Macura: "Ako uđemo kako znamo, oni nemaju što tražiti"
Piše: Matej Lordanić i Hrvoje Bajlo | Objavljeno 24.5.2008 u 0:45.
ZDNews.hr

...bučna podrša Tornada nebi trebala izostati niti ovaj put Foto: Zadarsport (Arhiva)


Subotnja utakmica Zadra i Zagreba bit će osma utakmica ovih dvaju klubova u tekućoj sezoni. Do sada su pet puta bili bolji Zadrani, a dva puta Zagrepčani. Po dva puta su igrači Ace Petrovića slavili u NLB ligi i u regularnom dijelu Lige za prvaka, te jednom u polufinalu doigravanja, a momčad Željka Pavličevića bila je bolja u polufinalu Kupa, te u drugoj utakmici polufinala doigravanja u utorak.Rok Stipčević Osma utakmica bit će možda i najvažnija od svih, jer bi eventualnim porazom Zadrani kompromitirali sve dobro učinjeno ove sezone, što će reći i Rok Stipčević: "Ovo je najvažnija utakmica sezone i porazom bismo sve dobro učinjeno ove sezone bacili u vjetar." Zaista, poraz u polufinalu doigravanja bi bacio veliku sjenu na sjajne predstave iz NLB lige i ULEB Kupa, dok bi Zagrepčanima ulazak u finale, uz već osvojen Kup Kreše Ćosića, okrunio odličnu sezonu.

Zadrani su željeli riješiti polufinalnu seriju već u Trnskom, no nisu uspjeli. Nakon prvog poluvremena su imali -17, u trećoj četvrtini su se vratili u egal, da bi u produžetku ponovno Mravi bili bolji i na kraju slavili. Kao što su naglašavali akteri toga susreta, loptica se sada prebacuje na zadarsku stranu. Mravi su bez pritiska, osvojili su već jedan trofej i ova je sezona za njih uspješna. S druge strane, unatoč drugom mjestu u NLB ligi i dobrim predstavama u ULEB Kupu, poraz u ovoj utakmici bi zaista značio katastrofu za Zadrane koji su u doigravanje ušli s prve pozicije i imaju prednost domaćeg parketa.Jere Macura Krilni centar Zadra Jere Macura svjestan je da će psihološki pritisak sada biti na njihovoj strani: "Ova utakmica će zasigurno biti jako teška i puna pritiska, ali vjerujem da ćemo ući agresivno i čvrsto i na kraju pobijediti."

"Naši aduti osim publike su igra tijekom cijele sezone te činjenica da smo kvalitetnija ekipa. Očekujem pobjedu",
samouvjereno će Macura. Priznaje da smanjena minutaža u posljednje vrijeme utječe na njega: "To utječe na mene, ali moram biti čvrst i prebroditi to. Trebam se potruditi da u svakoj minuti koju provedem na parketu dam što više za ekipu." S obzirom da je ovo osma utakmica Zadra i Zagreba u ovoj sezoni, teško je za vjerovati da treneri mogu puno toga sakriti. Slaže se i Jere da nepoznanica više nema: "Nema više nepoznanica, ali sigurno je da će svi Zadrani u njihovim redovima biti vrlo motivirani u Jazinama i pogađati gotovo nemoguće šuteve. No, ako uđemo kako znamo, oni nemaju što tražiti", rezolutno će Jere.

Rok smatra da su u posljednjoj minuti utakmice u Trnskom prebrzo radili faulove: "Prebrzo smo ih radili, to je bio splet okolnosti." I Jere se slaže da su trebali bolje reagirati: "Bila su dva glupa faula, mislim da smo trebali bolje reagirati. Netko je s klupe vikao da se napravi faul, Juby ga je napravio i što je tu je. To je gotova priča, ne smije se više ponoviti ista greška."

Prava je šteta što Zadrani nisu uspjeli pobjediti u Trnskom i "dvokorakom" ući u finale. Na taj način bi dobili tjedan dana više za pripremu i odmor, no ne valja sada žaliti za time. U subotnjoj utakmici imaju imperativ pobjede, ali i kvaliteta i međusobni omjeri ove sezone su na njihovoj strani. Uz to, već nekoliko sezona Zagrepčani nisu slavili u Jazinama. "Nadam se da nećemo izgubiti u subotu. Favoriti smo, igramo kući, nemamo više pravo na pogrešku i moramo pobijediti. Najbitnije je odigrati obranu na visini i ne smijemo dopustiti padove kao u drugoj četvrtini u Zagrebu. Trebamo izginuti na parketu, dati sve od sebe i vjerujem da ćemo ući u finale", rekao je Pankracije Barać.

Barać ne želi ulaziti u kalkulacije o drugom finalistu, ali smatra da je Cibona bliže finalu: "Mislim da je Cibona malo bliže, ponajprije zato što Splitu ne igra Akins. Premda može biti svašta ako Split odigra kao u prvoj utakmici. Teško je za prognozirati, ali po meni je Cibona malo bliže finalu."

Zagrepčani su prilično rasterećeno igrali ove sezone u Jazinama i pružali bolji otpor nego u Trnskom, ali Zadrani nemaju više prilike na pogrešku. Prva polufinalna utakmica pružila nam je na trenutke vrlo lijepu, raznovrsnu i efikasnu igru Zadrana, ali opet su dozvoljavali upornim Mravima da se vrate. U Trnskom su u drugoj četvrtini ušli u veliki deficit iz kojeg su se dobrom igrom u trećoj četvrtini uspjeli izvući, no Zagrebaši su u završnici bili s(p)retniji i uspjeli doći do pobjede koja im ostavlja nadu. No, u "majstorici" igrači Ace Petrovića moraju pobijediti ukoliko žele igrati u finalu i eventualnim osvajanjem titule okruniti sezonu. A i s aspekta bodova s Euroligom ne bi bilo dobro za njih da ostanu na samo jednom polufinalnom bodu. Ulaskom u finale imaju sigurna tri boda, a eventualnim osvajanjem bi svoj konto podebljali za pet bodova.

Todor GečevskiKapetan Gečevski ne želi razmišljati o porazu: "Ne želim razmišljati negativno, vjerujem da ćemo pobijediti i doći do finala. Međutim, to treba provesti u djelo na parketu. Bit će pritisak na nama, ali vjerujem da ćemo odgovoriti na pravi način, koncentriranom igrom u napadu, čvrstom obranom. Također im ne smijemo dozvoliti lagane kontranapade. Naši aduti su kvaliteta, samopouzdanje, motivacija i obrana. To sve zajedno sa publikom vjerujem da će dati rezultat u našoj pobjedi."

"Pozivam navijače da dođu u što većem broju i da produžimo ovu dobru sezonu. Ova utakmica nam je na putu do osvajanja naslova i u subotu zajedno trebamo napraviti rezultat za ulazak u finale", kazao je popularni Geč.

Unatoč igri koja nije bila na razini najboljih ovosezonskih, Zadrani su u Trnskom uspjeli ući u produžetak s Mravima i tek nakon dodatnih pet minuta su morali potpisati kapitulaciju. Ukoliko odigraju na razini prve polufinalne utakmice, pobjeda i prolaz u finale ne bi smio izostati. Utakmica je na rasporedu u 19:30 uz izravan prijenos na televiziji VOX.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.