Briljantni Barać izvukao Zadar iz provalije
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 25.3.2008 u 22:28.
ZDNews.hr

Pankracije Barać - igrač utakmice Foto: Hrvoje Bajlo


Na krilima nevjerojatnog Pankracija Baraća i njegovih 39 poena, Zadar je stigao do prve pobjede u četvrtfinalu NLB lige. Igrači Ace Petrovića su u jako teškoj utakmici nakon produžetaka uspjeli svladati FMP iz Železnika rezultatom 95:91 (82:82). Sjajni Pankracije Barać je umalo postao tragičarom ovog susreta izgubivši loptu u posljednjoj minuti od Labovića, ali senzacionalnom tricom s 8 metara od table je donio svojoj momčadi produžetke.

Zadru bi bilo iznimno teško protiv žilave momčadi FMP-a na gostovanju da su izgubili ovdje, ali izvanredni Barać i Gečevski su gotovo sami povukli cijelu momčad do trijumfa. Večerašnjim porazom, Zadrani bi pokvarili sve dobro napravljeno kroz veći dio sezone, jer bi u tom slučaju bilo vrlo teško pobijediti FMP u Železniku.

Mnogo toga u igri Zadra nije štimalo, vidljivo je bilo kako nedostaje Stallworth u rotaciji, a kroz cijelu utakmicu su se Zadrani mučili s organizacijom igre. Međutim, igrači Ace Petrovića su doslovno "iščupali" pobjedu iz ruku Beograđana i sada mnogo mirnije, bez imperativa pobjede mogu ići na gostovanje u Železnik, jer znaju da imaju sigurnu majstoricu u subotu u Jazinama.

Prva četvrtina:

Trener Petrović je bio prisiljen zbog ozljede Stallwortha promijeniti svoju uobičajenu petorku, tako da je danas na parket poslao: Stipčevića, Johnsona, Gečevskog, Macuru i Brewera. Slobodan Klipa, trener FMP-a je utakmicu otvorio slijedećom petorkom: Erceg, Lazić, Krstović, Protić i Samardžiski. Zadar je jako loše otvorio utakmicu, a FMP je to znao kazniti. Erceg je pogodio svoju prvu tricu večeras i odmah dao do znanja da je vrlo raspoložen. Macura je zakasnio na taj šut, a nakon toga nije uspio realizirati prodor.

Krstović je pogodio za dva, a nakon nekoliko promašaja za tricu (Johnson, Gečevski), blokade na Macuri, dva bacanja Protića i još dva poena Ercega, na semaforu je svijetlilo 0:9. Trener Petrović je prisiljen pozvati time-out. Gečevski pogađa prve zadarske koševe večeras nakon 3:30, ali loše trčanje Zadra u obranu kažnjava Erceg iz kontre. Gečevski i Erceg tada zabijaju svaki za dva. Valja istaknuti odličnu igru FMP-a u obrani koja se reflektira u dvije uzastopne blokade.

Danas nezaustavljiv - Pankracije BaraćGosti jako dobro kažnjavaju obrambene greške Zadra, pa tako Erceg pogađa dva puta s linije slobodnih bacanja nakon loše defanzivne rotacije domaćih. U napadu je nedostajalo protoka lopte i sve se uglavnom svodilo na individualne akcije. Zadrani se nakratko bude i koševima Johnsona i tricom Brewera dolaze do samo -4 (9:13). Barać pogađa samo jedno bacanje, a Gečevski zabija dvicu na asitenciju Brewera iz prodora, a period dobre igre Zadrovog kapetana se nastavlja njegovom blokadom.

Gosti su u kreativnoj pauzi i već su duže bez poena, pa je njihov trener Slobodan Klipa primoran pozvati minutu odmora. Nekoliko puta su napravili korake, a važnu ulogu u tome je imala i bitno čvršća obrana domaćih. Brewer pogađa jedno slobodno bacanje za seriju Zadra 9:0 i prvo izjednačenje na utakmici. Brewer u tim trenucima lako probija obranu gostiju i kreira opasnost.

Međutim, Brewer kiksa u obrani i dozvoljava brzom Protiću prodor i njegove prve poene večeras. Amerikanac se ekspresno iskupljuje, a Barać krasnim prodorom donosi Zadru prvo vodstvo večeras. Macura radi faul na Ercegu koji je siguran s linije slobodnih bacanja i na kraju prve dionice igre rezultat je neriješen, 17:17.

Iz prve četvrtine valja zabilježiti bolje otvaranje FMP-a (4:13), a zatim period bolje igre Zadra i serija 13:4 za 17:17 nakon prve četvrtine. Najviše problema Zadru je prouzročio Erceg s 11 poena, a na strani domaćih, Gečevski je zabio 6, kao i Brewer.

Druga četvrtina:

Barać pogađa s poludistance, a Gečevski kasni s izlaskom na šut Labovića što ovaj kažnjava tricom. Krstović kažnjava loše vraćanje u obranu Zadra, ali Gečevski stavlja svoju prvu tricu iz pick and popa s Baraćem. Štimac dovodi Zadar u vodstvo iz kontre, ali Krstović preko ruke Johnsona pogađa tricu u zadnjoj sekundi napada.

Gečevski odgovara Krstoviću i pogađa tricu sa sirenom, ali Labović zabija s druge strane. Lalić je odmah po ulasku nekoliko puta loše reagirao u obrani i zakasnio s rotacijama. Johnson pogađa jedno slobodno bacanje, Samardžiski poentira s druge strane, ali odgovara mu Barać tricom. Samardžiski ponovno pogađa, ovoga puta zakucava, a odgovara mu Lalić na drugoj strani pogodivši oba slobodna bacanja.

Labović poentira, a Lalić radi odličan roling na drugoj strani i zabija svoj četvrti koš. Mladi Čović odmah po ulasku zabija tricu, a odgovara mu Barać tricom iz kuta. Rok Stipčević nekoliko puta loše odigrava u obrani pa je prisiljen faulom zaustaviti igrača koji ga je probio. Do odmora je već skupio tri osobne greške. Barać izluđuje obranu gostiju konstantnim prodorima, ali polovičnim uspjehom realizira s linije slobodnih bacanja.

Pazinjanin je jedan od rijetkih raspoloženih igrača u bijelome u drugoj četvrtini i njegovim koševima Zadar odlazi na 41:36. Samardžiski pogađa jedno slobodno bacanje, a Barać odgovara s druge strane. Jeremić pogađa, a Protić realizira oba slobodna bacanja i postavlja konačni rezultat 43:41 nakon prvih 20 minuta.

Treba naglasiti odličnu igru Baraća u prvom dijelu koji je iskoristio ozljedu Stallwortha i do odmora postigao već 16 poena (6/9 šut), a zajedno s Gečevskim (12 poena) je zabio čak 28 od 43 koša cijele momčadi. U momčadi FMP-a, Erceg je ostao na 11 koševa iz prve četvrine.

Treća četvrtina:

Pankracije Barać postigao je 39 koševaSamardžiski otvara drugo poluvrijeme zakucavanjem, a Barać nastavlja tamo gdje je stao u prvom poluvremenu. Pogađa za dva, ali Lazić stavlja tricu iz kuta. Brewer pokušava sve sam što kažnjava Erceg svojim 13 košem. FMP u tim trenucima igra zonu, ali lopta dolazi do Macure koji ima dva slobodna bacanja. Ne pogađa niti jedno, a Gečevski i Erceg izmjenjuju identične trice nakon ubacivanja iz auta. Štimac pogađa polaganje uz pogrešku, i realizira dodatno sl. bacanje.

Zadar igra agresivnije u obrani i prisiljava FMP na neke izgubljene lopte, ali Erceg uspijeva nadmudriti svog čuvara, pogoditi i još zabiti dodatno slobodno bacanje. Stipčević odmah po ulasku dobiva četvrti faul. Trener Petrović se ljuti na neuspješne prodore Brewera koje ovaj uporno forsira, a Jeremić pogađa za dva.

Gečevski pogađa jednom nakon faula Labovića, dok na drugoj strani Labović pogađa oba nakon faula Zadrovog kapetana i tada FMP vodi 52:58. Barać lijepim polaganjem odgovara, Johnson pogađa tricu, a Barać zakucavanjem iz kontre zaokružuje seriju Zadra od 7:0.

Erceg pogađa jedno slobodno bacanje, a Gečevski polaganjem ponovno dovodi Zadar u vodstvo. Erceg pogađa za dva, Petrović preburno protestira na što mu sudac Boltauzer dodijeljuje tehničku pogrešku. Labović kažnjava oba puta s linije slobodnih bacanja, a Štimac mu odgovara u zadnjoj sekundi.

Iz treće dionice igre valja naglasiti na momente odličnu zonsku obranu Zadra kojom su preokrenuli rezultat i natjerali FMP na mnoge greške. Barać nakon tri četvrtine na svom kontu ima 22 poena.

Četvrta četvrtina:

Gečevski poentira uz kontakt i pogađa dodatno slobodno bacanje i tada je već na 22 koša. Labović pogađa s druge strane, a Barać nastavlja s odličnom igrom i pogađa uz pogrešku Protića, te realizira dodatno slobodno bacanje za vodstvo 69:65. Gosti na zonu domaćih skaču nekoliko puta za redom u napadu.

Erceg pogađa s druge strane, a Lazić izjednačava. Barać dobiva puno slobode u napadu što koristi i prodorom dovodi Zadar u vodstvo. Odgovara mu Krstović, a Samardžiski pogađa jedno sl.bacanje. Gečevski lagano polaže, a nezaustavljivi Erceg stavlja tricu iz kuta. Zadar 3:04 prije kraja ima zaostatak od četiri poena nakon skok-šuta s pet metara Protića.

Nakon time-outa Gečevski pogađa tricu iz pick and popa s Baraćem koji je dosta toga kreirao u drugom poluvremenu. Nakon ove trice Gečevskog na nove poene s obje strane smo čekali više od dvije minute. Juby Johnson vezuje nekoliko dobrih obrambenih akcija, ali dosuđen mu je 5. faul i mora napustiti igru. Erceg radi korake 1:34 prije kraja utakmice.

Barać promašuje šut s pet metara, Brewer skače u napadu i iznuđuje faul. Barać ima dva slobodna bacanja 57 sekundi prije kraja, ali promašuje oba. Međutim, borbeni Gečevski uspijeva izboriti loptu za Zadar. Gečevski promašuje tricu, isto čini i Krstović, a 180 cm visoki Protić uspijeva uhvatiti skok preko Stipčevića.

Labović tada ima dva slobodna bacanja, ali pogađa samo jedno za 76:78. Barać u napadu pokušava sam riješiti utakmicu i umalo postaje tragičarom nakon što mu Labović krade loptu. Centar FMP-a tada dodaje do Protića kojeg Gečevski faulira u kontri, ali pogađa samo jednom. Protić faulira Baraća koji pogađa prvo, ali promašuje drugo. Štimac odmah u skoku faulira Samardžiskog koji isto tako pogađa samo jednom.

Barać ovoga puta pogađa oba slobodna bacanja za 79:80 i odmah faulira Labovića koji pogađa oba. Barać uzima loptu, trči preko cijelog terena i s 8 metara pogađa senzacionalnu tricu sa sirenom za produžetke. Barać tada na svom kontu ima 33 poena, a rezultat je 82:82.

Produžeci:

Zadrani nastavljaju sa zonom u obrani što uz bučnu publiku smeta gostima, a Štimac promašuje otvorenu tricu. Iznuđuje napadački faul Labovića, a 1:30 dug post bez koševa prekida Barać tricom. Labović odgovara tricom iz kuta. Štimac pogađa iz skoka u napadu, a Labović na isti način tip-in polaganjem poentira.

Barać ponovno zabija tricu, a Samardžiski pogađa samo jedno slobodno bacanje za 90:88. Minuta je i 38 do kraja produžetka. Brewer ide na prodor i iznuđuje faul, ali pogađa samo drugo. Minutu i 25 sekundi prije kraja, Lazić šutira iz kuta za tricu, sudac Boltauzer svira pogrešku Baraća, ali nakon kratkog dogovora s Puklom i Lovšinom mijenja odluku.

Zadar nastavlja sa zonom, gosti se ne snalaze, Labović promašuje tešku tricu preko ruke, a Brewer je koncentriran s druge strane, pogađa oba puta i donosi Zadru +5 (93:88). Barać odličnom obrambenom reakcijom stavlja točku na "i" svoje briljantne predstave, krade loptu, dodaje do Brewera koji pogađa polaganje lijevom rukom za nedostižnih 95:88. Raduljica pogađa uz 5. faul Baraća koji je velikim aplauzom ispraćen na klupu, a centar FMP-a postavlja konačnih 95:91.



Zadar je teže nego što je očekivano svladao vrlo žilave goste iz Železnika, ali morat će bitno popraviti igru ukoliko želi pobijediti u četvrtak u gostima. Nedostatak Stallwortha se nije toliko osjetio na mjestu šutera, jer ga je odlično zamijenio Barać, koliko je treneru Petroviću nedostajao u rotaciji. Pazinjanin je odigrao čudesnu utakmicu, ali Stipčević, još jedna njegova zamjena za 22 minute nije pružio ono što se od njega očekivalo.

FMP je od početka krenuo silovito i dokazao da nije impresioniran vrućom atmosferom u Jazinama. Nakon nepune tri minute imali su već +10, ali Zadar je zaigrao angažiranije i do kraja prve dionice došao u egal. U drugoj četvrtini uglavnom gledamo izjednačenu utakmicu, dok se u trećoj poenima Labovića FMP odvaja na +6. Međutim, do sirene Zadrani smanjuju tu prednost i na odmor pred posljednju četvrtinu odlazimo rezultatom 63:63. U posljednjoj četvrtini FMP se odvaja na veću prednost, ali Gečevski pogađa tricu za 76:77.

Kada je sve već izgledalo izgubljeno, pobrinuo se Barać koji je odbijao izgubiti i nevjerojatnom tricom odveo svoju momčad u produžetak. Barać je odigrao zaista čudesno i uz pomoć Gečevskog odveo svoju momčad do važnog trijumfa. Međutim, igra je bila daleko od blistave i samo zahvaljujući odličnom Baraću igrači Ace Petrovića su došli do pobjede. Brewer je, dojma smo, previše forsirao i ulazio u dvojbene prodore, a premalo razigravao momčad. Srećom, ukazao se Barać koji je "torpedirao" goste tricama i "ujedao" ih ulazima. Nedostajalo je organizacije igre i protoka lopte, ali zahvaljujući fenomenalnom Baraću to nije došlo do izražaja.

Također, ni Stipčević nije reagirao na pravi način, a Johnson se puno trošio u obrani i zato mu je učinak u napadu bio nešto manji. Međutim, valja spomenuti nekoliko odličnih odluka Petrovića koje su okrenule utakmicu u našu korist. Prvo, ubacio je Baraća u igru čim je vidio da Stipčevića ne ide, dao mu slobodu odlučivanja u napadu što mu je ovaj višestruko vratio. Drugo, postavio je zonu u trećoj četvrtini kojom je zbunio goste i natjerao ih na dosta grešaka. Treba također pohvaliti samo sedam izgubljenih lopti i odličan šut za tricu (11/23, 48%).

Zadar se trebao puno pomučiti za ovu pobjedu, ali vrlo je važan ovaj trijumf jer bi bilo vrlo nezgodno ići u Železnik s porazom ovdje. Gosti su u puno boljoj formi, došli su u Jazine sa sedam pobjeda iz posljednjih 8 susreta, dok je Zadar izgubio pet od posljednjih šest susreta. Međutim, igrači Ace Petrovića će morati višestruko popraviti svoju igru i poboljšati očajno izvođenje slobodnih bacanja (16/28, 57%) ako namjeravaju pobijediti u gostima u Beogradu u četvrtak. Također, zadarski "tornjevi" će morati odigrati puno bolju obranu na Ercegu jer im je on u Jazinama zadavao puno problema, kao i ostale protivničke "četvorke" koje se više oslanjaju na igru licem prema košu i šut.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Pankracije Barać s 39 poena (9/14 za dva, 5/7 za tri, 6/11 slobodna bacanja), sedam izborenih prekršaja i tri asistencije (val. 30). Gečevski je dodao 26 poena (četiri trice) uz šest skokova i pet izborenih prekršaja. Brewer je zabio 11 poena uz četiri asistencije, ali uz loš šut (3/12, 25%).

Kod FMP-a, Erceg je zabio 27 poena uz sedam skokova i sedam iznuđenih faulova (val. 27), Labović je dodao 21 poen, a Samardžiski 10 poena uz šest skokova.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.