Puno muke protiv Šibenčana
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 19.4.2008 u 22:19.
ZDNews.hr

Aco Petrović Foto: Zadarsport (Arhiva)


Zadar je uz puno muke slavio u susjedskom derbiju protiv Šibenika rezultatom 83:73. Igrači Zorana Kalpića pružili su jak otpor favoriziranim Zadranima i došli na samo dva poena zaostatka u posljednjoj četvrtini, ali Zadar se ipak pokazao kao kvalitetniji i iskusniji protivnik i na kraju preko Jubyja Johnsona potvrdio pobjedu.

Šibenčani su u ovu utakmicu ušli rasterećeni, znajući da nemaju što izgubiti, te su pružili vrlo jak otpor Zadru. Na samom početku utakmice smo vidjeli atraktivno zakucavanje Macure, a odlično je u utakmicu ušao Gečevski te bio autor 8 od prvih 10 Zadrovih koševa.

Međutim, na drugoj je strani vrlo raspoložen bio Drezga koji je zabio sedam od prvih 14 koševa Šibenika. Nakon što su trice izmijenili Stallworth i Drezga, Zadar se tricom Brewera udaljio na nešto značajniju prednost (19:11).

Puno je problema Gečevskom u obrani radio Bilan koji se s lakoćom izvlačio na šut i pogađao. Ubrzo je mladi šibenski centar u poenima skoro sustigao Gečevskog (10 poena Gečevskog naprama 8 Bilanovih). Šibenčani se vraćaju na 23:18, a Brewer svojom drugom tricom 1:14 prije kraja prve četvrtine za vodstvo 28:19 tjera trenera Kalpića na minutu odmora.

Do kraja ove četvrtine gledamo još poene Drezge nakon napadačkog skoka, a u obrani Šibenčani pokušavaju zaustaviti Zadrane zonom u zadnjem napadu, ali Stallworth pogađa tip-in polaganje za konačnih 30:21 nakon prvih 10 minuta.

U drugoj se četvrtini za Drezgu koji je u prvih 10 minuta postigao 8 poena pobrinuo Stipčević. Stallworth se razigrava, prvo pogađa tricu, zatim i dvicu, pa Zadar ima +10. Šibenik tada iz dvije kontre uspijeva realizirati samo jedno slobodno bacanje, a zakucavanjem Vrkića gosti rade seriju 5:0 i dolaze na 35:30.

Vrlo su se lako Šibenčani u tom periodu otvarali za kontru nakon ukradenih lopti ili skokova u obrani te su na taj način prouzrokovali dosta problema Zadranima. Potom je Drezga pogodio jedno slobodno bacanje za seriju 6:0, a svoje jedine poene na utakmici je nakon poena Štimca postigao Lalić na lijepu asistenciju Stipčevića.

U tim trenucima Zadar mijenja obrambenu strategiju i odlučuje se braniti zonom 2-3. Stipčević i Štimac su odigrali pick and pop iz kojeg je riječki centar pogodio tricu za 44:33, 2:36 prije kraja 1. poluvremena.

Raspjevani Tornado
Zadarski Tornado u ovoj je utakmici bio vrlo raspjevan, posebice u drugom poluvremenu kada su na drugoj strani imali svoje rivale Funcute. Navijači Šibenika su u 18. minuti počeli pristizati na tribinu, a uskoro ih se skupilo 15-tak. Na početku treće četvrtine Tornado je razvio veliki transparent "Vaša mržnja prema Zadru i Tornadu veća je od ljubavi prema vašem gradu" te su na takav način pokazali što misle o uvredama sa šibenske strane. Do kraja utakmice Tornado je predstavljao zaista veliki vjetar u leđa svojim miljenicima na parketu.(M.L.)

Zona Zadra nije previše smetala gostima koji preko Bilana i Drezge (trica) dolaze na -8. Tomeljak je u završnici postavio rezultat 46:40 nakon prvih 20 minuta. Luka Drezga je s lakoćom pronalazio put do Zadrovog obruča, te je u prvih 20 minuta postigao 14 poena (5/8 ukupan šut, 2/2 trice), a iznenađenje je predstavljao vrlo dobri Bilan s 10 poena i tri skoka, ali i tri faula. Kod Zadrana, kapetan Gečevski je postigao 12 poena, a Stallworth i Brewer su dodali po 10.

U trećoj se četvrtini Zadar vratio na čovjeka u obrani. Brewer igra vrlo agresivno na mladom Petkoviću, a iz nesportske pogreške Šibenika Zadar je uspio postići samo dva poena. Raspoloženi Stallworth pogađa tricu iz kuta za do tada najvećih +13 (53:40), a odmah nakon toga dodaje još jednu za 56:42 (serija 10:2). U obrani je preuzeo Drezgu. Šibenčani griješe i dvije lopte "prodaju" Zadranima, a Macura dva puta lijepo blokira goste.

Rezultat 56:48 je stajao nešto više od dvije minute na semaforu, sve do zakucavanja Drezge. Zadar se nikako ne uspijeva odlijepiti na veću prednost, jer se Šibenčani uvijek vraćaju. Iako je kod +14 izgledalo da su Zadrani prelomili ovaj susret i da će otići na još veću prednost, prvo Vrkić pogađa tricu, a na polaganje Stallwortha odgovara Bilan koji s lakoćom prolazi Gečevskog i pogađa od table za 62:53.

Vrlo dobri Macura otvara svojim poenima četvrtu četvrtinu, a Drezgu u obrani uzima Johnson s kojim šibenski bek ima puno problema. Valja naglasiti i odličnu obranu Macure u posljednjoj četvrtini. Posebno je impresivna bila blokada na Bilanu, ali odmah u slijedećem napadu Petković pogađa tricu i Šibenčani su se "prišuljali" do 64:58. Svoju četvrtu tricu potom promašuje Stipčević, a Bilan s posta preko Gečevskog smanjuje na na 64:60. Bilan je vrlo raspoložen i nakon jednog pogođenog bacanja Brewera pogađa svoju drugu tricu i zaključuje šibensku seriju 10:3 za 65:63.

Nakon toga pogađa Brewer, odgovara mu Vukičević, a 5:53 prije kraja Gečevski pogađa uz faul i realizira dodatno slobodno bacanje. Johnson je u četvrtoj dionici igre u potpunosti "uštopao" prvu violinu gostiju Luku Drezgu. Već nakon nešto više od četiri minute igre Šibenčani su u bonusu, a otegotnu okolnost pred završnicu im predstavlja peta osobna greška Bilana.

Vukičević potom pogađa iz teške pozicije za dva, odgovara mu Brewer, a poenima iz kontre Stipčević zaokružuje seriju 8:2 za vodstvo 75:67. Dokaz nervoze u šibenskim redovima su oba promašena slobodna bacanja Petkovića 2:55 prije kraja, a posljednje čavle u lijes gostiju zabija Johnson tricom i dvicom u samo 30 sekundi za vodstvo 80:67. Tomeljak pogađa tricu, Johnson pogađa jedno bacanje, a osobnu statistiku popravlja Drezga tricom iz kuta. Konačnih 83:73 postavlja Gečevski.
Stallworth odličan, nedostajao Barać
Trener Petrović u ovoj utakmici nije mogao računati na Pankracija Baraća zbog ozljede ahilove tetive, a prema trenerovim riječima "nije sigurno hoće li ga koristiti u utorak protiv Cibone, jer mu je puno potrebniji na FF-u." Međutim, nakon nekoliko lošijih utakmica, u pravu formu se vratio Stallworth koji je postigao 20 poena (4/5 za dva, 4/6 za tri) i bio prvi strijelac svoje momčadi. Tome je dodao tri skoka i tri ukradene lopte za valorizaciju 20. Ova odlična predstava američkog beka sigurno će obradovati trenera Petrovića, jer će mu Stallworth zasigurno trebati na završnom turniru NLB lige.(M.L.)

Zadar nije odigrao odveć dobru utakmicu, ali je na kraju uspio ostvariti pobjedu za savršenih 7-0. Šibenčani su bili "tvrd orah" i nije bilo lako slomiti njihov otpor, jer su zaista bili motivirani i svih 40 minuta dali sve od sebe. Rotacija trenera Petrovića bila je sužena neigranjem Baraća, ali je zato Stallworth odigrao jako dobro. Kapetan Gečevski je također u nekim dionicama sam vukao, a Johnson je igrao dobru obranu na Vrkiću na početku, te na u posljednjoj četvrtini na Drezgi koji je svoje jedine poene u posljednjoj dionici postigao kada je sve bilo riješeno.

Također, Brewer je odigrao jako dobru all-around predstavu (17 koševa, po pet skokova i asistencija, sedam izborenih faulova), a Macura je izluđivao centre Šibenika i u obrani i u napadu, te je na kraju završio s 11 poena, 8 skokova i čak tri blokade. Šibenska mladost je pružila dobar otpor, ali s toliko mladih igrača nije bilo lagano pobijediti protiv puno jačeg i iskusnijeg protivnika. Drezga je odigrao jako dobru utakmicu i unatoč tome što su se na njemu izmjenjivali razni čuvari, on je zabio i više od svog prosjeka. Međutim, nervoza je bila prisutna i u zadarskim redovima, jer su igrači Ace Petrovića promašili sedam od 18 slobodnih bacanja.

Valja istaknuti dobru obranu Zadra u drugom poluvremenu (ukupno 16 izgubljenih lopti) kojom su limitirali Šibenik na 33 poena u 20 minuta. Zadar se sada okreće Ciboni u utorak i pobjedom nad vječitim rivalima bi napravili još jedan veliki korak prema startnoj "jedinici". Međutim, puno važnija je utakmica polufinala NLB lige protiv Hemofarma slijedeći tjedan, pa bi bilo dobro što više odmoriti nositelje igre za taj susret. Utakmica protiv Cibone je na rasporedu u utorak u 18:30 uz izravan prijenos na HRT-u.

Najbolji igrač Zadra bio je povratnik Stallworth s 20 poena (četiri trice), Gečevski je dodao 19, a Brewer je postigao 17 uz po pet skokova i asistencija. Kod Šibenika najefikasniji je bio Drezga s 23 poena, a 17 uz sedam skokova je dodao Bilan.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.