KK Zadar - KK Cedevita 77-57. Zadrani dobili Cedevitu s pola gasa
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 6.4.2008 u 15:53.
ZDNews.hr

Marino Šarlija ubacio je četiri koša. Foto: Hrvoje Bajlo


Utakmica drugog kola A-1 Lige za prvaka između momčadi Zadra i Cedevite počela je u tužnom ozračju. Minutom šutnje za tragično preminulog nogometaša Zadra Hrvoja Ćustića.
U Jazinama se u ovom vrlo neobičnom terminu u kojem Zadar po prvi puta igra svoje domaće utakmice skupilo tek nešto više od tisuću gledatelja.

Suci na današnjoj utakmici su bili: Dubravko Muhvić, Dragan Medan i Josip Radojkoivć

Zadar je utakmicu započeo u svom trenutno najjačem sastavu sa kapetanom Todorom Gečevskim, Jerom Macurom, Juliusom Johnsonom, Pankracijem Baraćem i Coreyem Brewerom.

Gostujuću strateg je započeo sa sljedećom petorkom: Jurica Žuža, Frano Čolak, Pero Dujmović, Slaven Rimac i God Shammgog.

PRVA ČETVRTINA:
Zadar je pomalo nervozno ušao u utakmicu sa nekoliko promašenih početnih napada. No srećom gostujući košarkaši to nisu znali iskoristiti te je Zadar poveo koševima Jubya Johnsona. Svoje prvo i jedino vodstvo na utakmici gosti su imali sredinom prve četvrtine nakon trice bivšeg igrača Zadra Frane Čolaka.

No to je vodstvo kratko trajalo jer su ga najprije Barać, a kasnije i Gečevski tricom anulirali. Najistaknutiji igrač Cedevite u tim je trenutcima bio Jurica Žuža koji je svojim koševima vršio rezultatski pritisak na Zadra. Nervozna igra obaju momčadi sa mnogo promašaja se nastavila sve do time outa Cedevite tri minute prije kraja četvrtine.

Gostujući trener Zdravko Radulović je htio srediti igru svoje momčadi i potaknuti ju na dodatni napor, no učinio je upravo suprotno. Nakon tog time – outa Zadar se u potpunosti konsolidirao i preuzeo konce igre u svoje ruke. Tricom Stipčeviča i slobodnim bacanjima Gečevskog odlijepio se na 18 – 11 i od tog je trenutka prednost domaćih samo rasla. Do kraja četvrtine valja naglasiti sviranu obostranu osobnu pogrešku Pere Dujmovića i Coreya Brewera trinaest sekundi prije kraja. Čevtrtinu je tricom sa istekom vremena zaključio upravo Corey Brewer.

DRUGA ČETVRTINA:
Zadar je u drugoj četvrtini nastavio sa svojom igrom i očigledno kvalitetom inferijorna momčad Cedevite je ulazila u sve veće probleme. Pokušali su agresivnom obranom natjerati domaćina na greške ali sve što su dobili bili su problemi sa osobnim greškama i dosta laganih koševa Zadra sa linije slobodnih bacanja.

Dva ključna igrača Zadra u tom razdoblju bili su Jure Lalić i Corey Brewer. Obranom Zadra dirigirali su uvijek odlični Juby Johnson i danas vrlo dobri Jere Macura sa čak tri blokade u prvom dijelu. Takva igra Zadra im je donijela veliku prednost na poluvremenu od 45 – 28 i lakši nastavak utakmice.

TREĆA ČETVRTINA:
Početak treće četvrtine obilježio je Tornadov transparent podrške obitelji tragično preminulog Hrvoja Ćustića koji je popraćen dugotrajnim pljeskom cjelokupne dvorene. Zadar nije posustajao te je i u nastavku nastavio lomiti Cedevitu sa svojim brojnim pickovima što mu je donijelo do tada najveću prednost od 22 koša. Tu je prednost dodatno povećao Juby Johnson tricom sredinom treće četvrtine.

Priliku je dobio i Pavle Marčinković koji ipak nije uspio zabiti koš...U tom trenutku kada je utakmica praktički bila riješena postavljalo se samo jedno pitanje: "Koliku će minutažu dobiti dojučerašnji juniori Pavle Marčinković i Marino Šarlija?" No trener Zadrana Aco Petrović je još malo ostavio najjaču petorku na terenu što je u kombinaciji sa odličnom obrano rezultiralo ogromnim vodstvom od čak 31 koša prednost i ovacijama cijele dvorane.

Lijepu atmosferu u dvorani na trenutak je omela ozljeda koljena Cedevitinog playa Goda Shammgoga koji je sa terena ispraćen uz aplauz dvorane. Minutu prije kraja četvrtine u igru je umjesto miljenika zadarske publike Jubya Johnsona ušao mladi Pavle Marčinković. Igru Zadrana u trećoj četvrtini najbolje oslikava podatak da su taj period dobili sa 22 naprema 8.

ČETVRTA ČETVRTINA:
Četvrtinu je tricom otvorio jedini gostujući igrač vrijedan spomena Frano Čolak. Nakon dvije minute u igru je ušao i drugi Zadrov mladić Marino Šarlija. Zadar je u tom trenutku igrao sa domaćom postavom u kojoj samo jedan igrač nije izdanak njihove omladinske škole – Pankracije Barać.

Naravno ako uzmemo u obzir da je Makaranin Jure Lalić jako mlad (op.a. sa 15 godina) došao u Zadar. No, igra se u tom periodu razvodnila i izgledalo kao sa svi samo čekaju kraj. To je iskoristila Cedevita koja je postepeno smanjivala zaostatak te ga na kraju smanjila na ipak pristojnih minus dvadeset.

Kao i uvijek kada je Zadar osigurao pobjedu loptu je najviše u rukama imao Pankracije Barać koji je svojim prodorima pokušavao održati prednost na dotadašnjem nivou. Vrijedi spomenuti i četiri koša Marina Šarlije za osam minuta provedenih u igri, te dobru igru u obrani mladog Marčinkovića koji je u kratkom vremenu pokazao da se na njega može računati u ponekim utakmicama. Još samo kad bi šut popravio…

Najbolji i u momčadi Cedevite je bio Frano Čolak sa 18 koševa i 10 skokova, te valorizacijom 28. Zadrani su cijelu utakmicu odigrali kao momčad te s lakoćom svladali Cedevitu koja će imati dosta problema da izbori plasman u NLB ligu dogodine. Najučinkovitiji je bio Jure Lalić sa 16 koševa i 8 skokova, dok su se još istakli i Rok Stipčevič koji je za svoje 32 minute ubacio 9 koševa uz 7 skokova te Corey Brewer koji je ostao na učinku iz prvog poluvremena.

Bitno je naglasiti da je Zadar dobio ovu utakmicu uz minimalan napor te svježi putuju u Zagreb na utakmicu trećeg kola protiv istoimenog domaćina. Veoma zgusnut raspored im već u četvrtak donosi gostovanje u Dubravi te se Zadrani uopće neće vraćati u Zadar već će ostati trenirati u Zagrebu do utakmice sa Dubravom. Sljedeća domaća utakmica na rasporedu je u subotu protiv Svjetlosti

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.