Zadar je na Final Fouru!
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 29.3.2008 u 21:54.
ZDNews.hr

Corey Brewer - junak Jazina Foto: Zadarsport (Arhiva)


Sjajnom predstavom načetog Coreyja Brewera i njegovim pogođenim slobodnim bacanjima, Zadar se plasirao na završni turnir. Imao je FMP posljednji napad dug 10 sekundi, ali beogradska mladost se prepala, Protić je netočno dodao za Ercega, Labović je pokušao spasiti, ali bilo je kasno...

Gosti su se pokazali žilavijim protivnikom nego što se to očekivalo i u sva tri četvrtfinalna susreta smo gledali pravu dramu koje se ne bi ni Hitchcock posramio. I u trećem susretu u pet dana ovih dviju momčadi smo gledali pravu dramu koja je ovoga puta otišla na stranu Zadra. Nakon pobjede nakon produžetka u prvoj utakmici u Jazinama, zatim poraza nakon produžetka u Železniku, gotovo jednako infarktnu završnicu smo gledali i sinoć. U cijeloj je seriji presudila samo jedna lopta što je dokaz koliko su izjednačena bila ova dva protivnika. Ovoga je puta Protić, do tog trenutka ponajbolji igrač "Pantera", pogrešno dodao loptu u zadnjem napadu i uništio snove svojoj momčadi o završnom turniru.

Zadar je krenuo u utakmicu bolje nego gosti, pogotovo u obrani. Dokaz tome je samo pet primljenih poena nakon pet i pol minuta igre. Međutim, zadarska obrana malo popušta, pa u slijedećih pet minuta primaju 10 poena. Unatoč svemu tome, Zadar nakon prve četvrtine ima +7. Drugu četvrtinu iz zadarskog kuta gledanja je obilježila zonska obrana i nešto slabiji napadački učinak. Zonom su se na momente Zadrani jako dobro branili, ali bilo je jasno da nakon prve četvrtine bez poena, mora i Erceg nešto pogoditi. Međutim, on se previše razmahao i prouzrokovao Zadranima jako puno problema, kako u reketu, tako i s perimetra.

Zadar u drugoj četvrtini u nekoliko navrata ima +10, ali na odmor odlazi s +7. Zadar je u prvih 20 minuta igrao jako dobro i imao prednost, koja je, dojma smo, uz malo više koncentracije mogla biti i veća. Pogotovo u oči upada podatak o skokovima, njih čak 17 zadarskih i samo 9 FMP-ovih.

I u treću četvrtinu su igrači Ace Petrovića krenuli vrlo dobro, tricom Johnsona su poveli 42:32, ali iznimno šuterski raspoloženi gosti tada vežu četiri uzastopne trice i okreću susret u svoju korist. Dvije su stale iza Ercega, a po jednu su pogodili Krstović i Protić. Zadar se nekako vratio na 46:46, ali FMP je ponovno nepogrešiv izvan linije 6.25 metara i ponovno veže četiri uzastopne trice. Ovoga je puta tri potpisao Protić, a jednu Erceg.

Upravo je Protić kroz cijelu utakmicu "torpedirao" Zadar tricama (pogodio ih je čak šest!) i mučio ih prodorima, da bi u posljednjem napadu izgubio loptu i time F4. U četvrtu su četvrtinu gosti ušli vodstvom 58:56.

Međutim, gosti nisu stali na tome. U zaista uraganskih 10 minuta su zabili čak 32 poena (9 trica u tom periodu), a Protićevom tricom dolaze do velikih 56:64. Tada se "ukazao" Brewer i tricom prekinuo sušno razdoblje za Zadar. Na krilima Todora Gečevskog Zadar radi seriju 11:3 (četiri koša, dvije blokade) i dolazi do 67:67. Ponovno ulazimo u neizvjesnu završnicu.

Zadar ima i 72:69, poenima Gečevskog i Štimca s linije slobodnih bacanja, ali upravo je riječkom krilnom centru doslovno iscurila trica u slijedećem napadu koja bi zapečatila pobjedu Zadra. Mladi Protić pogađa oba slobodna bacanja, Baraću ruka drhti i promašuje oba, a ponovni povratak Beograđana nagovješta Labović poenima iz reketa na asistenciju Protića za vodstvo 72:73, 16 sekundi prije kraja.

Gosti se odlučuju na faul, međutim rade ga na pogrešnom igraču. Najiskusniji igrač Zadra Corey Brewer hladnokrvno pogađa oba slobodna bacanja i donosi svojoj momčadi +1 pred zadnji napad FMP-a. Gosti imaju 10 sekundi, ali Protić se spetljao, pogrešno dodao loptu, Labović je pokušao vratiti loptu dodavanjem preko glave s centra, ali junak utakmice Brewer siječe loptu i donosi Zadru trijumf.

Jako sretni igrači tada bacaju dresove u publiku, a Petrović se penje na reklamne panoe ispred Tornada i slavi pobjedu s navijačima. Međutim, igra nije bila odveć dobra, osjetio se nedostatak Stallwortha, a uz to su gosti imali jako dobru šutersku večer (čak 14 trica iz 29 pokušaja, 48%). Trener Petrović je u nekoliko navrata vrlo mudro postavio zonu na koju se gosti nisu najbolje snalazili, ali sjajni period igre gostiju u kojem su ukrcali čak 32 poena u 10 minuta je doveo pobjedu u pitanje.

Ali tada je svu odgovornost na sebe preuzeo Corey Brewer i uz pomoć Gečevskog odveo Zadrane do pobjede. Nije bilo lagano odigrati ovako zahtjevnu utakmicu sa samo tri raspoložena igrača (Brewer, Gečevski, Johnson) i Baraćem koji se priključivao na trenutke, dok su gosti pogađali sa svih pozicija. Međutim, važno je bilo uzeti ovu pobjedu i donijeti Zadru završnicu NLB lige i još tri boda za euroligaški ugovor. U polufinalu F4-a regionalne lige, Zadar će snage odmjeriti s vršačkim Hemofarmom.

Do tada ima još dovoljno vremena za povratak Stallwortha i oporavak ozlijeđenih, a u međuvremenu će Zadrani čekati potvrdnu informaciju o domaćinstvu završnog turnira i igrati Ligu za prvaka. Upravo će u Hrvatskoj ligi, kako je najavio trener Petrović, u nekim lakšim utakmicama pokušati se vratiti na višu razinu forme.

Sjajni Brewer je odigrao jako dobru utakmicu, povukao kada je najviše trebalo i završio s 23 poena, 8 skokova, tri asistencije i čak sedam izborenih faulova (val. 32), 17 poena uz pet skokova i tri blokade je dodao Gečevski (val. 19), a 15 poena uz pet skokova je postigao Johnson.

Kod gostiju, 21 poen uz šest skokova je postigao Erceg (val. 24), a 20 poena (šest trica) i 8 asistencija je dodao Protić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.