Veličanstvenom igrom do početne prednosti
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 27.5.2008 u 22:48.
ZDNews.hr

Slavlje Zadrana Foto: Zadarsport (Arhiva)


Zaista su veličanstvenu igru prikazali košarkaši Zadra u prvoj utakmici finala protiv Splita. U sjajnoj atmosferi pred punim tribinama Jazinama Zadrani su se s lakoćom obračunali s gostima iz Splita i slavili s ogromnih 76:52. Pitanje pobjednika bilo je poznato već na polovici druge četvrtine kada je Zadar tricom Stallwortha poveo s velikih +21.

Momčad Splita, zasigurno psihološki ispražnjena pobjedom nad Cibonom, nije mogla parirati raspoloženim Zadranima. Već na samom početku utakmice Zadar je dao do znanja da je vrlo raspoložen. Pogodio je Brewer, atraktivno zakucao Macura, a na to se nadovezao Stallworth dvicom i tricom. Split s druge strane u napadu nije učinio ništa i Zadrani već nakon 2:25 imaju vodstvo 9:0. Nakon pet minuta Zadar ima vodstvo 16:6, a splitska serija 8:0 za 16:14 je bila najsvjetliji trenutak za goste.

Nakon time-outa Petrovića njegovi igrači ubacuju u višu brzinu i na kraju prve četvrtine vode 23:14. U drugoj četvrtini se ta serija nastavlja do 13:0 (vodstvo 29:14), a sjajna igra Zadrana ne prestaje, te od već spomenute minute odmora do 15. minute Zadar radi vrtoglavih 23:4.

Već je tada bilo jasno kako će Splićanima biti potrebno čudo za pobjedu. Sjajnu je obranu Zadar igrao u tim trenucima. Gosti nikako nisu uspijevali uspostaviti svoju igru, pokušavali su nerezonskim šutevima, ali Zadar je znao naplatiti njihove mnogobrojne promašaje i brzim kontranapadima doći do laganih koševa. Valja također istaknuti jako dobru obranu Johnsona na Garnettu. Zadarski Amerikanac je prvog strijelca Splićana u potpunosti zaustavio na svega dva poena (šut 1/7) i četiri izgubljene lopte. Na poluvremenu je Zadar vodio s uvjerljivih +25 (51:26).

U nastavku se Zadar malo opušta što kažnjavaju gosti serijom 9:0 za 51:35. Međutim, Zadar se vrlo brzo pribrao i shvatio da još nije gotovo. Na prve poene domaćina u drugom poluvremenu smo čekali čak pet minuta dok Gečevski nije poentirao za prekid splitske serije. Na njega su se nadovezali Johnson košem uz faul, te Barać tricom za seriju 8:0 i povratak na ugodnih +24 (59:35).

Pred posljednju četvrtinu Zadar vodi 63:41, a potpunu demonstraciju sile igrači Ace Petrovića su dokazali vodstvom od čak 30 poena prednosti (72:42) u četvrtoj dionici igre. Kraj susreta je protekao u revijalnom tonu. Na parketu su uglavnom bili splitski i zadarski mladići od kojih se u najboljem svjetlu predstavio 19-godišnji Marino Šarlija s pet poena i tri skoka za svega šest minuta. Splićani na kraju nisu mogli bliže od konačnih 76:52.

Trener Petrović se već u drugoj četvrtini mogao početi pripremati za drugu utakmicu koja je na rasporedu u četvrtak. To je i sam rekao: "Nećemo upasti u zamku nakon ovog susreta, jer ih poznajem odlično i znam da nam neće biti lagano na Gripama. No, srećom smo se već u drugoj četvrtini mogli početi pripremati za uzvrat u Splitu."

Zadar je odigrao zaista sjajno, odličnom je obranom u potpunosti zaustavio Split na čak 19 izgubljenih lopti i očajan šut iz igre 16/63 (25%). Zadar je sigurno u psihološkoj prednosti pred drugu utakmicu, no to će trebati dokazati i na parketu. No, ako igrači Ace Petrovića odigraju približno kao danas, Splićani će teško do pobjede. Slikovito je igru svoje momčadi opisao trener Subotić: "Nakon "pijanstva" kao u subotu ponekad je dobro dobiti šamar da se malo otrijeznimo. Pijanstvo je u pozitivnom smislu, naravno da se moji igrači nisu opijali."

U momčadi Zadra svi su se upisali u strijelce, a najefikasniji su bili Johnson s 14 poena i četiri osvojene lopte, a Stallworth je uz 12 koševa uhvatio šest lopti. Pankracije Barać je uz 11 poena dodao po četiri skoka, asistencije i ukradene lopte (val. 18). Kod Splićana jedini istaknutiji igrači bili su Ivanov s 15 poena i 11 skokova, te Perić s 13 koševa i sedam skokova.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.