Učinjen prvi korak prema finalu
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 17.5.2008 u 22:03.
ZDNews.hr

Andrej Štimac je postigao šest poena Foto: Zadarsport (Arhiva)


Pred oko 3.000 gledatelja u Jazinama, Zadar je rezultatom 74:66 svladao Zagreb i poveo 1-0 u polufinalnoj seriji koja se igra na dvije pobjede. Gosti su prvu četvrtinu dobili 16:18, ali već u drugoj četvrtini Zadrani dolaze u vodstvo i na poluvremenu imaju +9. U nastavku su samo povećavali prednost koja je u jednom trenutku iznosila 15 poena, no unatoč povratku Zagreba na -8, igrači Ace Petrovića nisu dozvolili ni najmanju mogućnost za iznenađenje i na kraju pobijedili.

Valja također naglasiti 10-ak makedonskih kuglača koji su došli u Jazine navijanjem pomoći svom sunarodnjaku Gečevskom. Zadar preko Macure i Brewera dolazi do početnih 4:0, no problem za domaćine se javlja već na samom početku utakmice. Kapetan Gečevski je već za dvije minute na parketu skupio dva faula, no Petrović ga odlučuje ostaviti u igri do kraja četvrtine. Popularni Geč se ipak uspio sačuvati trećeg faula do kraja prvih 10 minuta. Nakon početnog vodstva Zadrana Mravi se bude i pogađaju tri uzastopne trice. Dva puta je bio precizan Dundović, a jednom Simon i Zagreb je u seriji 9:0 za vodstvo 4:9.

Na tu seriju Zadrani odgovaraju svojim nizom od 8 uzastopnih poena za vodstvo 12:9. Seriju Zadra prekida Simon svojom drugom tricom. Nakon Zadrovog 16. poena, Mravi postižu šest uzastopnih poena za vodstvo 16:18 na kraju prve četvrtine. Valja naglasiti kako je najbolji igrač Zagreba ove sezone, Jakov Vladović tek u posljednjoj minuti prve dionice igre uspio "doći do zraka" i postići četiri poena.

Drugu četvrtinu otvara Barać tricom, a seriju gostiju 2:7 zaključuje Tomić svojim poenima. Štimac i Johnson iz kontre vraćaju susret u egal (25:25), a Brewer stavlja tricu, a Barać svojim poenima dovodi Zadar u vodstvo 30:25. Zonu Zadrana razbija Simon tricom, Brewer realizira dva od tri sl. bacanja, a Štimac odvaja Zadar na solidnih +7. Stipčević pogađa tricu, a Johnson je također precizan iza linije 6.25 m i zaključuje mini-seriju Zadra 11:5 za do tada najvećih +11 (43:32). Zadravec šest sekundi prije kraja postavlja 43:34, konačan rezultat nakon prvih 20 minuta.

Nakon prvog poluvremena Brewer je na svom kontu imao 9 poena, Barać 8, a Johnson sedam. Kod gostiju Simon je postigao 9 uz četiri izborena faula i po tri skoka i asistencije (val. 16), a 8 uz četiri skoka je dodao Dundović.

U nastavku se budi Vladović. Pogađa jednu tricu, odgovara mu Brewer, Vladović potom dodaje još jednu tricu, a nakon toga postiže dva poena za približavanje Zagreba do 46:42. Zadar se tricom Johnsona odmiče na 49:42, lošu igru Zagreba u tim trenucima koriste domaćini i odlaze na 54:42. Mravima su u tim trenucima iscurile dvije trice, Vrsaljko je promašio zicer i Zadrani su to znali naplatiti. Nakon poena Zadravca, Stallworth tricom postavlja najvećih +13.

Gosti tada ulaze u mini-seriju 5:0 (trica Simona i dvica Zadravca) na što Lalić odgovara tricom. Treću dionicu igre zaključuje Vladović tricom (11 poena u trećoj četvrtini) za 60:52.

Vodstvo od 8 poena Zadrani znaju sačuvati u posljednjoj četvrtini. Nakon promašaja Lalića i skoka u napadu vrlo dobri Barać pogađa tricu (65:54), a tome dodaje još dva svoja poena za velikih +13. Nešto manje od sedam minuta prije kraja Stallworth tricom postavlja najvećih +15 (serija 7:0), no upravo tada, kada su trebali dotući protivnika, dozvoljavaju Zagrebu povratak u utakmicu. To će kasnije i Petrović naglasiti na pressici: "Žao mi je što smo na +15 nekoliko puta za redom odigrali relaksirano u obrani i dozvolili Zagrebu koji se nikada ne predaje da se vrate s nekoliko laganih šuteva na -7."

Gečevski odmoren, Barać dobar s klupe
Trener Petrović je osim pobjede uspio odmoriti Gečevskog koji je igrao samo 20 minuta (po šest koševa i skokova). Njegova zamjena Jure Lalić je dobivenih 25 minuta iskoristio za sedam poena i šest skokova. Pozitivna stvar za Zadar je i dobar učinak s klupe Baraća (14 poena, četiri skoka, pet iznuđenih faulova).(M.L.)

Bašljan pogađa tricu, Simon je precizan za dva, a nakon toga i za tri i već je 69:62. Dvominutnom serijom 8:0 Zagreb se vratio u susret. Gečevski prekida seriju gostiju i vraća Zadar na +9, a Barać jednim realiziranim slobodnim bacanjem dovodi svoju momčad na dvoznamenkastu prednost. Za goste pogađa Dundović, a Štimac svojim pogocima za +10 2:41 prije kraja osigurava pobjedu, jer se Zagrepčani iz tog deficita ne mogu vratiti. Konačnih 74:66 postavlja Morović iz lijepog prodora.

Treba naglasiti raritetni podatak o nijednom ispucanom slobodnom bacanju Zagreba, no Mravi za to ne trebaju kriviti suce. Centar gostiju Ante Tomić je svjestan da su sami krivi za to: "Nema smisla kriviti suce za to, sami smo si krivi. Igrali smo loše."

Zadar je ovom pobjedom ostvario svoj cilj, jer već u utorak u Zagrebu imaju priliku plasirati se u finale. Forma je očito u usponu i s ovakvom igrom Zadar ima vrlo dobre šanse započeti posao zaključiti već u Trnskom.

Najbolji igrač Zadra bio je Brewer s 15 poena, a Barać je dodao 14 uz četiri skoka i pet iznuđenih faulova (val. 14). Kod gostiju Simon je postigao 17 uz pet skokova (val. 21), Vladović je dodao 15 (ali uz loš šut 6/18), dok je Tomić uz 8 poena uhvatio 13 skokova (val. 22).

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.