Košarkaši Zadra titulom se oprostili od Jazina!
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 6.6.2008 u 21:30.
ZDNews.hr

Slavljenička fotografija Foto: Hrvoje Bajlo


Zadar je prvak! U petoj utakmici finalne serije košarkaši Zadra su rezultatom 89:65 deklasirali Split. Pred prepunim tribinama u sjajnoj atmosferi na veličanstven su se način miljenici Kalelarge oprostili od kultne dvorane. U Jazine se natiskalo oko 5.000 gledatelja koji su neprestanom pjesmom dali veliki obol ovoj pobjedi.

Ova je utakmica uvelike nalikovala prvoj i trećoj, kada su Zadrani s lakoćom došli do velike prednosti koju su znalački sačuvali do kraja. Kakav-takav otpor Žuti su pružili na samom početku, ponajviše zahvaljujući mnogobrojnim promašajima s linije slobodnih bacanja Jere Macure (ukupno 1/6, 17%). Upravo je taj igrač bio najaktivniji na otvaranju prve četvrtine, ali Splićani su bili u igri zahvaljujući njegovoj nepreciznosti s linije slobodnih bacanja. U nekoliko je akcija Macura pogodio uz faul te prvu četvrtinu okončao sa sedam poena.

Umjesto Stallwortha utakmicu je započeo Barać i na početku naznačio kako će biti vrlo raspoložen. Zabio je 8 poena u inicijalnih 10 minuta i uz Macuru bio jedan od najzaslužnijih za vodstvo od 10 poena nakon prve dionice igre. Serijom 5:0 (trica Ivanova, dvica Perića) Splićani su došli do prvog i jedinog vodstva na utakmici.

U šestoj je minuti Barać pogodio za prvo osjetnije vodstvo od šest poena prednosti, a Stipanović s četiri uzastopna poena ne dozvoljava Zadru da se značajnije odlijepi. U prvoj četvrtini odlični Barać pogađa tricu za +8 (21:13) i prisiljava Subotića na time-out. Pokušavaju se Žuti obraniti zonski, ali Barać probija njihovu zonu za prvo dvoznamenkasto vodstvo na utakmici. Prva četvrtina završava vodstvom Zadra 25:15.

Splitski "tornjevi" Stipanović i Ivanov su rano ušli u probleme s osobnim greškama, a ni igra bekova nije bila dovoljno dobra da bi pokrila nedostatak pod košem. Garnett je puno šutirao, ali Johnson mu "nije dozvoljavao disati" te je splitski Amerikanac utrošio mnogo lopti. Do milimetra prostora je došao na početku druge četvrtine kada je pogodio tricu, ali Johnson s četiri uzastopna poena ne dozvoljava veće približavanje Žutih.

Valja naglasiti kako je trica Batine na sredini druge četvrtine bila treća od četiri splitske u cijeloj utakmici, ali odgovor odmah stiže preko Stipčevićeve dalekometne "bombe". Zadrani igraju puno bolje u tom periodu i odvajaju se na veću prednost. Gečevski je precizan, Stipčević dodaje još jednu tricu i učas je Zadar na +14 (serija 7:0). Štimac pogađa za +15, ali Splićani se donekle približavaju na 44:32, konačan rezultat nakon prvog dijela.

U drugoj se četvrtini probudio Johnson i s 9 poena bio najefikasniji Zadranin u prvom dijelu. Pratio ga je Barać koji je ostao na 8 poena iz prve dionice igre, a kod Splićana je Ivanov postigao 9, a Garnett sedam.

U nastavku igraju samo igrači u bijelom. Žuti kao da su sputani pritiskom publike i u drugom dijelu pokazuju vrlo blijedo lice, nimalo nalik onom u srijedu na Gripama. Iskusni je Štimac preuzeo dirigentsku palicu u ruke i gotovo sam dokrajčio Splićane, uz malu pomoć Johnsona.

Riječanin je položio nakon nekoliko kontri (šest uzastopnih poena), Johnson je pridodao nešto, a Splićani su bili sasvim izgubljeni i nikako nisu mogli naći put do Zadrovog koša. Jedini je nešto pokušavao Perić, jedina svijetla točka Žutih u ovoj utakmici. Prednost Zadra je samo rasla, od +12 nakon prvog dijela penjala se preko +17, +21 do čak +23 (61:38) pred kraj treće dionice igre.

Treća četvrtina, inače vrlo moćno oružje Zadrana u pojedinim utakmicama ove sezone u potpunosti je dotukla goste iz Splita. Subotićevi su igrači zakazali u napadu, a nakon nekoliko povezanih pogodaka Zadrani su dobili na samopouzdanju i trasirali put prema pobjedi. Kada je Štimac pogodio za 67:40 na samom kraju treće četvrtine bilo je jasno da će posljednjih 10 minuta proteći u revijalnom tonu.

Tako je i bilo. Neumoljivi je Štimac nemilice trpao koš Žutih. Postavio je tricom nevjerojatnih 70:40, a nakon nekog vremena je dodao još jedan dalekometni ubačaj za maksimalnih 75:42. Malo opuštanje Zadra koriste Splićani, napose Perić koji je glavni igrač Splita u seriji 8:0 (njegovih šest poena). Međutim, pobjeda Zadra bila je sigurna, te je Petrović odlučio dodijeliti posljednjih nekoliko minuta najmlađima, Prostranu, Marčinkoviću i Šarliji. Isto čini i Subotić, pa u posljednjim minutama gledamo zadarsku i splitsku mladost na parketu.

Posebno je dojmljivo bilo dodavanje iza leđa Prostrana za Marčinkovića koji uz malu pomoć table pogađa tricu. Svoju je minutažu jako dobro iskoristio i 18-godišnji Delaš koji je postigao pet poena. Tricom je konačnih 89:65 postavio Stallworth, a posljednji je zvuk sirene označio da slavlje u Zadru može početi.

Osvajanjem titule prvaka države Petrovićevi su igrači okrunili ovu sjajnu sezonu. Trofej je trebao kao potvrda odličnog rada kroz cijelu sezonu koji se ogledao u odličnim predstavama u ULEB Kupu, NLB ligi, te Prvenstvu Hrvatske. Možda su Zadrani mogli i prije završiti ovu finalnu seriju, ali ovako su se na zaista veličanstven način u velikom stilu oprostili od legendarnih Jazina. Dovoljno o dominaciji Zadra govori koš-razlika +68 na domaćem parketu u finalnoj seriji.

Zadrani su u gotovo svim segmentima košarkaške igre bili bolji protivnik i sasvim zasluženo osvojili naslov. Bitno je bilo postati prvak države i zbog ugovora s Euroligom. Mnogi nisu očekivali ovakvu žetvu bodova, čak 16 osvojenih ove sezone i potpuno približavanje Ciboni na samo dva boda zaostatka. Treba čestitati Splićanima koji bi sljedeće sezone, ukoliko ostanu na okupu, mogli biti ponovno u borbi za naslov prvaka Hrvatske i u gornjem domu NLB lige.

Veliko je slavlje nastupilo nakon završetka utakmice. Tornado i Torcida su zajedničkom pjesmom pozdravili nove prvake. Došli su Zadrani na bis, Stipčević je uzeo organizatorsku ulogu pred mikrofonom, a sve nazočne je oduševio Johnson svojom izvedbom popularnog hita Novih fosila "Da te ne volim". Trener Petrović je doživio ovacije s tribina, no na press-konferenciji je rekao da će uzeti predah i odlučiti što dalje. "Tjedan do 10 dana ću uzeti predah i razmisliti, odmoriti u krugu obitelji i onda odlučiti što dalje", rekao je Petrović. Slavlje na zadarskim ulicama i kafićima će potrajati do dugo u noć, baš kao što su košarkaši Zadra i zaslužili.

Najefikasniji igrač Zadra bio je Štimac s 21 poenom (val. 22), te Juby Johnson s 20 postignutih koševa i pet skokova. Kapetan Gečevski je odigrao dobru all-around utakmicu s 8 poena, šest skokova i pet osvojenih lopti (val. 22). Jedini koji je pružao otpor kod Splićana bio je Perić s 21 poenom i sedam skokova (val. 20).

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.