Pregažen Zagreb u Trnskom
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 8.4.2008 u 22:02.
ZDNews.hr

Corey Brewer ponovno odigrao briljantno Foto: Zadarsport (Arhiva)


Zadar je ostvario treću pobjedu za redom u Ligi za prvaka. Lako su svladali momčad Zagreba s uvjerljivih 17 poena prednosti, 84:101. Zadar je tako došao na prvo mjesto na tablici zajedno sa Splitom. Igračima Ace Petrovića na ruku je išla i pobjeda "Žutih" u gostima kod Cibone kojom su se od "Vukova" nakon samo tri kola domaćeg prvenstva odvojili na čak dvije pobjede.

Sjajnu su utakmicu odigrali Zadrani. Kontrolirali su igru i rezultat kroz gotovo cijelu utakmicu i na kraju se osvetili Zagrebu za poraz u polufinalu Kupa. Snažno su igrači Ace Petrovića krenuli u Prvenstvo Hrvatske i u prva tri kola s tri dojmljive pobjede (+10, +20, +17) dokazali da je mala kriza iza njih.

Trener Petrović je 50. utakmicu sezone otvorio petorkom Barać, Johnson, Gečevski, Macura, Brewer, dok je Željko Pavličević na parket poslao Tomića, Vladovića, Simona, Dundovića i Ružića. Valja istaknuti kako je Zagreb bio hendikepiran ozljedom njihovog najboljeg igrača Jakova Vladovića koji je nastupio nezaliječen i odigrao svega 22 minute protiv svog matičnog kluba. Zadrani su potvrdili povratak u odličnu formu i apsolutnu dominaciju u hrvatskom Prvenstvu.

PRVA ČETVRTINA:

Bivši kapetan Zadra Jure Ružić odlično otvara utakmicu sa svojih pet poena za vodstvo Zagreba 7:4. Tada kreće Brewer, pogađa sva tri bacanja nakon pogreške na trici, nakon toga je precizan izvan linije 6.25 metara i Zadar izjednačava na 10:10. Dva poena dodaje Johnson i Zadar je u značajnijoj seriji 8:0 za novo vodstvo. Velike probleme u obrani je Vladoviću radio Brewer koji je nakon nešto više od pet minuta na svom kontu imao 8 poena za vodstvo Zadra 12:16.

Američki razigravač se nije zaustavio na tome, te je nastavio s odličnom predstavom i nakon nešto manje od šest i pol minuta već bio na 11 poena (dvije trice) za parcijalnih 15:5 Zadra. Vladović dolazi do daha nakon izlaska iz igre Brewera i zabija četiri uzastopna koša, Zadar odgovara preko Štimca koji u završnici pogađa četiri poena i nakon prve dionice igre gosti vode 21:25.

DRUGA ČETVRTINA:

U drugoj četvrtini Zadar prelama utakmicu. Johnson s linije slobodnih bacanja dovodi Zadar u vodstvo 23:29, ali Garma smanjuje tricom. Valja istaknuti i zonu Zadra u obrani kojom su zbnili "Mrave". Stipčević pogađa u napadu, međutim radi grešku u obrani, faulira Morovića koji pogađa koš, ali promašuje dodatno slobodno bacanje. Povratak Zagreba na -3 tip-in poenima naznačava Vrsaljko.

Poenima Lalića i Brewera Zadar dolazi ponovno do +7, a u 16. minuti Zadar preko makarskog centra ima do tada najvećih +10, 34:44. Garma pogađa svoju drugu tricu, Brewer pogađa jedno slobodno bacanje, a tricu postiže Stipčević za najvećih +11.

Brewer postavlja svojim 18. košem (samo jedan promašaj iz igre do poluvremena!) sa slobodnih bacanja konačnih 37:50 nakon prvih 20 minuta. Do poluvremena Zadrova vanjska linija (Stipčević, Johnson, Brewer) je zabila čak 30 od ukupnih 50 poena, a Zagreb nikako nije uspijevao ući u dobar ritam te je neuspješno forsirao tricu (5/18, 28%).

TREĆA ČETVRTINA:

Nakon poluvremena Zadar nastavlja u istom ritmu. Stipčević novom tricom donosi gostima 39:53, a najvećih +16 postavlja Johnson i nagovještava novu pobjedu Zadra već na početku drugog poluvremena. Johnson i Brewer pogađaju za povećavanje vodstva i Zadar rutinirano drži veliko vodstvo.

Nakon treće trice raspoloženog Stipčevića za +18, Zagreb preko Vladovića (trica) i Ružića radi seriju 5:0 i smanjuje na 55:68, 2:11 do kraja treće četvrtine. Trener Petrović je primoran pozvati minutu odmora. Zadar se ponovno vraća na veću prednost serijom 5:0 Brewera (trica) i Gečevskog. Maestralni Brewer nakon toga pogađa posljednje poene večeras (ukupno 27) i nakon 30 minuta Zadar vodi 57:75.

ČETVRTA ČETVRTINA:

Zadar nastavlja u odličnom ritmu u četvrtoj četvrtini. Barać pogađa pet poena na početku četvrte dionice, Štimac dodaje četiri, Johnson tri i u 34. minuti bilježimo ogromnih +23, 64:87, najveću prednost na utakmici i tada je bilo jasno da će igrači Ace Petrovića trijumfalno završiti gostovanje u Trnskom.

Johnson potom pogađa za dva, a Simon pogađa svoj peti uzastopni koš. Pogađa i Garma u kontri uz faul Baraća, dodaje slobodno bacanje i smanjuje na -17. Johnson pogađa uz faul, ali nije precizan s linije slobodnih bacanja. Ostatak utakmice protiče u revijalnom tonu, ali Johnson radi nesportsku pogrešku na Babiću koji je oba puta precizan.

Babić u završnici zabija sedam poena, a Gečevski, Stipčević i Barać na drugoj strani ne dozvoljavaju da razlika padne. U igru ulazi i mladi Marčniković i Zadar može biti vrlo sretan novom velikom pobjedom, na kraju je bilo 84:101.


Zadar je bez većih problema nadigrao Zagreb i dokazao evidentno dizanje forme u prva tri kola. Zadar je na tragu odličnih igara iz većeg dijela NLB lige i trener Petrović može biti vrlo zadovoljan učinjenim u prva tri kola. Brewer je početak Lige za prvaka odigrao sjajno, dokazao je da je jedan od ponajboljih igrača cijele lige još jednom sjajnom predstavom. Bio je nerješiva enigma za bekove Zagreba i uz pomoć Johnsona, Stipčevića i Baraća, te Lalića pod košem doveo Zadar do pobjede.

Kao što smo već spomenuli, Split je uzeo skalp Ciboni pod Tornjem i tako je Zadar nakon prva tri kola već dvije pobjede ispred Cibone. U četvrtak Zadrani igraju protiv Dubrave i tom pobjedom bi na najbolji mogući način završili mini-turneju po Zagrebu (Cibona, Zagreb, Dubrava). Evidentan je porast forme svih igrača, poglavito Stipčevića, Brewera i Lalića koji svakako imaju kvalitetu i vrlo je važno da se oni vrate u pravi ritam. Uspio je Aco uzeti uvjerljivu pobjedu, ali i odmoriti nositelje igre (Gečevski 20 minuta, Brewer 24). Zadar je odigrao napadački raznovrsnu utakmicu i kao što je rekao trener Petrović, simpatizeri plavo-bijele boje mogu biti vrlo optimistični u završnici sezone.

Najbolji igrač utakmice bio je Corey Brewer s 27 poena (trice 3/3, valorizacija 30) za samo 24 minute na parketu, a 18 je dodao Johnson. Barać je postigao 13 poena uz šest skokova, a Stipčević je također postigao 13 poena uz tri trice i šest asistencija (val. 18).

U redovima protivnika, Tomić je zabilježio double-double učinak s 12 poena i 10 skokova (val. 27), Garma je zabio 11, a Vladović 10.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.