Rutinirano protiv Dubrave
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 6.5.2008 u 21:05.
ZDNews.hr

Aco Petrović Foto: Zadarsport (Arhiva)


Košarkaši Zadra zabilježili su treću uzastopnu pobjedu. S lakoćom su svladali momčad Dubrave rezultatom 93:66. Zadrani su vrlo ozbiljno shvatili goste iz Zagreba i u vrlo kratkom roku napravili veliku prednost. Dovoljno o superiornosti domaćina u ovom dvoboju govori činjenica da gosti ni u jednom trenutku ove utakmice nisu vodili. Već prije velikog odmora je Zadar riješio pitanje pobjednika, te je ostatak susreta bio samo lakši trening za igrače Ace Petrovića. Uz to je trener Petrović uspio odmoriti nekoliko važnih igrača. Prije svih načetog Coreyja Brewera koji ima problema s ozljedom, te zbog toga nije niti ulazio u igru. Johnson je igrao samo 12 minuta, a Gečevski 21.

Zadar se u početnu minutu i pol odlijepio na 5:0. Dubrava se još nije niti snašla, a na semaforu je stajalo 14:4. Sjajno je igrao Gečevski i do tada postigao 10 poena, a Macura je dodao četiri. Nakon minute odmora gosti se približavaju i smanjuju na 14:8, ponajviše zbog nekoliko napadačkih skokova u tim trenucima. Tada šest uzastopnih koševa postiže Stallworth i Zadar je ponovno na ugodnih +12. Puno su laganih koševa iz kontre Zadrani postigli u prvoj četvrtini koja je završila rezultatom 26:15.

U drugoj dionici igre, Dubrava na početku daje naslutiti kako se vraća u igru. Gosti zabijaju tricu, potom i dvicu, te su na svega -5. Međutim, tada Zadrani dodaju gas i poenima Gečevskog, Stipčevića i Stallwortha (serija 12:0) odlaze na 38:20. Trener Petrović procjenjuje da je prednost dovoljno velika, te u igru 6:21 prije kraja prvog perioda stavlja Prostrana umjesto Stipčevića. U tim su trenucima Zadrani vrlo dobrom obranom otupili napadačku oštricu gostiju, iz čega su dobili mnogo prilika za lagane koševe iz kontre. Do odmora su čak 14 od 48 poena postigli iz protunapada.

Nakon nešto manje od šest minuta bez poena, javljaju se i gosti. Zabijaju pet uzastopnih poena i dolaze do 41:27. U tom dijelu igre bilježimo lijep prodor Prostrana koji nažalost nije prošao kroz obruč. Nakon minute odmora Zadar se budi, pogađa Stallworth uz faul i nakon prvih 20 minuta domaćini vode 48:31. Dovoljno o intezitetu utakmice govore svega tri napravljena faula igrača Zadra u prvom poluvremenu (8 u cijeloj utakmici). Sjajno je igrao Stallworth i kao lokomotiva vukao zadarsku kompoziciju. Postigao je 17 poena (šut 8/12), a Gečevski je postigao 12 uz po tri skoka i ukradene lopte, te dvije blokade.

U nastavku Zadar nastavlja gdje je stao. Poenima Macure dolazi do +22 (55:33), a Smiljanić sa svojih pet uzastopnih poena približava goste na 55:38. Zadar ne igra briljantno, ali sasvim dovoljno za održavanje lijepe prednosti. Domaćini uskoro vode 64:44, a gosti se 2:50 do kraja treće četvrtine približavaju na 64:49. Trener Mašina tada pokušava zonskom obranom zaustaviti Zadar, ali ukazuje se Barać i s dvije uzastopne trice probija zonu gostiju. Nakon 30 odigranih minuta Zadar vodi 69:53.

Na početku četvrte četvrtine gosti se preko Smiljanića ponovno približavaju na -14, ali to je bilo kratkog daha. Tada Petrović umjesto Prostrana uvodi Stallwortha i Zadar otklanja sve eventualne sumnje o pobjedniku otišavši na +19 6:00 prije kraja. Ubrzo je i 79:58, a tada u igru ulazi Marino Šarlija koji jako dobro koristi svoju minutažu i za svega četiri minute postiže šest poena uz dva skoka i jednu ukradenu loptu.

Odlučio je Petrović i Marčinkoviću za njegov 19. rođendan pokloniti nekoliko minuta u kojima se nije uspio upisati u strijelce. Tricu tada pogađa Štimac za +25, gosti odmah odgovaraju tricom, a precizan je i Prostran iza linije 6.25 metara. Konačnih i najvećih 93:66 postavlja Šarlija.

Zadrani su vrlo rutinirano odradili posao protiv pretposljednje Dubrave i uvjerljivom pobjedom vratili mir i samopouzdanje u Jazine. Ne treba napominjati kako su u svim statističkim kategorijama Zadrani imali bolje brojke. Nadskakali su Zagrepčane 34-19 i podijelili 15 asistencija naprama pet gostujućih. Zaista su igrači Ace Petrovića shvatili ovu utakmicu maksimalno ozbiljno i od početka nametnuli svoju igru i nisu dozvolili gostima niti malo nade za iznenađenje. Uz to je Petrović uspio odmoriti Brewera koji nije niti ulazio u igru, a Johnson i Gečevski su odigrali 12, odnosno 21 minutu. U slijedećem kolu Zadar gostuje u Slavonskom Brodu protiv posljednjeplasirane Svjetlosti, a u subotu na dalmatinski derbi u Jazine dolazi Split.

Najefikasniji igrač utakmice je bio Stallworth s 26 poena (11/15 šut, val. 27), a Gečevski je dodao 14 koševa uz pet skokova uz po tri ukradene lopte i blokade (val. 22). Štimac je uz 11 poena uhvatio pet skokova i ukrao tri lopte (val. 19). U momčadi Dubrave Smiljanić je postigao 21 poen (val. 15), a Kartelo je bio autor 16 poena čemu je dodao pet skokova (val. 18).

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.