Deklasirana Svjetlost, Zadar usamljen na vrhu
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 8.5.2008 u 19:30.
ZDNews.hr

Rok Stipčević bio je fenomenalan i ostvario triple-double učinak Foto: Zadarsport (Arhiva)


Momčad Zadra uvjerljivo je slavila u Slavonskom Brodu protiv domaće Svjetlosti rezultatom 73:102. Utakmica je rezultatski bila riješena već do poluvremena kada su igrači Ace Petrovića vodili 33:55. U drugom su poluvremenu bez opuštanja odradili posao do kraja i uvjerljivo slavili. Osim što su Zadrani uspjeli uvjerljivo slaviti i tako si podići samopouzdanje, također su odmorili neke ključne igrače. Uz to, Rok Stipčević je ostvario zaista nesvakidašnji poduhvat na europskim parketima zabilježivši triple-double učinak.

Međutim, valja naglasiti kako su Brođani bili desetkovani ozljedama te su u ovoj utakmici za njih nastupila samo šestorica igrača. Izostala su dvojica vrlo važnih kotačića, Zadranin Jurica Spahija koji je na prosjeku od 16 poena i 7 skokova, te Preglej koji prosječno postiže 9 poena. Ionako tanak sastav Mladena Vuškovića bio je dodatno oslabljen brojnim ozljedama i s tako skraćenom rotacijom nisu mogli parirati puno kvalitetnijim gostima.

Međutim, i trener Petrović nije računao na neke vrlo važne igrače. Juby Johnson je ostao trenirati u Zadru kao i Marino Šarlija, a Todor Gečevski nije niti ulazio u igru dok je Corey Brewer na parketu bio svega 18 minuta. Brođani su na početku poveli 7:4, ali to je bilo najviše što su uspjeli napraviti. Već na polovici prve četvrtine Zadar ima vodstvo 7:15 do kojeg dolazi serijom 11:0. Prednost Zadra nastavlja rasti do vodstva 9:20 koje je postavio Štimac, da bi se Brođani vratili mini-serijom 6:2 na podnošljivih 15:22 na kraju prve četvrtine.

Briljantan učinak Stipčevića
Najbolji igrač utakmice bio je definitivno Rok Stipčević koji je ostvario nesvakidašnji pothvat u ovoj utakmici. Zabilježio je triple-double učinak postigavši 14 poena (šut 2/5 za dva, 1/7 za tri, 7/7 sl. bacanja) uz 11 obrambenih skokova, 10 asistencija, dvije osvojene lopte, jednu izgubljenu, tri napravljena i pet pretrpljenih faulova (val. 29).(M.L.)


Prijelomni trenuci utakmice su na početku druge četvrtine koju Zadar pobjeđuje rezultatom 31:18. U tim trenucima Zadar serijom 9:0 uništava sve nade domaćina i odlazi na 21 poen prednosti. Iako je Zadar imao u drugoj četvrtini i veću prednost, Svjetlost to uspjeva smanjiti na 53:33 na kraju prvog poluvremena. Na početku treće četvrtine Zadar dokazuje svoju moć nad kratkom momčadi Svjetlosti napravivši novu seriju 8:0 za 28 poena prednosti. Tada trener Petrović počinje s rotacijama što Brođani koriste i u četvrtoj četvrtini serijom 9:2 dolaze na -17.

Međutim, ponovno Zadrani dodaju gas i odlaze do najvećih +29 u posljednjim trenucima utakmice. Porazom Splita od Zagreba na Gripama 78:96 Zadar je ostao usamljen na vrhu s omjerom 11-1 i u subotu će protiv Splita imati priliku i matematički osigurati startnu "jedinicu". Kako sada stvari stoje, ukoliko Zadrani završe na prvom mjestu, u polufinalu bi vjerojatno išli na Cibonu. Zadar je napravio jako dobar posao u ovoj utakmici, pobjedivši velikom prednošću podigli su si samopouzdanje i vratili se pobjedničkim navikama. Osim toga, trener Petrović je uspio odmoriti nositelje igre (Gečevski i Johnson nisu niti igrali, Brewer svega 18 minuta), te razigrati one koji su manje igrali kroz sezonu ili se vraćaju nakon ozljeda (Stipčević, Stallworth, Lalić, Macura).

Osim sjajnog Stipčevića, Stallworth je ostvario jako dobar all-around učinak s 24 koša, pet skokova i šest asistencija (val. 36). Macura je dodao 17 (val. 20), a Lalić 16 uz pet skokova. U momčadi Svjetlosti Rimac je zabio 19 poena.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.