Zadar teško protiv žilavih Mrava
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 3.5.2008 u 21:07.
ZDNews.hr

Probuđeni Jure Lalić Foto: Sebastian Govorčin


Zadar je uspio zabilježiti i drugu uzastopnu pobjedu. Nakon trijumfa nad Cedevitom, igrači Ace Petrovića su uz puno muke svladali žilavu momčad Zagreba rezultatom 76:71 pred oko svega 1000 gledatelja. Očajnu su igru Zadrani prikazali u prvom poluvremenu, ali to ih na kraju ipak nije koštalo pobjede. Međutim, unatoč tome što su igrači Ace Petrovića u nizu od dvije uzastopne pobjede, situacija u Jazinama je jako daleko daleko od blistave. Prvu vijest s ove utakmice je lansirao njihov kormilar Petrović koji razmišlja o odlasku iz Zadra, što je potvrdio na press-konferenciji nakon utakmice: "S obzirom da osjetim nezadovoljstvo mojim radom u Jazinama, preko vikenda ću odlučiti hoću li nastaviti voditi momčad Zadra."

Još jednom je "bombom" Petrović šokirao sve prisutne, ali unatoč tome što ima nezadovoljnih njegovim radom, što je i sam rekao, ovoga trenutka njegov odlazak ne bi imao smisla. Izbor trenerskih imena na tržištu je jako sužen samo mjesec dana prije kraja sezone, a nitko ne poznaje ovu momčad bolje od aktualnog trenera Petrovića. Uz to, Zadrani još uvijek sve imaju u svojim rukama, a sve dobro do sada učinjeno bi mogli prosuti u slučaju dolaska novog trenera koji bi također morao proći period adaptacije i privikavanja na novu momčad. Međutim, sva moguća rješenja ostavimo po strani do novoga tjedna kada će Petrović obznaniti svoju odluku. Podsjetimo, nakon poraza od Olimpije u Jazinama u 3. kolu NLB lige je najavio odlazak iz Jazina, da bi se sutradan vratio. Hoće li ovoga puta definitivno otići, ili će ipak odabrati razumniju opciju i ostati, saznat ćemo vrlo brzo.

Dugo su se Zadrani mučili sa Zagrepčanima koji su zaista pružili jak otpor lideru lige. Lošu su igru prikazali Zadrani, djelovali su vrlo umorno i grogirano. Razlog poraza gosti mogu tražiti u tome što nisu materijalizirali svoju bolju igru, jer su do odmora prikazali puno više od Zadra, a nakon prvih 20 minuta na semaforu je stajalo 30:38.

Bolje su u utakmicu ušli igrači Željka Pavličevića i tricom Simona nakon tri minute vode 4:9. Zadrani se tricom Johnsona vraćaju na 11:11, ali ne staju na tome. Nastavljaju s dobrom igrom i preko Gečevskog (trica) dolaze do 18:13. No to vodstvo ipak ne uspijevaju sačuvati do odmora. Događa im se strahoviti pad u drugoj četvrtini u kojoj su postigli svega 12 poena, a primili čak 23.

Snažno kreću Mravi i preko nezaustavljivog Tomića (13 poena do tada) i njegovih pet poena u seriji Zagreba 8:0 dolaze do vodstva 18:23. Dvojica Zadrana u redovima Mrava, Ružić i Vladović kreću u novu seriju 6:0 i ubrzo na semaforu svijetli zabrinjavajućih 20:29. Niti to ne zabrinjava igrače Ace Petrovića koji su u velikoj napadačkoj krizi.

U nešto više od sedam minuta druge četvrtine su postigli svega četiri koša. Tricom Simona Zagrepčani dolaze do +11, a Zadar se pokušava braniti zonskom obranom. Do kraja pogađa Dundović za alarmantnih 23:36, odgovara mu Brewer, pogađa i Vladović, a Lalić postavlja konačnih 30:38 nakon prvog poluvremena. Igrači Željka Pavličevića zaista mogu žaliti što nisu do odmora skupili još veću prednost koju su prikazanom igrom zaslužili. Skupili su više skokova i asistencija od Zadra, a unatoč tome što nisu ni oni igrali briljantno, za napadački bezidejne i obrambeno loše Zadrane bili su prejak protivnik u prvih 20 minuta.

Međutim, kao i u dobrom dijelu ovosezonskih utakmica, treća četvrtina se pokazala ključnom. Johnson je očito sam odlučio sustići Mrave i kao lokomotiva vuče zadarsku kompoziciju do potpunog povratka. Pogađa jednu tricu, dodaje još jednu, stavlja i dva bacanja i Zadar je u zaostatku od samo dva poena.

Nakon dugo vremena igrači Ace Petrovića prelaze u vodstvo. Izvrsni Brewer pogađa tricu, asistira Laliću i Zadar ima 47:43. Zadar je u seriji 17:5. Do kraja treće četvrtine se uglavnom rezultat nije značajnije mijenjao, a +6 Zadranima donosi Lalić u zadnjoj minuti, ali Vladović postavlja konačnih 56:52 nakon treće dionice igre. Trener Petrović kao da je nakon odmora na parket izveo kompletno drukčiju momčad koja je odličnom obranom u nastavku "slomila" Mrave. I napad je profunkcionirao i igrači Ace Petrovića imaju bolji ritam od Zagrepčana u tom trenutku.

Situacija se razvijala vrlo slično ogledu Zadra i Zagreba u Jazinama u sklopu NLB lige, ali igrači Željka Pavličevića ovoga su se puta pobrinuli za neizvjesniji završetak. Mini-serijom 5:0 na početku četvrte četvrtine Mravi dolaze u vodstvo, a nakon toga se igra koš za koš do trice sa sedam metara Jure Ružića kojom Zagreb dolazi do +3. Nešto više od dvije minute prije kraja Zagrepčani imaju također +3 (66:69), ali ne uspijevaju napraviti iznenađenje.

Nešto manje od minute prije kraja Zagreb ima +1, a tada nepromišljen potez radi Pavličević i dobiva tehničku grešku nakon faula Babića nad Brewerom kojom Zadru daje priliku da povede preko četiri slobodna bacanja. Ovaj trenutak možemo okarakterizirati i prijelomnicom cijele utakmice, jer je Brewer sva četiri puta precizan i donosi Zadru 74:71, nakon toga opet promašuje isti igrač, neprecizan je i Simon, a Štimac postavlja konačnih 76:71.

Uz puno su muke Zadrani došli do ove pobjede koja im je bila vrlo bitna. Ovom su se pobjedom odvojili od Zagreba na dvije pobjede, a još kod kuće imaju odigrati utakmice protiv Splita i Dubrave, te u gostima protiv Svjetlosti i Šibenika. Zadar je u očitom padu kako se bliži kraj sezone. Daleko je ova igra od onih predstava iz većeg dijela regionalne lige, ali unatoč tome Zadrani su prvi favoriti Prvenstva i imaju sve u svojim rukama. Stoga bi zaista nepromišljen potez bio ukoliko Petrović zaista odluči otići.

Dva najistaknutija igrača Zadra u ovoj su utakmici bili načeti Brewer s 28 poena i 8 iznuđenih faulova (val. 36) i Johnson s 19 poena i četiri skoka. Veseli povratak Lalića koji je postigao 14 poena uz 9 skokova. U momčadi Zagreba, nezaustavljiv je bio Tomić s 24 poena i šest skokova (val. 26), 12 uz šest skokova je dodao Simon, a po 11 su postigli Vladović i Dundović.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.