Ugašena Svjetlost za petu pobjedu u nizu
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 12.4.2008 u 21:56.
ZDNews.hr

Rok Stipčević najbolji s 23 poena i pet asistencija Foto: Zadarsport (Arhiva)


Pred oko 1200 gledatelja u Jazinama, Zadar je porazio Svjetlost Brod rezultatom 103:71. U ovoj prilično nezanimljivoj utakmici Zadar je od samog početka bio u vodstvu i kontrolirao rezultat, a nakon što se u trećoj četvrtini odlijepio na više od 30 poena prednosti, utakmica je bila riješena.

Već prije početka utakmice se znao pobjednik, a to je dobro poslužilo treneru Petroviću koji je rekonvalescentu Stallworthu povjerio čak 29 minuta kako bi se ovaj što prije vratio u formu. Do jedinog vodstva Svjetlosti 0:2 na ovoj utakmici, Slavonci su došli u 1. minuti preko Mimice što dovoljno govori koliko je Zadar bio suveren u ovom dvoboju.

Igrači trenera Mladena Vuškovića u igri su se držali svega nekoliko minuta i imali zaostatak od jednog poena, 9:8. Tada Zadar preko Macure (četiri poena) i Brewera (dva) radi seriju 6:0 i dolazi do prvog osjetnijeg vodstva. Gosti nikako nisu uspjevali naći rješenja za Macuru koji je bio pokretačka snaga Zadra u prvoj četvrtini s 11 od prvih 15 poena momčadi Ace Petrovića.

Goste je koliko-toliko blizu držao bivši prvak Hrvatske sa Splitom i bivši igrač Širokog Ivan Mimica. On je od prvih 13 poena gostiju potpisao čak 10. Nakon što su se Brewer (10 poena u prvoj četvrtini) i Stipčević pridružili Macuri, Zadar je otišao na prvu dvoznamenkastu prednost (25:15). Prvih 10 minuta završava vodstvom Zadra 32:19.

Torcida navijala s Tornadom
Valja također zabilježiti 20-ak pripadnika splitske Torcide, inače prijateljske skupine zadarskog Tornada, koji su se nakon utakmice Zadar-Hajduk na Stanovima odlučili uputiti prema Jazinama i navijanjem s Tornadom pomoći Zadru da dođe do pobjede.(M.L.)


U drugoj četvrtini goste je prodorima izluđivao Stipčević koji je u dva navrata pogodio uz faul, za vodstvo od 14 poena prednosti. Trener Petrović je već nakon 12 minuta izrotirao svih 9 raspoloživih igrača. Do 20 poena prednosti (48:28) Zadrani su došli za manje od 17 minuta preko Brewerovog zakucavanja u kontri i Lalićeva četiri uzastopna koša.

Stipčević je s 10 poena u drugoj četvrtini bio jedan od pokretača zadarske serije kojom su se odlijepili na do tada najvećih +20 (48:28). Tri puta je pogodio uz faul (dva puta realizirao dodatno slobodno bacanje), dodao jedan prodor i Zadrani su na odmor otišli s velikih +18, 54:36. Najbolji igrač prvog poluvremena bio je Stipčević s 15 poena, te Brewer koji je za 14 minuta postigao 12 poena (bez promašaja) uz četiri asistencije. Macura je ostao na 11 poena iz prve četvrtine. U momčadi Svjetlosti, Mimica je postigao 12 poena, a Spahija sedam.

U trećoj četvrtini, Brewer igra jako dobru obranu i prisiljava goste na puno izgubljenih lopti što rezultira lakim poenima za Zadar. U 23. minuti bilježimo naguravanje redara i navijača na tribinama koje je ubrzo smireno. Zadrani nastavljaju s dobrom igrom i kontinuirano povećavaju svoju prednost. Tako je Gečevski svojim poenima za vodstvo 62:38 natjerao trenera Vuškovića na minutu odmora.

Međutim, niti to ne pomaže njegovoj momčadi. Barać atraktivnim zakucavanjem donosi Zadru +28, a kasnije dodaje jedno polaganje. Stipčević između Baraćevih poena postiže tricu (18. koš), a nakon zakucavanja Macure i trice Stipčevića, Zadar ima najvećih +35. Zadar je igrao dobru obranu što je dovelo do puno grešaka Svjetlosti koje je Zadar u kontrama i polukontrama rutinski materijalizirao. Nakon treće četvrtine sve je riješeno jer Zadar ima vodstvo 82:49.

U četvrtoj četvrtini gledamo nezanimljivu utakmicu u kojoj nismo vidjeli značajnije približavanje Svjetlosti. Posljednju dionicu igre je odradila petorka Stipčević, Stallworth, Barać, Štimac, Lalić. Svoje prve i jedine poene (trica) Stallworth postiže u 33. minuti, a odgovara mu raspoloženi Grbešić.

Prvo smanjivanje vodstva na manje od 30 poena bilježimo u 37. minuti. Svjetlost neuspješno pokušava zonom nešto učiniti u obrani, ali Zadar ponovno dodaje gas i Barać tricom diže na najvećih 35 poena prednosti (101:66). Grbešić tricom i Mimica smanjuju na -30, a konačnih 103:71 postavlja Štimac s linije slobodnih bacanja.

Kao što je i sam rekao, treneru Petroviću je ova utakmica dobro došla kao malo jači trening pred derbi sa Splitom. Svjetlost je bila nedorastao protivnik zahuktalim Zadranima i samo je bilo pitanje s kolikom će prednošću Zadrani ispratiti Brođane. O neizvjesnosti dovoljno govori podatak da trener Petrović u drugom poluvremenu uopće nije pozvao niti jednu minutu odmora.
Petrović uspio odmoriti svoje nositelje igre
Gečevski je igrao samo 17 minuta, Brewer 21, a Johnson je zbog ozljede koljena igrao samo šest minuta. Oporavljenik Stallworth je dobio čak 29 minuta, ali dugo izbivanje se itakako osjetilo u njegovoj igri, i u obrani i u napadu. Defanzivno je radio naivne pogreške, a u napadu je neuspješno tražio šut (1/10, 10%)."Stallworth se vratio nakon dugo vremena što se vidjelo na njegovoj igri, ali pitanje je hoće li ubuduće moći dobiti ovoliku minutažu jer su za sada Stipčević i Barać ispred njega", rekao je Petrović za američkog šutera.(M.L.)

Zadrani su goste natjerali na puno grešaka (čak 16 izgubljenih lopti) koje su rezultirale u laganim poenima iz kontre. Valja istaknuti i dobru igru Zadra u obrani (14 ukradenih lopti, pet blokada), a u napadu se igralo vrlo raznovrsno (19 asistencija). Svi su se igrači upisali u strijelce, a čak ih je šest bilo dvoznamenkasto. Trener Petrović je u ovoj utakmici optimalno podijelio minutažu, tako da su igrači s klupe od 103 poena postigli čak 57. Uspio je odmoriti nositelje igre i dati više prilika onima koji su nešto manje igrali.

U prvoj četvrtini najbolji Zadrani su bili Macura i Brewer, u drugoj dionici igre štafetu su preuzeli Stipčević i Lalić, da bi se u trećoj četvrtini priključili Barać i Gečevski za osigravanje pobjede. Zadrani su tako došli do još jedne rutinske pobjede protiv gostiju iz Slavonskog Broda i sada se spremaju za dalmatinski derbi protiv Splita koji se u srijedu igra na Gripama.

Nešto veću minutažu odlično je iskoristio Stipčević koji je bio najbolji igrač susreta s 23 poena, pet asistencija, tri skoka i četiri iznuđena faula (val. 30). Macura je završio sa 17 poena (11 u prvoj četvrtini) i šest skokova (val. 24), a Barać je dodao 16 poena uz po četiri skoka i iznuđena faula.

Kod gostiju, istaknuo se Mimica s 22 poena i 8 izborenih faulova (val. 22), a Zadranin Spahija je dodao 15 poena i čak 13 skokova.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.