Tricom Jubyja do vrlo bitne pobjede
Piše: Palo Sarić | Objavljeno 10.5.2008 u 23:24.
ZDNews.hr

Asistencija - Juby Johnson i Corey Brewer Foto: Hrvoje Bajlo


U trinaestom kolu A1 Lige za prvaka vodeći je Zadar pred nešto manje od 1500 gledatelja ugostio drugoplasiranu momčad Splita. Iako je Split došao nakon teškog poraza od izravnog konkurenta Zagreba i bez najboljeg igrača Garnetta ipak se očekivala veća posjeta. Početak susreta je bio obilježen odavanjem počasti preminulom Romeu Santiniju, tvorcu u Jazinama vrlo popularne pjesme „Kamena Dalmacija“

Zadar je susret započeo u najjačoj petorci: Todor Gečevski, Jere Macura, Julius Juby Johnson, Shammel Stallworth i Corey Brewer. Gostujući trener Slobodan Subotić je na teren poslao sljedeće igrače: Andrija Stipanović, Dejan Ivanov, Damjan Rudež, Mako Batina i Anthony Akins. Ozlijeđenog najboljeg stijelca Splita je zamijenio mladi Marko Batina.

Zadar je rutinirano ušao u utakmicu i poveo 2 – 0 koševima kapetana Gečevskog. Jere Macura, u tim trenutcima najbolji igrač Zadrana je skakao i zabijao te praktički sam održvao prednost. No, mlado gostujuće krilo Damjan Rudež je bio nedokučiva zagonetka za obranu Zadra i praktički sam je držao Split u igri u tim trenutcima.

Rudež je i doveo Split u prvu prednost u četvrtoj minuti prve četvrtine. Zadar je dvjema tricama Jubyja Johnsona uspijevao tek održavati minimalni zaostatak. Koševima Jere Macure Zadar je nakratko preuzeo vodstvo, no četvrtinu je koševima ipak zaključio najdominantniji igrač u tim trenucima Rudež i Split je otišao na kratki predah vodstvom 21 – 23.

Drugu četvrtinu Zadar otvara odlučnije i dvjema uzastopnim tricama Štimca prelazi u vodstvo koje ne ispušta do pred sam kraj utakmice. Zadar je stisnuo u obrani i učinkovitim se napadom odvojio na osjetnu razliku od šest koševa. Do tada najbolji igrač na terenu Rudež je bio popuno nevidljiv. Poluvrijeme završava vodstvom Zadra od 48 – 40.

U drugom dijelu se nastavlja dobra igra Zadra iz nekoliko posljednjih minuta druge četvrtine. Nakon kraće prijetnje tricom Batine i košem Rudeža, Zadar preuzima sve konce igre u svoje ruke i zahvaljujući Coreyju Breweru i Jeri Macuri ponovno odlazi na osjetniju prednost kojom i završava četvrtinu.

Prvih nekoliko minuta posljednjeg perioda Zadar je uspijevao održati prednosti. U mlin zadarskih navijača ušao je Andrija Stipanović koji je iznerviran provokacijama zadarske publike promašio šest uzastopnih bacanja. Kada se očekivalo lagano privođenje utakmice kraju, trener gostiju vuče ključni potez i u igru vraća Hrvoja Perića, a Damjana Rudeža stavlja na poziciju četvorke.

Split sa samo jednim pravim centrom pravi Zadru mnogo problema, pogotovo u obrani gdje Zadrani prave nekoliko glupih grešaka i u potpunosti vraćaju goste u igru. Zadarski strateg ponovno kasni sa zvanjem time – outa, te dopušta potpuni povratak gostima. Na teren se morao vratiti i osobnom tragedijom uzdrmani play domaćih Corey Brewer koji je bio vidno restresen u utakmici što najbolje pokazuje vrlo slab postotak slobodnih bacanja od samo 50%.

No Zadar ipak uz mnogo sreće i uz prisebnost Brewera u najbitnijim trenutcima ipak ulazi sa prednošću u zadnjih 20 – ak sekundi utakmice. Tada Barać odigrava očajnu obranu i omoguć prelagano polaganje Periću za prednost gostiju samo 5 sekundi prije kraja. Tada lopta dolazi do ljubimca zadarske publike Jubyja Johnsona koji pogađa izuzetno težak šut preko dvije ruke za pobjedu i veliko veselje u Jazinama.
Ovom pobjedom Zadar je osigurao jedinicu uoči doigravanja i prednost domaćeg terena što bi se na kraju moglo pokazati odlučujućim.

Najbolji igrač utakmice je bio gostujući play Anthony Akins sa 21 poenom i šest asistencija te ukupnom valorizacijom od čak 28. Velike su probleme Zadranima radili i krila gostiju Damjan Rudež i Hrvoje Perić koji su na kraju postigli po 18 koševa. Statistički najbolji kod Zadrana je bio Corey Brewer sa svojih 20 koševa i pogođenim slobodnim bacanjima u ključnim trenucima.

Valja istaknuti još i Jeru Macuru koji je imao stopostotan šut i postigao je 15 koševa. No apsolutni junak utakmice je bio Juby Johnson sa svojih 14 koševa koji je tricom u zadnjoj sekundi donio Zadru pobjedu i vrlo važnu prednost domaćeg terena uoči doigravanja.

U sljedećem kolu Zadar igra u gostima kod Šibenika.Pozivamo vas da se prijavite za put i podržite našu momčad na zadnjem gostovanju regularnog dijela sezone.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.