Hemofarm uništio snove Zadra o tituli
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 25.4.2008 u 21:03.
ZDNews.hr

Jure Lalić Foto: Sebastian Govorčin


Košarkaši Zadra doživjeli su još jedan neočekivani poraz. Nakon poraza od Cibone u utorak, uslijedilo je još jedno grubo prizemljenje. U polufinalu NLB lige bolji je bio vršački Hemofarm rezultatom 72:81. Ovim porazom su Zadrani propustili osvojiti 8 euroligaških bodova koje bi dobili ulaskom u finale, a eventualnim trijumfom u posljednjem susretu regionalne lige, svoj konto su mogli podebljati za čak 15 bodova. Međutim, momčad Vlade Vukoičića pokazala se neprelaznom i Zadrani se pognutih glava vraćaju kući.

Utakmica s Hemofarmom ima mnogo sličnosti s utakmicom protiv Cibone. U obje je utakmice Zadar prikazao vrlo blijedu igru s previše ispucanih trica, ali ono što ih je u oba ogleda dovelo do poraza je loša reakcija na zonsku obranu protivnika.

Razočarani Zadrani u Tivoliju
Skupilo se podosta Zadrana i simpatizera "Ponosa Kalelarge" na jednoj tribini posebno namijenjenoj za njih. Međutim, puno veći broj bi bio u finalnoj utakmici za koju bi zasigurno još pristiglo nekoliko stotina Zadrana. No, planove su im poremetili njihovi ljubimci koji su prikazali lošu igru i na kraju morali potpisati kapitulaciju. Zadrani su bili ogorčeni prikazanom igrom igrača Ace Petrovića, te su povicima "Uprava odlazi" tražili smjenu kompletne Uprave. Nije niti direktor Giergia ostao pošteđen svakakvih uvreda.(M.L.)

Od samoga je početka momčad Vlade Vukoičića dala do znanja da Zadrani neće do trijumfa tako lako kao u prve dvije ovosezonske utakmice. Zadar nije igrao dobro, ali nevjerojatni Johnson se pobrinuo da Vrščani previše ne odmaknu. Sam je pogodio prvih 10 koševa Zadra (tri trice i jedno dodatno slobodno bacanje), a sjajna šuterska serija se protegnula sve do pet uzastopnih trica bez ijednog promašaja, tako da je Johnson od prvih 20 koševa Zadra 15 postgao sam. Dva je dodao Gečevski, a tricu je pogodio Brewer.

Međutim, puno problema igračima Ace Petrovića je predstavljala unutarnja igra Vrščana koji su preko Vukosavljevića i Božovića radili nered u zadarskoj obrani. Pomagali su Joksimovič i Marković, nešto je dodao Marshall, ali unatoč opasnim gostima Zadar je nakon prvih 10 minuta imao vodstvo 24:21. U prvoj četvrtini sam je igrao Johnson i postigao 16 od svojih 20 poena u prvih 10 minuta. Kada je on stao, igra Zadra je počela tonuti.

U drugoj četvrtini je Hemofarm, slično kao i Cibona, postavio zonu i totalno uneredio Zadrane. Dobru igru su u toj dionici igre pružili Štimac, pogotovo u skakačkom segmentu, te Pankracije Barać. Na početku druge četvrtine poenima Baraća Zadar je došao do 26:21, Štimac je kasnije pogodio za 28:23 i u 8 preostalih minuta druge četvrtine Zadrani su postigli samo 12 poena. Vrščani tada rade seriju 8:2 i dolaze u vodstvo 30:31. Zadar puno griješi i previše pokušava za tricu, a igrači Vlade Vukoičića strpljivo grade svoju prednost. Barać i Štimac su se pobrinuli da se Vrščani previše ne odlijepe prije odmora, a konačnih 40:42 za Hemofarm nakon prvog perioda postavio je Stallworth svojim poenima.

Pankracije BaraćNa otvaranju treće četvrtine Hemofarm preko Božovića (trica) i Vukosavljevića (dvica) rade seriju 5:0. Brewer dodaje poene uz slobodno bacanje i pokreće impresivnu seriju Zadra 14:0 kojom klub iz Jazina dolazi do vodstva 54:47. Jedan od ključnih igrača u toj je seriji bio Štimac sa sedam poena, ali osim toga mu se mora odati priznanje za neprestano hrvanje s centrima Hemofarma i hvatanje "bezbroj" napadačkih skokova. Da nije bilo njega i njegovog skakačkog učinka, konačan rezulat bi zasigurno bio još i gori po Zadrane.

Međutim, ova serija je nažalost bila zadnje dobro što smo vidjeli od Zadra u ovoj utakmici. Upravo kada je trebalo prelomiti susret i otići na veću prednost, Zadrani dozvoljavaju Mačvanu da u dva napada postigne dvije trice. No dobra igra Vrščana tu ne staje. Poenima Pavkovića dolaze do poravnanja 57:57, a isti je igrač postigao tricu sa sirenom za 62:62 pred posljednjih 10 minuta.

Potpuni raspad zadarskog stroja došao je u najgore vrijeme, na početku posljednje dionice igre. Igračima Hemofarma je poraslo samopouzdanje te su s lakoćom pogađali za tricu. Zadrani su djelovali vrlo izgubljeno, bez ideje u napadu. Sve napadačke akcije su se svodile na šutiranje trica koje nisu ulazile, a valja također spomenuti i veliki broj izgubljenih lopti u tom periodu. Serijom 11:2 (Pavković 6, Marković 3, Marjanović 2; Stipčević 2) Vukoičićevi se igrači odvajaju na nedostižnu prednost koji su znalački sačuvali do kraja.

Imali su u 35. minuti +11 preko Marshalla, a Zadar ne uspijeva niti zaprijetiti, te u završnici svoju statistiku samo kozmetički popravljaju Gečevski i Štimac. Dokaz očajne igre Zadra u posljednoj dionici igre koja je uzrujala mnoge Zadrane na tribinama je samo 10 postignutih poena u toj četvrtini.

Vrščani su u mnogo navrata s lakoćom znali izigrati Zadrane koji su imali mnogo problema s Vukosavljevićem, Mačvanom i Božovićem pod košem, te s Pavkovićem, Joksimovičem i Marshallom na vanjskim pozicijama. U napadu je Zadar izgubio svoju prepoznatljivu igru, a u tome velike zasluge ima Brewer koji je ispucao čak 18 lopti (samo pet pogođenih). Međutim, bilo bi nepravedno svu krivnju svaliti na njega.

Andrej ŠtimacZaista su Zadrani odigrali loše, neprepoznatljivo loše u odnosu na prvi dio sezone. Previše su pokušavali za tricu (čak 34 pokušaja, 9 pogodaka) i nikako nisu mogli ući u pravi ritam. Premalo se spuštala lopta na centre i sve što su igrači Hemofarma trebali je stajati na ruci Zadranima, jer su znali da najveći broj napada završava šutom za tricu.

Već su po drugi put Zadrani izgubili u utakmici koja se igrala za trofej (prvi je poraz bio u Kupu od Zagreba) i sada će im trebati još neko vrijeme da vrate izgubljeno samopouzdanje i svom snagom krenu na osvajanje titule prvaka države.

Poraz u ovoj utakmici, koju su mnogi, pa tako i sam Aco Petrović okarakterizirali utakmicom sezone uskratio je Zadar za 8 bodova za ugovor s Euroligom. Međutim, opravdanje donekle može biti ozljeda Baraća koja ga je izbacila iz ritma. On je često znao biti Petrovićev joker i svojim lucidnim prodorima pod koš slomiti obranu protivnika. Međutim, možda bi Zadar uspio i preokrenuti rezultat ili bar biti u igri do samoga kraja da su se igrači bacali "na glavu" za svaku loptu. No Zadrani kao da su se predali kada je Hemofarm napravio ključnu seriju i kao da je nedostajalo snage i želje za preokret. Slično je napravila i Olimpija u drugom polufinalu i unatoč tome što je kvalitetom inferiorna, fanatičnom borbenošču došla korak do iznenađenja protiv Partizana.

Juby Johnson je bio najefikasniji Zadranin, ali dovoljno o njegovoj igri svjedoči čak 14 ispucanih šuteva za tricu (šest pogođenih). Nakon što je u prvoj četvrtini pogodio 5/5 trica, do kraja je utakmice pogodio još samo jednu, a pokušao čak 10 puta. Jedina svijetla točka bio je Štimac s double-double učinkom. Postigao je 15 poena uz nevjerojatnih 15 skokova (čak 9 napadačkih), a tome je dodao tri osvojene lopte za ukupnu valorizaciju 25.

Dodajmo ovome kako je u drugoj polufinalnoj utakmici Partizan rezultatom 94:90 svladao domaću Union Olimpiju, te će sutra protiv Hemofarma igrati za trofej prvaka NLB lige. Slijedeća utakmica Zadra je na rasporedu u srijedu protiv Cedevite u Sutinskim Vrelima. Morat će se Zadrani vrlo brzo sabrati, jer će s ovakvom igrom i protiv Cedevite imati problema.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.