Splićani poravnali
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 29.5.2008 u 21:42.
ZDNews.hr

Juby Johnson Foto: Zadarsport (Arhiva)


Pobjedom 81:77 na Gripama momčad Splita izjednačila je omjer u finalu Prvenstva Hrvatske na 1-1. Splićani su na krilima sjajnog Garnetta i Stipanovića uspjeli doći do vrlo važne pobjede kojom su poravnali rezultat u finalnoj seriji. Valja naglasiti kako je sjenu na ovu sjajnu košarkašku predstavu bacila tučnjava na početku četvrte četvrtine nakon čega je isključeno čak pet igrača! Splićani su uspjeli izdržati i sa samo dva igrača na klupi doći do važne pobjede.

Nakon nekoliko minuta igre koš za koš, poenima Macure Zadar vodi tri poena razlike. Potom Perić pogađa uz faul i dodaje slobodno bacanje, dok Brewer s druge strane također pogađa uz faul, ali ne uspijeva realizirati slobodno bacanje. Pogotkom Johnsona Zadar vodi četiri poena razlike, ali tada Splićani na krilima Stipanovića i Ivanova (trica) rade seriju 5:0 i ponovno dolaze u vodstvo.

Nakon poena Brewera, Split ponovno radi seriju 5:0. Perić pogađa svoj 9. koš, a Garnett se na to nadovezuje tricom i domaćini rade parcijalnih 10:2 za vodstvo 19:15 nakon zaostatka 9:13. Barać potom pogađa samo jedno slobodno bacanje, a problemi za Zadar se javljaju u vidu treće osobne greške Brewera nešto više od minute prije kraja prve dionice igre. Petrović ga odmah mijenja Stipčevićem. Stipanović dva puta za redom pogađa, a između njegovih poena Barać je ponovno samo jednom precizan s linije slobodnih bacanja. Na kraju prve četvrtine Split vodi 23:17.

Drugu četvrtinu otvara Barać tricom za 23:20. Batina je precizan za Split, a za goste pogađaju Štimac, Lalić i Johnson, te Zadar od početka druge dionice igre radi seriju 9:2 za vodstvo 25:26. Ivanov na kratko prekida crnu splitsku seriju, ali Stipčević na to odgovara tricom. Na polovici druge četvrtine Rudež pogađa uz faul i realizira slobodno bacanje.

Potom pogađaju Johnson i Stipanović, a Barać pogađa samo jedno od tri slobodna bacanja. Do ovog je trenutka Barać šutirao 3/7 slobodna bacanja. Splićani potom prelaze u vodstvo preko Perića, Rudeža i Garnetta, a za Zadar zabijaju Johnson i Gečevski i na odmor s vodstvom 41:37 odlaze Splićani. Najefikasniji Zadranin bio je Johnson s 8 poena, a Brewer je dodao sedam. Kod Splita, Perić je bio prvi strijelac s 11 poena, a Stipanović i Ivanov (pet skokova) su postigli po 8.

Zadrani izjednačuju rezultat poenima Gečevskog i Stallwortha na otvaranju treće četvrtine. Splićani su u drugom poluvremenu bili 3:21 bez koša, do trice Garnetta. Isti je igrač ponovno precizan i odvodi Split na 46:41. Odgovara mu Brewer na sličan način, zabivši četiri uzastopna koša. Priključuje mu se i Gečevski s dva slobodna bacanja i Zadar je u seriji 6:0 za vodstvo 46:47.

Neuobičajena situacija se događa kod drugog slobodnog bacanja Garnetta koje Gečevski nespretno posprema u koš pokušavajući skinuti loptu s obruča. Zadar ponovno u vodstvo 47:50 dovodi Johnson tricom. Garnett potom ima dva puta po dva bacanja, ali oba je puta polovičnog uspjeha. Perić je potom precizan za dva, a nakon jednog pogođenog slobodnog bacanja Štimca ponovno pogađa Perić za vodstvo Splita 54:51.

Vodstvo od 9 poena prednosti Split uspijeva dosegnuti poenima Ivanova, Stipanovića i Perića. Konačan rezultat nakon tri četvrtine je 60:51.

Batina otvara četvrtu četvrtinu svojim poenima za maksimalnih +11, a nakon toga gledamo ružne scene na parketu. Brewer se sjurio u reket, faulom ga je zaustavio Stipanović, a do tada najbolji igrač Splita, Hrvoje Perić čini nepromišljen potez i gura zadarskog razigravača Brewera. Međutim, nakon toga se situacija smirila, a epilog je isključenje za Perića, te Delaša, Klaricu, Sobina i Mladenova koji su napustili prostor oko klupe. Kod Zadra je Brewer zaradio tehničku pogrešku, a tehničku pogrešku je dobila i klupa Splita.

Johnson pogađa sva četiri slobodna bacanja, Štimac je potom blokiran, a Batina polaganjem postavlja 64:55. Zadar potom preko Gečevskog i Johnsona (trica) radi seriju 5:0 za 64:60. Tehničku grešku dobiva Štimac što kažnjava Garnett pogodivši oba slobodna bacanja. Stipanović pogađa za 68:60, a tricom na pet poena zaostatka svoju momčad vraća Stipčević. Mladi bek Zadra potom polaže, Gečevski je također precizan, a seriju Zadra od 10:0 zaokružuje Stipčević svojom trećom tricom.

Garnett pogađa oba slobodna bacanja za izjednačenje, Štimac vraća Zadar u vodstvo, a važnu tricu za Splićane tada postiže neprimjetni Rudež. Stallworth pogađa skok-šut s pet metara, a odgovara mu Garnett pogodivši oba slobodna bacanja. Brewer potom radi faul u napadu i mora napustiti igru jer mu je to peta osobna greška. Stipanović je precizan pod košem, a nakon promašene trice Gečevskog i faula Johnsona, Garnett pogađa jedno slobodno bacanje. Johnson pogađa brzu tricu, a 24 sekunde prije kraja Sumić pogađa oba slobodna bacanja. Stipčević promašuje polaganje, a Garnett pogađa jedno slobodno bacanje za konačnih 81:77.

Sjajnu košarkašku predstavu pred prepunim Gripama pomalo je zasjenio incident na početku četvrte četvrtine, ali Splićani su ostvarili vrlo važnu pobjedu za njih. Petrović nije propustio spomenuti doping-kontrolu koja je izneredila neke njegove igrače: "I ranije smo znali da će naši tamnoputi igrači biti izabrani za doping kontrolu, a sada kada su stigli negativni rezultati, normalno je da se oni osjećaju frustriranima. To se najviše očitovalo na Breweru koji je bio vrlo nervozan, što je i logično kada je pod agresijom. Nije uspijevao zadržati hladnu glavu i odigrati smirenu utakmicu pod takvim okolnostima." Međutim, to je tema za neku drugu raspravu. Zadrani će sada morati igrati i slijedeći tjedan, iako novu meč-loptu imaju već u utorak u slučaju pobjede nad Splićanima u nedjelju.

Split je ovom pobjedom prekinuo 11 pobjeda dug niz Zadrana u ovom dalmatinskom derbiju, ali Petrovićevi igrači već u nedjelju imaju priliku pokrenuti novi niz, baš kao što je rekao krilni centar Zadra Jere Macura: "Nadam se da ćemo u nedjelju započeti novi niz."

Zadar i dalje ima sve u svojim rukama i u trećoj utakmici su unatoč ovom porazu ponovno favoriti, ponajprije zato što su puno kvalitetniji od Splita. Međutim, dvije statističke kategorije nisu išle na ruku Zadra u ovoj utakmici. Čak 19 izgubljenih lopti i 9 promašenih slobodnih bacanja.

Adut Splićana je rasterećenost zato što su već sada napravili veliki posao. U najmanju ruku su osigurali bar još jednu finalnu utakmicu pred, vrlo vjerojatno, prepunim Gripama.

Najefikasniji Zadranin je bio Johnson s 21 poenom i pet skokova (šut 7/18, trica 3/12), a Stipčević (četiri skoka), Gečevski (8 skokova, val. 19) i Brewer su dodali po 11. Kod Splita je Garnett postigao 20 (šut 3/10) uz četiri skoka, Perić je uz 17 poena dodao pet asistencija i šest osvojenih lopti (val. 25), a Stipanović je uz 18 koševa skočio 8 puta (val. 29).

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.