Lalić: "Moramo osvojiti naslov!"
Piše: Matej Lordanić i Hrvoje Bajlo | Objavljeno 26.5.2008 u 22:57.
ZDNews.hr

Jure Lalić Foto: Zadarsport (Arhiva)


Košarkaši Zadra po prvi će put od neovisnosti igrati finale Prvenstva Hrvatske protiv kluba koji se ne zove Cibona. Za to su zaslužni Splićani koji su fanatičnom borbenošću pred prepunim tribinama splitskih Gripa svladali Cibose. Igrači Slobodana Subotića će po prvi put nakon osvajanja naslova 2003. godine zaigrati u finalu, a ovo dalmatinsko finale je prvo od hrvatske samostalnosti. Podsjetimo, vladavina Cibone je trajala od 1992. do 2003. godine kada je dominaciju Vukova s Tuškanca prekinuo Split predvođen Rađom i Zdovcom, a 2005. su Zadrani na krilima Marka Banića osvojili prvi, za sada jedini naslov prvaka države. Sjajnom četvrtom četvrtinom Splićani su "slomili" Cibose i tako najavili veliki povratak košarke u grad pod Marjanom. Zadar je u tri utakmice bio bolji od Zagreba, ali u "majstorici" u Jazinama nije bilo toliko neizvjesnosti kao na Gripama.

Momčad Slobodana Subotića je ostvarila svoj primarni cilj, osigurali su NLB ligu za slijedeću sezonu, ali zasigurno se neće zadovoljiti time. Zadrani su objektivno kvalitetniji, imaju prednost domaćeg parketa, a uz to Splitu nedostaje prvi razigravač Akins. No, unatoč svemu tome, centar Zadra Jure Lalić govori kako će Zadrani ići punom snagom na Splićane i pokušati započeti finalnu seriju pobjedom: "Malo će čudno biti igrati prvo finale bez Cibone, ali svejedno će atmosfera biti prava u dvorani. Odigrali smo dobro protiv Zagreba i time pozvali publiku u dvoranu. U punim Jazinama ćemo ići 100%. Nadam se da ćemo sutra započeti pobjedom."

Proteklih sezona Zadar je relativno lagano rješavao dvoboje sa Splićanima. Prilično nevjerojatno zvuči podatak da je Zadar pobijedio u posljednjih 10 susreta sa Žutima. Zadnja pobjeda Splićana u međusobnim dvobojima sa Zadrom datira iz sezone 05/06, točnije 1. lipnja 2006. godine kada su Splićani u polufinalu Prvenstva Hrvatske na Gripama bili bolji 93:90. No, tijesna pobjeda Zadra 86:84 u pretposljednjem kolu Lige za prvaka ove sezone poziva na oprez. "Bit će malo čudno igrati protiv Splita, s njima imamo odličan score zadnjih godina, ali ovo je sasvim druga priča", reći će Jure.

Nije propustio pohvaliti svoje protivnike: "Garnett je bio odličan protiv Cibone, a uz to imaju odlične visoke igrače, atlete dobrog skoka. Imaju srce, ali i mi imamo srce i ići ćemo punom snagom na njih u punim Jazinama. Kao što sam rekao prije utakmice sa Zagrebom, ključ uspjeha je u obrani i ako obrambeni dio odigramo kao sa Zagrebom, neće biti problema." Lalić smatra da je Zadar jači od Splita: "Individualno smo jači od njih, međutim, oni će ući rasterećeno jer nisu favoriti. Imaju vrlo dobru sezonu, igraju dobro, dobili su Cibonu, a uz to su vratili publiku na Gripe."

"No, mi smo favoriti i moramo osvojiti Prvenstvo!", rezolutno će Lalić.

Todor GečevskiKapetan Gečevski je također nahvalio svoje protivnike u finalu: "Pripremamo se za ovu utakmicu gledajući njihove utakmice. Odigrali su odličnu seriju protiv Cibone. Također su jako dobro odigrali Ligu za prvaka." Gečevski se slaže s Lalićem oko recepta za pobjedu: "Vidjeli smo kako smo pobijedili Zagreb u dvije utakmice u Jazinama, jakom obranom. Mislim da je agresivna obrana put do pobjede protiv Splita. Također trebamo zatvoriti njihove šuteve i napadački skok koji im je jako oružje. Brzim kontranapadima trebamo pokušati kazniti njihov sustav igre s tri viša igrača."

Todor smatra da Splićanima puno nedostaje Akins: "Oni igraju odlično i bez Akinsa, ali svejedno smatram da im on puno nedostaje. Jedan dio utakmice igraju bez klasičnog playmakera i mi to trebamo iskoristiti."

"Cibona je imala vrlo lošu sezonu, kako u NLB ligi i Euroligi tako i u Prvenstvu Hrvatske. Iako su se na kraju digli u formi, Split je bio koncentriraniji i dokazao da je u ovom trenutku bolji",
reći će Gečevski o aktualnim prvacima države.

"Ne bih želio komentirati mišljenja pojedinaca koji očekuju osvajanje naslova u tri utakmice. Najvažnije nam je pobijediti prvu utakmicu i tako pokazati da možemo, jer smo posljednju utakmicu u Jazinama protiv Splita skoro izgubili. Moramo pokazati da možemo i krenuti kako treba u finalnu seriju, a kako će se stvari odvijati dalje ne bih sada komentirao. Nadam se da će atmosfera u dvorani biti kao protiv Zagreba, ako ne i bolje. Ulog je prevelik, svi u Zadru se nadaju osvajanju titule i nadam se da ćemo to i ostvariti", optimistično će kapetan Zadra.

Rok StipčevićRok Stipčević bio je jedan od najzaslužnijih pojedinaca za pobjedu nad Zagrebom postigavši 8 uzastopnih koševa u periodu kada se Zadar odvojio na nedostižnu prednost. Rok smatra da je bitno samo kako će njegova momčad odigrati, a ne tko je protivnik na drugoj strani: "Prvo finale od samostalnosti se igra bez Cibone, ali manje je bitno igramo li protiv Cibone, Zagreba ili Splita. Koncentrirani smo jedino na našu igru, jer znamo da ovisimo samo o sebi ako damo svoj maksimum. Utakmicu možemo pobijediti ako obranu odigramo agresivno svih 40 minuta i mislim da je to put prema pobjedi."

"Po meni je Split izrazito jak. Dovoljno o njihovoj snazi govori činjenica da su dva puta u polufinalu pobijedili Cibonu koja je nas pobijedila u prepunim Jazinama. Akins im može nedostajati, ali u dvije su utakmice pobijedili vrlo jaku Cibonu. Igraju brzu, tranzicijsku košarku koja im očito odgovara. Trebamo se koncentrirati na njihovu tranzicijsku igru. Cibona se izgubila čim je prihvatila njihovu igru punu kontranapada, trke i šutiranja i tada su Splićani napravili prednost od 10-15 razlike. Splićanima odgovara taj način košarke, atletski su vrlo moćni, mogu trčati i ta igra im paše",
kazao je Rok o Splićanima.

"Odavno u Jazinama nije bila atmosfera kao protiv Zagreba. Mi igrači i publika smo bili kao jedno. Mogu obećati da ćemo ostaviti srce na parketu. Došli smo u finale gdje je svaka sekunda bitna i vjerujem da nam podrška navijača neće nedostajati i da će atmosfera biti odlična", zaključio je Stipčević.

Utakmica počinje u 18 sati uz izravan prijenos na HTV 2.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.