Mulaomerović i Warren "uništili" Zadar
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 22.4.2008 u 21:35.
ZDNews.hr

Rok Stipčević je postigao 14 poena Foto: Sebastian Govorčin


Zadrani su po prvi puta ove sezone morali potpisati kapitulaciju protiv Cibone. Nakon tri pobjede Zadra nad Cibosima u ovoj sezoni Zagrepčani su došli do pobjede rezultatom 79:91. Cibosima kao da je odgovaralo to što nemaju nikakvog imperativa u Jazinama, jer je Zadar na papiru bio veliki favorit. Međutim, samo na papiru, jer i ptice na grani već znaju da je derbi uvijek derbi, kakvo god stanje na ljestvici bilo.

Vukovi su sasvim neopterećeni ušli u ovu utakmicu, ali s velikom dozom motivacije i želje za pobjedom što se na kraju pokazalo presudnim. No na početku nije sve izgledalo ružičasto za aktualne hrvatske prvake. Nakon nekoliko minuta egala u kojima su svoje poene postigli Stipčević, Macura i sjajni Brewer, Zadar se odvaja na 15:10 nešto više od četiri minute prije kraja prve dionice.

Juby JohnsonU tom periodu zaista sjajno je igrao Brewer i bio motor svih zadarskih akcija s 9 poena. Na drugoj strani se od početka vidjelo da će Warren biti nerješiva enigma za Zadar, jer je u prvih nekoliko minuta postigao pet poena. Zadar nastavlja s jako dobrom igrom i preko Johnsonovih pet uzastopnih poena (trica pa dvica) zaključuje seriju 10:3 za vodstvo Zadra 20:13 i Sunara je prisiljen pozvati minutu predaha.

Tada Andrić i Gečevski pogađaju za tri poena (četvrta zadarska trica), a Johnson realizira samo jedno od tri bacanja. Potom Stipčević poentira za +8 iz kontre, a vrlo dobru igru u prvoj četvrtini zaokružuje do tada sjajni Brewer coast to coast prodorom za vodstvo 29:19 nakon prvih 10 minuta.

U drugoj četvrtini igra Zadra pada i Vukovi se vraćaju u igru. Stipčević poentira na otvaranju drugog perioda za +12, a nakon trice Štimca iz kuta Zadar ima +11, 6:20 prije kraja prvog poluvremena. Tada Cibosi u obrani prelaze u zonu koja zadaje mnogo glavobolja treneru Petroviću. Tricom Hoskina Vukovi se vraćaju na -3, a poenima fenomenalnog Mulaomerovića zaokružuju seriju 17:5 (od 31:19 do 36:36).

Podrška Prostranu
Tornado je u ovoj utakmici bio vrlo bučan, kao i inače. Pružili su neprestanu podršku svojim ljubimcima, ne samo za vrijeme trajanja utakmice, nego i prije njenog početka i poslije završetka. Međutim, pripremili su iznenađenje za suspendiranog Tonija Prostrana. Mladog je košarkaša dočekao transparent podrške jednostavnog sadržaja "Toni, Tornado je uz tebe" koji ga je zasigurno razveselio.(M.L.)

Zadrani se naoko bude i dolaze do +5, ali sjajni Mulaomerović pogađa za konačnih 45:42 nakon prvih 10 minuta. Najefikasniji igrači nakon prvog perioda bili su Brewer s 11 i Štimac s 9, a kod Cibosa Mulaomerović je postigao 10, a Amerikanac Hoskin 9.

Nakon odmora Cibona nastavlja sa zonom, vidjevši da im je upravo zonska obrana donijela preokret u drugoj četvrtini. Zadar je teško pronalazio rješenja na zonu Zagrepčana, što igrači Ivana Sunare znaju iskoristiti i u potpunosti zagospodariti parketom. Hoskin pogađa 2+1 preko Gečevskog, Makedonac mu odmah uzvraća, a s dvije blokade u samo nekoliko minuta Macura diže publiku na noge.

Nesportski faul Rozića nad Johnsonom Zadrani koriste za samo dva poena, a Warren im na njihovoj polovici radi dosta problema. Prvo vodstvo Cibone na ovoj utakmici bilježimo 6:40 prije kraja treće dionice kada Rozić dovodi Zagrepčane u vodstvo. Cibosi u tom periodu igraju vrlo dobro, među ostalima pogađaju Hoskin i Warren, a kod Zadra samo Brewer i Stipčević, pa je Cibona u seriji 16:9. Vodstvo stečeno poenima Hoskina za 52:53 Cibona do kraja utakmice nije ispuštala.

Todor GečevskiMulaomerović pogađa uz faul i realizira dodatno slobodno bacanje za 10:0 Cibone, Johnson pogađa, ali Mulaomerović dodaje još jednu tricu za +10 Cibone. Zadar se vraća tricom Stallwortha na prihvatljivih -5, ali sjajni Warren pogađa tricu, Gečevski zakucava na asistenciju Stallwortha i gosti pred početak četvrte četvrtine imaju +7. Zadar nikako nije uspio naći rješenje za zonsku obranu Cibone kojom su ih gosti doveli do ludila, a u napadu su igrači Ivana Sunare uglavnom tražili Mulaomerovića i Warrena koji su bili najraspoloženiji.

Brewer pogađa oba slobodna bacanja na početku četvrte dionice igre, a vidno motivirani Warren pogađa dvije uzastopne trice i stanje na semaforu je sada zabrinjavajuće za Zadrane koji su u zaostatku 11 poena. Zadar se ponovno trza i serijom 7-0 (Brewer 2, Gečevski 2 i Štimac 3) dolazi do 70:74. To im daje nadu da u posljednjih 4:30 mogu preokrenuti rezultat, ali Cibosi to ne dozvoljavaju.

Sunara dobija tehničku pogrešku, a Zadar iz tog napada realizira samo jedno slobodno bacanje. Mulaomerović ponovno preuzima odgovornost i stavlja tricu, Brewer s druge strane pogađa za dva, a Warren ne griješi s linije slobodnih bacanja i pogađa oba. Novu nadu Zadranima donosi Stipčević tricom za 76:79, a festival trica nastavljaju Warren i Brewer. Nakon što je Vukušić pogodio za 79:84 minutu prije kraja, bilo je izgledno da dva boda idu u Zagreb.

Do kraja Cibosi postižu sedam poena, a pečat ovoj velikoj pobjedi Cibone stavlja Mulaomerović dvicom i tricom u posljednjim trenucima za konačnih 79:91. Cibona ne samo da je pobijedila, nego je slavila s 12 poena prednosti što znači da su u međusobnom omjeru ispred Zadra, jer su igrači Ace Petrovića u Zagrebu bili bolji rezulatom 96:106. Međutim, Zadrani još uvijek sve imaju u svojim rukama i u cijelom Prvenstvu su u najboljoj situaciji.

Igra u ovoj utakmici nije bila blistava, Ivan Sunara je napravio odličan posao zonskom obranom, a Zadrani defanzivno jednostavno nisu mogli zaustaviti Mulaomerovića i Warrena koji su igrali gotovo sami. Warren se u drugoj četvrtini verbalno sukobio s gledateljima na zapadnoj tribini iza klupe Zadra i posebno je bio motiviran navijanjem s tribina. Zadar je u ovom susretu bio favorit, ali očito je kako nisu prikazali sebi svojstvenu igru u ovom susretu. Previše je bilo pokušaja za tricu (čak 33), iako Zadrani nisu imali odveć mirnu ruku iz udaljenosti (pogodili su 11). Moguće je da su mislima već bili u Ljubljani, jer je trener Petrović rekao kako "više razmišlja o Hemofarmu nego o Ciboni".

Andrej ŠtimacBilo bi nepošteno ne priznati premoć Cibone u ovoj utakmici koja je nakon tri uzastopna poraza od Zadrana napokon došla do trijumfa. Bili su bolji u gotovo svim statističkim kategorijama. Postotak šuta za jedan, dva i tri, zatim skokovi, asistencije, osvojene lopte, sve je bilo na strani Cibone. Dovoljno o uvjerljivoj igri Zagrepčana govori valorizacija 109-73 u njihovu korist. Uostalom, s dva nevjerojatno raspoložena igrača (Mulaomerović i Warren) koji su pronalazili put do koša bez problema bilo bi teško izgubiti. Za razliku od Cibone koja je imala Warrena i Mulaomerovića, malo je bilo raspoloženih igrača u bijelim dresovima.

Brewer je puno šutirao, nešto i pogodio, Stipčević je napadački imao jako dobar učinak, a Johnson i Gečevski su se mučili sa šutom. Loš šut igrača Zadra je posljedica mnogo nerezonskih šuteva preko ruke iz neizrađenih napada, jer ostaje dojam da su u prvoj četvrtini kada su imali pozitivan rezultat Zadrani igrali puno tečnije i s više otvorenih šuteva.

Igra zadarske momčadi nije bila na razini, ali imaju samo tri dana da se poprave i oporave od ovog poraza, jer ih već u petak u polufinalu očekuje Hemofarm. Poraz od vječitog rivala nikada nije dobar, ali utakmica protiv Hemofarma je mnogo važnija i ako tu košarkaši Zadra pobijede, ovaj poraz će biti vrlo brzo zaboravljen. Uostalom, Zadar trenutačno ima score 7-1, dok su Cibosi na 5-3 i Aco Petrović i njegovi igrači i dalje sve imaju u svojim rukama.

Najefikasniji igrač Zadra bio je Brewer s 20 poena (šut 6/15), četiri skoka i pet osvojenih lopti. Stipčević je postigao 14 uz tri asistencije, Štimac je dodao 12 uz četiri skoka, a Gečevski (8 skokova) i Johnson su postigli po 11 (kombinirani šut 8/24). U momčadi Cibone Warren je bio nerješiva enigma za svoje čuvare s 30 poena (šest trica), 8 skokova i četiri osvojene lopte (val. 30). Impresivno je odigrao Mulaomerović i bio blizu triple-double učinka. Postigao je 24 poena uz čak 10 asistencija i šest skokova (val. 35).

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.