Zadar rutinski riješio dalmatinski derbi
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 16.4.2008 u 19:56.
ZDNews.hr

Andrej Štimac postigao je 17 koševa Foto: Marin Gospić (ezadar.hr)


Pred oko 2000 gledatelja na splitskim Gripama Zadar je uvjerljivo slavio 70:87. Ovom pobjedom je momčad Ace Petrovića ostala sama na vrhu prvenstvene ljestvice sa šest pobjeda iz isto toliko utakmica. Zadar otvara utakmicu s pet uzastopnih poena Gečevskog i ubrzo vodi 4:9. Split puno promašuje, ali se približava košem uz pogođeno dodatno slobodno bacanje Ivanova. Nakon što je Akins pogodio jednom s linije slobodnih bacanja, Zadar ima samo +1. Zadar se udaljava preko Brewerovog polaganja lijevom rukom (2+1), ali Split se ponovno vraća. Nakon poena Mladenova za -1 Splita, Barać postiže tricu u zadnjoj sekundi i donosi Zadru 20:24 vodstvo nakon prvih 10 minuta.

Na početku druge četvrtine Stipčević pogađa svoju drugu tricu na zonu Splita i udaljava Zadar na osjetnijih +7, ali Žuti se preko Ivanova i Bilobrka vraćaju. Zadar igra nešto lošije na Splitovu zonu, a u napadu Akins pogađa dvicu, pa tricu i Petrović mora pozvati minutu odmora. Tada slijedi razdoblje bolje igre Zadra i lošiji period Splićana. Igrači Ace Petrovića rade seriju 12:2 (Johnson 3, Brewer 5, Lalić 4), ali Split se ponovno prišuljao preko Stipanovića i Perića.

Tada odlični Stipčević sam radi seriju 6:0 i na odmor Zadrani odlaze s vodstvom 38:47. Vrlo dobri Stipčević je do tada postigao 12 poena, a Amerikanac Brewer 11.

Zadar kreće jako dobro u treću dionicu igre. Najveću prednost do tada u utakmici postavlja Štimac tricom, Stipčević dodaje dva i Zadar ima vodstvo 38:52. Potpuno slamanje Splićana i trasiranje utakmice u svom smjeru nagovjestili su Gečevski i Brewer tricama za ogromnih +20 (serija 11:0 za 2:20). Međutim, Zadrani ne staju na tome. Preko Štimca postavljaju +24, a isti se igrač tricom pobrinuo da se Split ne približi previše nakon koševa Ivanova i Garnetta. Johnson pogađa za najvećih +25 (45:70), ali Split se približava na 52:72 na kraju treće četvrtine.

Nakon koševa Lalića i Stipčevića te Garnetta s druge strane, Zadar ponovno ima +24. Splićani pokušavaju presingom preko cijelog terena nešto učiniti i na taj način ostavljaju Zadar bez poena čak četiri minute što prekida Stallworth svojim poenima. Međutim, razlika gostiju je prevelika da bi ih Žuti uspjeli sustići. U samoj završnici gledamo četiri trice (Stallworth, Bilobrk dvije i Lalić), a konačnih 70:87 postavlja Sobin svojim jedinim poenima na utakmici.

Stipčević sve bolji i bolji
Valja istaknuti odličan učinak Stipčevića koji nastavlja u jako dobroj formi i u prvih šest kola jedan je od najboljih igrača Zadra. Postigao je 16 poena uz četiri skoka i tri asistencije. Štimac je također odigrao jako dobro i bio najefikasniji igrač utakmice uz Ivanova sa 17 poena, a Brewer je uz 15 poena dodao i šest skokova. Također treba naglasiti odličan obrambeni učinak Johnsona na Garnettu. Zadrov Amerikanac je prisilio Splitovog šutera na samo šest koševa i šut 2/9 u 34 minute. U momčadi Splita, Ivanov je ostvario double-double učinak sa 17 poena i 10 skokova, a Stipanović je dodao 11 uz pet skokova. (M.L.).

Zadar je uvjerljivom predstavom protiv Splita došao do šeste uzastopne pobjede u Ligi za prvaka i dokazao uvjerljivo najbolju formu u ligi u ovom trenutku. Zadrani su već u prvom poluvremenu napravili solidnu prednost, ali napadački skokovi i brojni drugi napadi Splita su ih sprječavali da se odlijepe na veću razliku. Međutim, u trećoj četvrtini Zadar dodaje gas i sjajnom igrom i serijom 11:0 odlazi na velikih 20 poena prednosti.

Do kraja utakmice nismo vidjeli veće opuštanje Zadra te su igrači Ace Petrovića susret rutinirano priveli kraju. Za neke možda i iznenađujuće uvjerljiva pobjeda, jer su prije utakmice stizale najave o pobjedi iz splitskog tabora, ali Zadrani uvjerljivo nastavljaju svoj "marš" Ligom za prvaka.

Nakon rutinske pobjede nad Splitom, Zadrani do slijedećeg kola i utakmice sa Šibenikom mogu uživati u pogledu s vrha ljestvice, pogotovo zato što sve jače momčadi u drugom dijelu sezone dolaze u Jazine, a već jednu ili više pobjeda zaostaju za Zadrom.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.