Žuti izborili "majstoricu"
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 5.6.2008 u 0:26.
ZDNews.hr

Juby Johnson Foto: Zadarsport (Arhiva)


Sjajnim drugim poluvremenom pred rasprodanim tribinama Gripa Split je uvjerljivim rezultatom 95:79 pobijedio Zadar, te će tako o prvaku Hrvatske za ovu sezonu odlučivati "majstorica" u petak. Iako rezultat sugerira drugačije, Zadrani su gotovo čitave tri četvrtine bili ravnopravan suparnik. No, splitska serija 15:0 nakon Brewerovog nesportskog faula bila je dovoljna za osiguravanje pobjede za momčad Piksija Subotića.

Utakmicu je otvorio raspoloženi Rudež, a Stallworth mu odgovara tricom. Nakon nekoliko minuta izmjenjivanja u vodstvu, Stallworth je položio za +3, ali Garnett veže pet uzastopnih poena za novi povratak Splita u vodstvo. Kod Splita je prednjačio sjajni Rudež, a Zadrane je vukao odlični Brewer. Nervozu u redovima obje momčadi dokazuje mnogo promašenih slobodnih bacanja. Splićani su bili četiri puta neprecizni, a Zadrani čak pet. Zadrani su loše skakali u obrani što su domaćini znali iskoristiti i brojnim napadačkim skokovima i drugim napadima dolaziti do laganih poena.

Fenomenalni Rudež u prvoj je četvrtini tricom postavio 18:15, ali već u sljedećem napadu pogađa još jednu dalekometnu "bombu" s istog mjesta za +6 Splita. Macura sa svoja tri poena u dva napada smanjuje, ali Rudež pogađa još jednu tricu. Odgovara mu Brewer na isti način, ali Zadrani nikako ne nalaze lijeka za raspoloženog Rudeža koji ponovno poentira. Iako je u posljednjih 37 sekundi prve četvrtine Split ušao s +5, Zadar Brewerovim polaganjem i Johnsonovom tricom sa sirenom izjednačuje na 27:27 nakon prve dionice igre.

Majstorica u Jazinama
Iako se spekuliralo da bi se "majstorica" Prvenstva Hrvatske mogla odigrati u novoj dvorani na Višnjiku, predsjednik KK Zadar Kristijan Magaš potvrdio nam je kako će se ipak igrati u Jazinama: "Utakmica će se sigurno igrati u Jazinama i nigdje drugdje. Te insinuacije o Višnjiku nemaju veze sa zdravim razumom, jer bi to bilo ravno tome da igramo u Splitu. Igrači se nisu priviknuli na parket, obruč, niti su neki od njih ikad i bili u toj dvorani. Ponavljam, u novoj dvorani se neće igrati. I igrači su složni kako se treba sve završiti u Jazinama."(M.L. i H.B.)

Nerješivu enigmu za Zadrane je predstavljao Rudež koji je postigao čak 15 poena u prvih 10 minuta, a koš Splićana je nemilice "trpao" Brewer koji je završio na 12 poena nakon prve četvrtine. Zanimljivo, Brewer je u sljedeće tri četvrtine postigao samo dva poena.

Čvrsta i borbena košarkaška predstava se nastavlja u drugoj četvrtini. Garnett zakucavanjem iz kontre i Ivanov tricom donose Splitu +5, ali tada nastupa vrlo dobra zadarska serija 10:1 za vodstvo 33:37. Rudež prekida seriju Zadra, potom ponovno pogađa za izjednačenje, a seriju 7:0 Splita zaokružuje Batina svojom drugom tricom. Barać potom postiže pet uzastopnih poena (dvica pa trica) i u tim je trenucima najraspoloženiji igrač u plavom.

Sumić poentira za Splićane, ali Zadrani loše odigravaju posljednji napad i na odmor se ide s vodstvom Subotićevih igrača 44:42. Najefikasniji igrač Zadra bio je Brewer s 12 poena iz prve četvrtine, a Barać je s klupe trgnuo Zadrane i postigao 9 poena. Kod Splićana Rudež je postigao 19, a Batina, Ivanov i Garnett po sedam.

Rudež pogađa tricu za +5 na početku treće četvrtine, Brewer i Stallworth smanjuju, ali Splićani su vrlo precizni iza linije 6.25 metara i preko Batine dolaze do novog vodstva od četiri poena. Na polovici treće četvrtine probleme s obrambenim skokom Zadra dolaze do izražaja, jer Perić s lakoćom kupi lopte pod zadarskim obručem nakon čega dolazi do laganih poena za Žute. Tada dobro igraju Johnson i Gečevski, ali Perić nastavlja tamo gdje je Rudež stao. Pogađa tricu za novih +4, ali odgovor ekspresno stiže preko Stipčevićeve 8-metarske trice.

Iz drugih napada, nakon skokova u napadu poentiraju Perić i Stipanović, ali nakon faula 207 cm visokog centra nad Brewerom, Zadrov Amerikanac ga udara nogom i zarađuje nesportsku pogrešku. Bilobrk je oba puta precizan, Garnett pogađa vrlo težak šut iz pada, a Splićani na najbolji mogući način završavaju treću četvrtinu zakucavanjem Ivanova za 68:57. Nesportska pogreška Brewera je Splićanima dala krila, jer su nakon toga oni postigli šest poena, a Zadar niti jedan.

Zadar je u velikom padu što koristi Rudež na početku četvrte četvrtine. Pogađa tricu, a splitsku seriju 15:0 završava Ivanov svojim poenima. Podsjetimo, nakon 58:57, Splićani su pogodili 15 uzastopnih koševa za uvjerljivih 73:57. Već je tada malo tko vjerovao u povratak grogiranih Zadrana. Štimac prekida splitsku seriju tricom, ali Garnett odmah odgovara na isti način. Perić pogađa oba slobodna bacanja, Rudež je precizan za +20, dok Zadrani neuspješno pokušavaju neizrađenim šutevima iz velike udaljenosti.

Kapetan Gečevski, Stipčević i Štimac serijom 7:0 malo smanjuju prednost Žutih, a prije nego što je Perić trebao izvesti dva slobodna bacanja, semafor se ugasio, pa je došlo do kratkog prekida utakmice. Perić pogađa oba i prekida zadarsku seriju, a najbliže što su gosti došli bilo je -10 poenima Baraća, ali tada je bilo premalo vremena za povratak. Konačnih 95:79 postavlja mladi Mario Delaš u posljednjoj minuti.

Veća želja i htijenje Splićana je presudilo današnju utakmicu kojom su Subotićevi igrači nakon 11 uzastopnih poraza od Zadra došli do dvije pobjede u tri utakmice. Splićani su imali čak 51 skok, a Zadrani tek 31. Upravo su brojni skokovi, pogotovo u napadu, Žutima omogućili brojne lagane poene. To je naglasio i Petrović poslije utakmice: "Imali su čak 20 skokova više od nas, bili su na svakoj lopti i puno bolje reagirali od nas." Uz to, Subotićevi su igrači podijelili čak 23 asistencije, a Zadrani tek 13. Petrovićevi igrači nikako nisu mogli naći rješenja za raspoloženog Rudeža, a probleme su im radili i brojni skokovi Ivanova i Perića.

Upravo je potonji nosio igru Žutih u drugom poluvremenu i uz Rudeža bio prvo ime utakmice. Također, Subotić je zonskom obranom izneredio Zadrane koji su to teško napadali, a samo s raspoloženim Baraćem i Johnsonom se nije moglo protiv sjajnih Splićana koji su postigli 12 trica. Kada su oni promašili nekoliko šuteva na našu zonu, mi smo počeli dobivati samopouzdanje i podizati rezultat", rekao je Subotić poslije utakmice. Zadarska "kola" su krenula nizbrdo nakon nepromišljenog poteza Brewera koji je namjerno nogom udario Stipanovića nakon čega su Splićani došli do velike prednosti i riješili utakmicu.

Zadar je svemu unatoč favorit u "majstorici" koja je na rasporedu u petak. Kvalitetniji su, a uz to Splićani nisu slavili u Jazinama pune četiri godine, otkad je tada 20-godišnji Ukić poenima u posljednjoj sekundi preko Kovačića donio svojoj momčadi Kup. Loptica se sada prebacuje na Zadar, a Splićani su svoje odradili ove sezone i rasterećeno mogu ući u posljednju utakmicu sezone. Upravo su na sličan način Zadrani došli do posljednje titule u bivšoj Jugoslaviji 1986. godine. Tada su igrači Vlade Đurovića potpuno rasterećeni i opušteni odigrali odličnu utakmicu protiv Cibone, prvaka Europe, i na krilima sjajnog Petra Popovića i njegovih 36 poena došli do trijumfa.

Tada je aktualni trener Zadra Aco Petrović odsluživao vojni rok, pa nije igrao za Cibonu, ali zasigurno se sjeća senzacije koju su tada Zadrani priredili. Slična je psihološka situacija i sada, ali teško je vjerovati da Split može napraviti iznenađenje u petak.

Kod Zadra se istaknuo Barać s 16 poena, Brewer je postigao 14 uz sedam skokova, a Johnson 12. Enigma za zadarsku obranu danas je bio Rudež koji je završio s 27 poena (pet trica, šest skokova, četiri asistencije). Perić je 19 od 20 poena postigao u drugom poluvremenu, a sjajan je bio Ivanov s 15 koševa i 14 skokova.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.