Zadar prvi favorit doigravanja
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 17.5.2008 u 0:58.
ZDNews.hr

Tornado Zadar Foto: Zadarsport (Arhiva)


Prvi dio Lige za prvaka je iza nas. Nakon odigranih 14 kola saznali smo četiri sudionika doigravanja Prvenstva Hrvatske nakon kojeg ćemo dobiti prvaka Hrvatske. Koliko je minorizirano Prvenstvo Hrvatske govori činjenica da će najbolji sastav u Hrvatskoj na kraju sezone na svoj "konto" za ugovor s Euroligom dobiti pet bodova, viceprvak tri, a polufinalist jedan. Usporedbe radi, prvak NLB lige dobiva 15 bodova, a viceprvak 8. No, to je tema za neku drugu priču, a Zadar ionako zaostaje šest bodova za Cibonom (22-16) i Prvenstvo je idealna prilika za smanjivanje zaostatka. Uz to, trener Petrović i igrači su u potpunosti mobilizirani i žele titulu kao krunu ove sezone u kojoj se KK Zadar oprašta od Jazina.

O dominaciji Zadra, Splita, Cibone i Zagreba u domaćem prvenstvu dovoljno govori podatak da niti jedna od momčadi iz donjeg dijela ljestvice nije uspjela svladati jednu od momčadi iz "velike četvorke". NLB-ligaši protiv Cedevite, Svjetlosti, Šibenika i Dubrave imaju savršenih 32-0 što je pokazatelj raslojenosti Lige za prvaka. Momčadi Dubrave i Svjetlosti su napravile veliki posao samim ulaskom u Ligu za prvaka. I prije prve utakmice s najboljima su znali da su kvalitetom daleko ispod, pa stoga njihove tri kombinirane pobjede u 28 kola ne začuđuju previše.

Mora se pohvaliti dobar posao učinjen na Baldekinu. Šibenčani su sastavili momčad većinom od "svoje dice", pridodali im iskusne Maleša, Pehara i Tomeljaka i uspjeli uzeti tri pobjede. No, važnije od toga je da su "u orbitu" izbacili nekoliko sjajnih mladih igrača koji slijedeće sezone, ukoliko ostanu na okupu, mogu samo biti još bolji.

Cedevita unatoč velikim ulaganjima ni treću sezonu za redom nije uspjela ući u regionalnu NLB ligu. Za četiri su pobjede iza četvrtoplasiranog Zagreba i prema svemu sudeći, na ljeto ih čeka rekonstrukcija i ponovno kretanje od nule prema Jadranskoj ligi.


ZAGREB CROBENZ

Elitna četvorka hrvatske košarke s različitih startnih pozicija kreće u doigravanje. Zagreb je s novim imenom i novim generalnim sponzorom krenuo u Ligu za prvaka. Međutim, dobar dojam kojeg su Mravi ostavili na košarkašku javnost nastupima u većem dijelu Prvenstva Hrvatske pao je u vodu porazom u posljednjem kolu od Cibone. Vukovi su Mravima zadali jako bolan poraz 104:87. Time su "preoteli" Zagrebu treću poziciju koja ih je vodila u NLB ligu. Uz to, da su Mravi izgubili manje od 9 poena razlike, sada ne bi igrali protiv Zadra, najtežeg protivnika u polufinalu.

Zagreb je ove sezone došao do prvog trofeja u povijesti osvojivši Kup Krešimira Ćosića u veljači, ali Mravi ne mogu potpuno rasterećeno igrati u doigravanju. Unatoč tome što već imaju jedan trofej u svojim vitrinama, sve je izglednije da slijedeću sezonu neće igrati u NLB ligi. Vjerovalo se da će četvrtoplasirana momčad Prvenstva Hrvatske dobiti wild-card za NLB ligu, ali stvari su se promijenile i sada je drugoplasirana momčad Prvenstva BiH bliža dobivanju pozivnice nego Mravi. Zato im ostaje samo solucija da si osvajanjem NLB lige osiguraju igranje u regionalnoj ligi i za slijedeću sezonu.

U punom je svjetlu u Ligi za prvaka zablistao mladi centar Ante Tomić. On je iskoristio probleme s ozljedama Jakova Vladovića i više lopti u napadu pretočio u gotovo 17 poena i 8 skokova u prosjeku. Jakov Vladović od ozljede nešto teže ulazi u sjajnu formu koja ga je krasila u većem dijelu ove sezone, ali usprkos tome je na 12 poena u prosjeku. Krunoslav Simon igra u jako dobroj formi i navedeni trio možemo smatrati udarnim iglama Mrava. Tu su još dva Zadranina, Mario Dundović i Jure Ružić koji u momčadi Željka Pavličevića igraju vrlo važne uloge.

Zagrebaši su u 14 kola pretrpjeli dva poraza od Zadra, te po jedan od Cibone i Splita. U doigravanje ulaze s četvrte pozicije što znači da ni u polufinalu ni u eventualnom finalu neće imati prednost domaćeg parketa. Već u polufinalu imaju veliku prepreku u vidu ekipe Ace Petrovića i veliko bi iznenađenje predstavljao prvi ulazak Mrava u finale prvenstva od neovisnosti. Igrači Željka Pavličevića imaju jako težak zadatak, ali već su jednom pobijedili Zadrane u Kupu i pošteno ih namučili u Prvenstvu. No, ovoga će puta teško napraviti korak više i eliminirati Zadrane, favorite Prvenstva.

CIBONA

Cibona je u posljenjem kolu već spomenutom pobjedom nad Zagrebom uspjela uskočiti u "posljednji vagon" za NLB ligu, iako je vrlo vjerojatno da bi dobili pozivnicu u slučaju da su završili četvrti. No, ovako su izbjegli Zadar, ali na putu do finala im sada stoje Splićani. Momčad Slobodana Piksija Subotića u obje je utakmice u Ligi za prvaka protiv Cibone slavila, što može biti indikativno. No, od 8. kola i pobjede u Jazinama nad Zadrom, Cibona je u usponu forme. U posljednjih šest kola su poraženi samo jednom, iako je u javnost procurila priča da pojedinim igračima Cibone kasne isplate čak i do četiri mjeseca. Cibosi imaju osiguranu NLB ligu za slijedeću sezonu, ali samo bi im naslov prvaka spasio ovu sezonu. Podsjetimo, iz Eurolige su ispali odmah u prvom dijelu, Zagreb ih je porazio u finalu Kupa, a regionalnu su sezonu zaključili na razočaravajućem 8. mjestu.

Sigurno će igrači Ivana Sunare biti vrlo motivirani, jer im jedino naslov prvaka spašava ovu sezonu. Predsjednik Cibone Ivo Jelušić je već najavio da će razmišljati o novom treneru ukoliko Sunara ne uspije osvojiti titulu prvaka, što je dovoljna motivacija strategu Vukova s Tuškanca. Cibosi su oba puta poraženi od Splita u Ligi za prvaka, a bar će jednom morati pobijediti na Gripama ako žele proći u finale. Cibona je u usponu forme i prva utakmica protiv Splita dat će odgovore na neka pitanja. Kolika je zapravo razina njihove forme u ovom trenutku i može li Cibona preko Žutih u finale.

Warren, Mulaomerović i Hoskin su najbolji igrači Vukova u Ligi za prvaka, a napredak su pokazali reprezentativac Rozić i krilni igrač Vukušić. No, usprkos prednosti domaćeg terena u polufinalu, šanse Splita i Cibone su podjednake. Cibosi su imali više uspjeha u NLB ligi, Splićani u Ligi za prvaka, a prednost 3-2 u pobjedama ove sezone na stranu Cibone stavlja pobjeda u Kupu. Na kraju ostaje pitanje hoće li Cibona prvi put od samostalnosti propustiti nastup u finalu, ili će se uspjeti oporaviti od svih problema koji su ih pratili ove sezone i svladati Žute.

SPLIT CROATIA OSIGURANJE

Split CO u ovoj sezoni pod palicom Slobodana Subotića igra vrlo dobro. Napravili su korak naprijed u odnosu na protekle sezone u NLB ligi i završili na 10. mjestu, a u polufinalu Kupa ih je izbacila Cibona. Splićani će im se pokušati osvetiti za to u polufinalu Prvenstva, no ni njih nisu zaobišli problemi. Nakon uvjerljivog poraza od Zagreba, na zidu dvorane na Gripama osvanuo je grafit "Piksi, pošto utakmica?" kojim autor optužuje trenera Subotića za navodno puštanje utakmice Zagrebu.

Uz to, manjih problema s ozljedama su imali Garnett, prva violina Žutih i odlični Bugarin Ivanov. Iako ima neveliku minutažu (26 minuta po utakmici), Ivanov prosječno postiže 16.7 poena uz 7.7 skokova po utakmici. Također, veliki napredak u formi je pokazao i Hrvoje Perić koji je u nekoliko posljednjih utakmica Lige za prvaka dao nagovijestiti da će u doigravanju biti jedna od najvažnijih karika momčadi s Gripa. Međutim, osim Ivanova i Perića još jedan krilni igrač pruža odlične predstave u Ligi za prvaka. Damjan Rudež je u zaista sjajnoj formi, a ako Garnett bude u optimalnom fizičkom stanju, uz standardan doprinos Akinsa, Vukovi će imati mnogo problema.

Splićani su ostvarili svoj osnovni cilj, osiguravanje NLB lige za slijedeću sezonu. Prvi ulazak u finale nakon 2003. godine bi samo bio dodatak tome. Opuštenost koju je spomenuo i predsjednik Rađa bi mogla biti njihov adut, jer se zna da kada momčad nema pritiska igra najbolje. No, Cibona je motivacija za svaku momčad i ne sumnjamo da će Žuti dati sve od sebe kako bi ušli u finale. Malo bi ih mogle poremetiti ozljede stupova momčadi Garnetta i Ivanova, ali Žuti svoje šanse imaju. Samo je pitanje hoće li ih znati i moći iskoristiti?

ZADAR

Pred početak doigravanja Zadar je u najidealnijoj poziciji, unatoč sitnijim turbulencijama oko navodnog prelaska trenera Petrovića u Cibonu na kraju sezone. Zadar je kroz ovih 14 kola pokazao najbolju sportsku formu, što dokazuje samo jedan poraz, od Cibone u Jazinama. Zadar je jedina hrvatska momčad koja je u međuvremenu nastupila na završnom turniru NLB lige. Igrači Ace Petrovića nisu uspjeli ući u finale, tako da im jedina šansa za trofej ostaje Prvenstvo Hrvatske. I trener, kao i igrači, u svojim izjavama naglašavaju kako svom snagom idu na titulu i ništa manje od toga ih ne zadovoljava.

Trener Petrović je sigurno poradio na homogenizaciji svoje ekipe, koja također nije ostala pošteđena ozljeda. Zadar je momčad s najvećim brojem odigranih utakmica u ovoj sezoni što je moralo ostaviti traga. Tako je prvi razigravač Brewer imao problema s ozljedom, a uz to i smrtni slučaj u obitelji, no bit će spreman za polufinale. Johnson ima kroničnih problema s koljenom, ali on će izdržati posljednjih 20-tak dana ove sezone.

Uz već standardne Brewera, Gečevskog i Johnsona, u Ligi za prvaka formu je podignuo i Stipčević koji postiže 12 poena uz 3.5 asistencije po susretu. Također, centri Macura, Štimac i Lalić su iz utakmice u utakmicu sve bolji i Zadar u njima ima najrespektabilniju centarsku liniju lige.

Sa Zagrebom su se Zadrani mučili ove sezone, pogotovo u Jazinama. Poraženi su u polufinalu Kupa u Trnskom od momčadi Željka Pavličevića, a u Ligi za prvaka i NLB ligi su oba puta slavili. No, oba puta puno lakše u Trnskom nego u Jazinama, što će sigurno "dati krila" Mravima. Ni Zadranima motiva sigurno neće nedostajati, pogotovo zato što se nakon ove sezone opraštaju od Jazina. A nema boljeg načina za odlazak iz Jazina od titule prvaka.

Momčad Zadra je u daleko najboljoj situaciji i sve osim ulaska u finale bi bio neuspjeh. Split i Cibona će voditi veliku borbu, a Zagreb, realno gledajući, ima najmanje šanse, iako im jedino naslov prvaka osigurava NLB ligu za slijedeću sezonu. Najuzbudljiviji dio sezone je pred nama, posljednjih 20-tak dana u kojima ćemo dobiti nove prvake države. Svi imaju određene šanse, ali ipak je Zadar najbliži tituli. Prve odgovore dat će nam utakmice u subotu, a za ime novog prvaka Hrvatske i rezime učinjenog ove sezone trebat ćemo pričekati još nešto više od tri tjedna.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.