Zadar prvi favorit za titulu (analiza svih momčadi)
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 1.4.2008 u 13:11.
ZDNews.hr

Pankracije Barać postigao je 39 koševa protiv FMP-a


Večeras u 20 sati zagrebačkim mini-derbijem između Cedevite i Zagreba počinje najzanimljiviji dio Hrvatske košarkaškog prvenstva, Liga za prvaka. U ovom pregledu Vam donosimo kratak opis svake ekipe koja sudjeluje u ovoj ligi iz koje ćemo na kraju dobiti prvaka Hrvatske.

ZADAR

Momčad Zadra je prema većini pratitelja košarkaških zbivanja u Hrvatskoj prvi favorit za osvajanje naslova. To je naglasio i košarkaš Splita, Hrvoje Perić: "Zadar je po meni glavni kandidat za osvajanje naslova prvaka, puni su samopouzdanja, a Jazine su gotovo neosvojiva utvrda". Iako je igra Zadra u malom padu, jedina zadarska momčad u Ligi za prvaka je svejedno u boljoj situaciji nego ostali klubovi. Osovina momčadi Brewer-Johnson-Gečevski igra vrlo dobro, a Petrović uvijek ima pouzdane zamjene u vidu Štimca i Macure. Također, Barać je u nekim utakmicama odličnom igrom s klupe donio pobjedu svojoj momčadi, a Stallworth je nakon nešto lošijeg starta pohvatao konce.

Zadatak Petrovića, kao što je i sam rekao, će biti podizanje forme Lalića i Stipčevića koji su neke utakmice odigrali vrlo dobro, ali u globalu nisu na razini prošlosezonskih utakmica. Planove trenera Petrovića je malo poremetila ozljeda Stallwortha, ali ona na sreću nije teže prirode te će se američki šuter brzo vratiti na parket. Aco Petrović je najavio kako će kroz neke lakše utakmice davati prigodu mlađima i onima koji nisu previše igrali, za što će sigurno biti prilike, jer će se nositelji igre ipak morati malo odmoriti. Petrović nema široku klupu, te je u nekim utakmicama bio prisiljen igrati zonu zbog umora. To dovoljno govori o istrošenosti nekih igrača, ali nadamo se da će u narednim utakmicama imati više prilike za odmor i hvatanje zaleta za finiš sezone.

Zadar je jedini hrvatski klub koji se plasirao na završni turnir NLB lige, a možda mu čak bude povjerena organizacija istog. U tom slučaju, šanse Zadra za osvajanje rapidno rastu, iako su Partizan, Hemofarm i Union Olimpija sve, samo ne bezazlene momčadi. Zadar je u ovoj sezoni odigrao 45 utakmica, a odigrat će još minimalno 15. Stoga je razumljiv umor u momčadi Ace Petrovića i lagani pad forme, ali ne sumnjamo kako se će povratkom Stallwortha rasteretiti momčad. Unatoč gustom rasporedu u Ligi za prvaka, nekolicina momčadi ipak nije na razini Zadra i zato će u nekim utakmicama imati nešto lakši posao i više prilike za podizanje sportske forme. Momčad iz Jazina za razliku od nekih ostalih prvoligaša nije posegnula za pojačanjima, ali usprkos tome, Zadrani imaju dovoljno snažnu momčad za uzimanje naslova, pogotovo ako uspiju u naumu Ace Petrovića i vrate se na staru razinu forme kada su s lakoćom i u obrani i u napadu mljeli protivnike.

CIBONA

Međutim, Cibona je uvijek opasna. Oni su prošli kroz vrlo turbulentnu sezonu, nisu uspjeli ući u Top 16 Eurolige, promijenili su nekoliko stranaca, ispali iz NLB lige, ali Cibona se gotovo uvijek digne u formi u završnici sezone i na njih treba najozbiljnije računat. Momčad je na početku sezone vodio Joke Vranković, da bi nakon otkaza ekipu preuzeo Ivan Sunara, bivši košarkaš Zadra. Međutim, neke pogreške u slaganju momčadi su im se naplatile vrlo rano, Ayuso je već pred kraj prvog mjeseca napustio "Vukove", da bi ga kasnije zamijenio Amerikanac Williams koji je odigrao vrlo dobru posljednju utakmicu protiv Partizana. Međutim, i razigravač Kelley ih je napustio, a problema s ozljedom je imao jedno vrijeme i Mulaomerović, tako da je Cibona jedno vrijeme bila samo na Princu kao graditelju igre. Novi problemi s ozljedom su došli nedavno, jer je Vrbanc odmah pred povratak na parket trebao na novu operaciju, tako da su, kao i Zadar, trenutačnovrlo tanki na mjestu šutera.

Trener Sunara je imao težak zadatak nakon dolaska, trgnuti raštimanu momčad iz letargije i probati je uvesti u Top 16 u čemu nije uspio. Međutim, nije se libio dati priliku mladom Krušlinu što je razveselilo publiku. Cibona je pokazala nešto bolju igru nakon njegovog dolaska. I Cibona je kao i Zadar odigrala 45 utakmica ove sezone, tako da su s te strane u istoj situaciji. Po imenima imaju dobru momčad, međutim, trener Sunara će, kao i Petrović, morati podignuti svoje igrače u formi ukoliko želi biti u igri za naslov. Cibona ima vrlo iskusne razigravače, Mulaomerovića, Williamsa i Princa, ali Sunara će se morati poslužiti s Williamsom na mjestu šutera, jer je jedini pravi bek-šuter u Ciboni mladi Krušlin, ne računajući ozlijeđenog Vrbanca.

Na poziciji krila je njihov najbolji igrač Warren, tu je i obrambeni specijalac Rozić, a pod košem su Hoskin i Andrić. Ne treba zaboraviti niti kapetana Krasića koji je u prošloj sezoni prouzročio mnogo problema Zadru. Tu su još i Vukušić, Žorić i Kaštropil. Cibona se uvijek diže na kraju sezone i u samoj završnici će nesumnjivo biti vrlo opasna. Cibosi nisu uspjeli ući u Top 16, nisu osvojili Kup, a u NLB ligi su u četvrtfinalu ispali od Partizana, tako da će im jedini spas sezone će nakon nekoliko neuspjeha biti osvajanje naslova prvaka Hrvatske.

SPLIT

Split je imao bolju sezonu nego prošle godine, čak su nekoliko kola prije kraja imali šanse ući među najboljih 8 momčadi regionalne lige. Nisu uspjeli, ali to u Splitu ne shvaćaju tragično jer je učinjen pomak u odnosu na prošlu sezonu. Trener Subotić je siguran na klupi i vodi momčad već drugu sezonu za redom. Vidljivo je kako je napravio pomak i zainteresirao Splićane za košarku. Sjajni šuter Garnett je prvo ime momčadi, a izvanrednih utakmica je znao imati i razigravač Akins. Odličan posao Splitove Uprave je dovođenje borbenog Stipanovića iz Hermes Analitice, koji je već u drugoj sezoni dobio čast nositi kapetansku traku.

Odličnom kupovinom bi se mogao pokazati i Marko Batina, bek-šuter pristigao također iz Hermes Analitice. On ne igra previše, što je normalno, jer je bio duže vrijeme suspendiran zbog spora s Hermes Analiticom. Pod košem uz Stipanovića ordinira pouzdani Bugarin Ivanov. Rudež je očito napravio sjajan potez potpisavši za Split umjesto za Cibonu, jer upravo ove sezone na Gripama igra najbolju košarku u karijeri. Njega mijenja Bilobrk, igrač odličnog šuta, a ne treba zaboraviti niti talentiranog Perića. Za ispomoć pod košem je doveden još jedan Bugarin, Boyko Mladenov. Rezervni razigravač je Igor Sumić, a mlade talente kojih je uvijek bilo na Gripama predvodi Mario Delaš. Tu su još i Sobin i Klarica koji skupljaju prve prvoligaške minute.

Iako je Zadar oba puta ove sezone pobijedio Splićane, iako ih je Cibona svladala sva tri puta, na njih treba najozbiljnije računati. Sigurno će Split i ove sezone uzeti skalp nekome na Gripama.

ZAGREB

Jedina hrvatska momčad koja je ove sezone osvojila trofej je Zagreb. Oni su se u veljači okitili trofejem pobjednika Kupa pod palicom trofejnog trenera Željka Pavličevića. Igrački preporod je doživio Zadranima dobro poznati Jakov Vladović, bivši kapetan kluba iz Jazina. Nakon odlaska iz Zadra, Vladović je odigrao fenomenalnu sezonu i prema statistici postao najbolji Hrvat u regionalnoj ligi. Tu Zadranima nije kraj, jer Vladoviću mijenja Vedran Morović. Tu je i Mario Dundović, pouzdani krilni centar, a na mjestu krila igra Jure Ružić. Poziciju centra pokriva Denis Vrsaljko, a s ovoliko Zadrana u momčadi koji su uvijek motivirani protiv svog matičnog kluba treba biti oprezan.

Mravi imaju i jednog izvanrednog talenta u svojim redovima. Ante Tomić je neprestano na oku skautima i ove će godine vjerojatno biti sudionikom NBA Drafta. Petar Babić je u nekim utakmicama pokazao zavidnu kvalitetu, a Simon je ove sezone dobio veće ovlasti u napadu i nakon problema s ozljedama odigrao jako dobru sezonu. Upravo je Simon s 34 poena "uništio" Zadar u polufinalu Kupa. Kovačević i Bašljan ulaze s klupe kao bekovi, a Nikola Garma, krilni igrač odličnog šuta može biti vrlo nezgodan. Zadravec pridonosi iskustvom i pomaže mlađima u sazrijevanju.

Zagreb je prije nekoliko sezona bio "crna mačka" Zadranima i oni nikako nisu mogli izaći na kraj s "Mravima". Nakon dolaska Pavličevića koji je napravio odličan posao, Zagrebaši su jednom izgubili i jednom pobijedili Zadar. U Ligi za prvaka Zadar se nerijetko znao mučiti s njima. Iako Zahreb nije imao odveć uspješnu sezonu u NLB ligi, eće biti lagan protivnik nikome, pogotovo otkad ih trenira Pavličević koji je donio napredak. Oni možda nisu u prvom redu favorita za osvajanje titule, ali neopterećeni nakon uzimanja prvog trofeja u povijesti, mnogima mogu pomutiti račune.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.