Zadarski Tornado "otpuhao" Splićane
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 1.6.2008 u 23:29.
ZDNews.hr

Pankracije Barać Foto: Hrvoje Bajlo


Fenomenalnom igrom u sjajnoj atmosferi Jazina Zadar je u trećoj utakmici finalne serije Prvenstva Hrvatske bio bolji od Splita 100:80. Splićani su poveli, ali nakon što su Zadrani došli u vodstvo pred kraj prve četvrtine, nisu ga ispuštali do kraja. Slično kao u prvoj finalnoj utakmici, Zadrani su vrlo brzo došli do većeg vodstva i rano riješili pitanje pobjednika. Dokaz nadmoći Zadrana u ovoj utakmici je čak 40 postignutih poena u prvih 13 minuta igre i vodstvo od 17 poena razlike u tim trenucima.

Međutim, nije sve od početka izgledalo tako. Utakmicu su bolje otvorili Splićani i poveli preko Stipanovića. Na poene Brewera je odgovorio Garnett tricom, a na Johnsonovo jedno pogođeno slobodno bacanje se nadovezao Ivanov tricom za vodstvo Splita 3:8. Već rano je Brewer dao naslutiti da je raspoložen. Pogodio je 2+1, dodao još dva poena za svoju mini-seriju 5:0. Do prvog vodstva u ovoj utakmici Zadar dolazi poenima Macure s linije slobodnih bacanja u 4. minuti. Preciznost pogodivši trice pokazuju Rudež i Garnett s jedne, te Brewer s druge strane.

Mala svečanost prije utakmice
Prije utakmice od aktivnog suđenja oprostio se zadarski sudac Milan Čanković. Ovaj je djelitelj pravde nakon 35 godina sudačke karijere u kojoj je sudio Euroligu, ULEB Kup i NLB ligu suđenju rekao zbogom. Dobio je prigodne poklone od KK Zadar, KK Split, Udruge hrvatskih košarkaških sudaca, te Košarkaškog saveza Zadarske županije.(M.L.)

Brewer je u tim trenucima bio pokretač svih akcija Zadra. Osim već spomenute trice zadarski je Amerikanac realizirao 3/4 slobodna bacanja, a nakon što mu se priključio Johnson (polaganje i tri trice), Zadar se odlijepio na 29:19. Seriju Zadrana 9:0 prekida nakratko Ivanov, ali maestralnu prvu četvrtinu zaključuje Brewer skok-šutom za svoj 15. koš i rezultat 31:21 nakon prvih 10 minuta.

Otvaranje druge četvrtine je proteklo u znaku Zadra koji se serijom 7:2 (trica Gečevskog, polaganje Johnsona i Baraća) odvaja na 38:23. Do tada najvećih +17 postavlja Barać sjajnim polaganjem na drugi obruč, ali tada Split ulazi u bolji period svoje igre i vraća se na podnošljiviju razliku. Poentirao je Rudež, pogodio je Sumić tricu, Mladenov je također zabio, a nakon toga su precizni bili Sumić i Garnett i vrlo se brzo Split vratio na 44:34.

Zadrani se vraćaju preko Lalića i njegova četiri uzastopna koša, Garnett s druge strane pogađa oba, a Stipčević je precizan iza linije 6.25 i domaćini puno lakše dišu. Nakon polovičnog uspjeha Batine i Sumića s linije slobodnih bacanja Štimac tricom i Brewer ponovno postavljaju velikih +16. Splićani se ne predaju i serijom 7:0 (trica Sumića, dvice Garnetta i Ivanova) ponovno vraćaju svoju momčad u podnošljiv zaostatak (56:47). Međutim, na bolji način četvrtinu ipak završavaju Zadrani. Brewer pogađa svoj 19. koš u ovoj utakmici, a polaganje Macure sa sirenom je bilo posljednji potez 1. poluvremena koje je završilo rezultatom 60:47. Najefikasniji igrač prvog dijela bio je Brewer s 19 poena, Johnson je dodao 16, a kod Splita Garnett je postigao 12, a Sumić 11.

Treća je četvrtina bila siromašnija koševima nego prethodne dvije, iako ju je tricom otvorio Perić za -10. Valja naglasiti vrlo dobru igru Sumića u tom periodu koji je svojim "loptama s očima" pravovremeno upošljavao suigrače. Silovitim je zakucavanjem odgovorio vrlo dobri Macura, ali motivirani Perić ponovno pogađa.

Sa strane domaćina odgovaraju Stallworth, Johnson i Macura, a kod Splićana je precizan samo Ivanov. No, velike probleme za Split predstavlja četvrta osobna greška Perića koji odlazi na klupu i Zadar lagano preko Gečevskog ponovno dolazi do velikih +16 (70:54). Siromašna treća četvrtina završava rezultatom 73:59 za Zadrane.

U četvrtoj se četvrtini strijelci ponovno bude. Pogotovo zadarski, očito vrlo odlučni da arhiviraju ovu utakmicu i prije posljednjeg zvuka sirene. Brewer pogađa uz faul, precizan je i s linije slobodnih bacanja, a na to se nadovezuju Gečevski i Barać i Zadar ima 80:62. Efikasna igra Zadra se nastavlja.

Prednjačio je raspoloženi Gečevski, pratio ga je Štimac, dok su kod Splićana pogađali Ivanov, Batina, Sumić i Perić, ali to nije bilo dovoljno. Štimac je svojim polaganjem postavio najvećih 92:71. Preostale tri i pol minute oba trenera koriste kako bi odmorili svoje nositelje igre i dali priliku najmlađima. Tako su posljednje minute na parketu proveli Marčinković, Šarlija, Sobin i Klarica. Konačnih 100:80 postavlja Štimac snažnim zakucavanjem.

Mora se priznati kako su Splićani, pogotovo u prvom poluvremenu, pružili snažniji otpor nego u prvoj utakmici. Zadrani su uz bučnu podršku 4.500 grlatih navijača igrali jako dobro, efikasno i lijepo za oko i sigurno su svi prisutni mogli uživati u sjajnoj predstavi Petrovićevih igrača. Zadrani imaju vrlo dobre izglede pred četvrtu utakmicu i u velikoj su prednosti u odnosu na igrače Slobodana Subotića.

Sjajno je igrom Zadra dirigirao Brewer za kojeg Splićani nisu imali lijeka. Pogađao je kako je htio i vukao zadarsku kompoziciju prema pobjedi, a tricama je Žute do ludila dovodio Johnson. No, vrlo je važna uloga zadarske obrane u ovom susretu koja je prisilila Subotićeve igrače na čak 17 izgubljenih lopti. Zadrani su puno kvalitetniji i vrlo bi se lako moglo dogoditi da pobijede u četvrtoj utakmici u Splitu, što bi značilo da je ova utakmica bila posljednja službena KK Zadar u Jazinama.

Najefikasniji igrač Zadra bio je Brewer s 25 poena i 9 asistencija (val. 33), a 17 je dodao Johnson (po tri trice i osvojene lopte, val. 18). Vrlo dobro je odigrao Gečevski koji je u četvrtoj četvrtini zadao Žutima konačni "udarac" i završio s 13 poena i 9 skokova (val. 22), a svoju minutažu je dobro iskoristio i Macura koji je za 15 minuta postigao 9 poena. Kod Splita po 15 su postigli Garnett (val. 16) i Sumić (šest skokova, četiri asistencije, val. 18). Ivanov je uz 14 poena dodao sedam skokova (val. 21).

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.