je trom za američke standarde, te ponekad kasni u obrambenim reakcijama.

No, pošto se u NCAA – u igra atletskija košarka nego u Europi, ti će se nedostatci manje primjećivati. S obzirom da je bio NBA potencijal i da se iskazao u diviziji dolazi i trenutno NCAA prvak Kanzas, Marić bi se vjerojatno pokazao kao igrač dostojan Zadra. A velika mu je prednost što uz australsku ima i hrvatsku putovnicu i neće se računati kao stranac u 1. HKL. Ako Marić zaista potpiše ostaje riješiti samo pitanje startnog beka – šutera i dovesti domaću zamjenu za Jubya.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.