Morske alge prouzročile puno problema u Qingdau
Piše: HJS | Objavljeno 29.6.2008 u 22:14.
ZDNews.hr

Foto: HJS


Olimpijska jedriličarska reprezentacija došla je u Qingdao na pripreme spremna na (gotovo) sve, jedriličari i treneri naslušali su se predavanja o magli i dimu, teškom i nečistom zraku, o visokim temperaturama i jakom suncu, o opasnosti dehidracije i specijalnoj prehrani, o jakim morskim strujama, o tehnici jedrenja po vrlo laganom vjetru…itd., ali na žalost nitko nije niti razmišljao o za sada nerješivom problemu - morskim algama.

Naime, nedavne ogromne kiše, poplave i tajfun koji je poharao Kinu prije mjesec dana prouzročili su cvjetanje mora. Svjetlo zelena morska trava (alga pravim imenom enteromorpha prolifera) koja je pokrila 13 000 četvornih kilometara kineskog mora, nije zaobišla ni grad Qingdao, gdje će se održati olimpijska jedriličarska natjecanja u kolovozu. Nepregledne zelene površine veličine nogometnih igrališta što plutaju morskom površinom u potpunosti su onemogućile realizaciju morskih treninga.

Glavni trener HJS-a Tonči Antunović komentirao je trenutnu situaciju:

"Ovdje smo već skoro deset dana, ali nažalost uopće ne pričamo o onim stvarima zbog kojih smo došli. Sve smo podredili ovim pripremama, od kojih smo mnogo očekivali gledajući na samu jedriličarsku formu naših olimpijaca. Svaki dan provodimo na moru oko 4 sata i pokušavamo koliko god možemo napraviti nešto smisleno, ali jake morske struje jednostavno nam to ne dozvoljavaju.

Morske trave toliko ima da je bilo kakvo jedrenje po tome jednostavno nemoguće. Alge putuju nošene strujama tolikom brzinom, da je nemoguće postaviti fiksno regatno polje u čistom prostoru, a da u roku od par minuta kompletno ne bude prekriveno zelenim travnatim tepihom. Jednostavno ne znamo što napraviti sa morskim dijelom priprema koji nam svakodnevno propada.

Jučer smo vezano za ovaj problem skupa sa ostalim nacijama bili na izvanrednom sastanku sa organizacijskim odborom olimpijskih jedriličarskih natjecanja. Iako su nam domaćini rekli da je angažirano preko 10.000 ljudi sa više od 1.000 plovila u čišćenju alga, da su do sada iz mora izvadili preko 100.000 tona alge to se na moru ne vidi. Englezi i Amerikanci su prekinuli pripreme i otišli kući, ostali (uključujući i nas) još uvijek bezuspješno pokušavaju udruženim snagama iskoristiti svaki (doslovno) metar algama nepokrivenog dijela mora.

Da nema ovog problema mogli bi reći da pripreme protječu sve po planu, odnosno super, jer onaj drugi tzv. suhi dio priprema stručna predavanja (doktora Nebojše Nikolića i savjetnika za pravila Mladena Makjanića) i kondicijski dio provodi se odlično. Atmosfera u timu je odlična, opremili smo naš logistički prostor u marini kako bi dobar dio dana koji tamo provodimo bio što ugodniji. Danas smo i imali nenajavljeni posjet gospode iz Svjetske agencije za antidoping, tražili su i našli Marina Lovrovića i Šimu Fantelu."

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.