Zvezda srušila negativnu tradiciju u Jazinama, Zadru drugi poraz u nizu
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 22.3.2008 u 22:52.
ZDNews.hr

Todor Gečevski Foto: Hrvoje Bajlo


Pred dobro ispunjenim tribinama Jazina, Crvena zvezda je pobijedila Zadar rezultatom 74:86. Nakon čak 19 godina, beogradska je momčad uspjela trijumfalno proći uvijek teško gostovanje u Zadru. Prva pobjeda Beograđana u Jazinama nakon daleke 1989. godine stigla je na krilima raspoloženih centara Dragićevića i Kikanovića koji su postigli 25, odnosno 19 poena. Zadar je u većem dijelu susreta djelovao vrlo konfuzno, pogotovo u defanzivi, gdje je Cook bez većih problema "bušio" obranu domaćina.

Prenaivno su Zadrani ispadali u obrani i dozvoljavali gostima pregršt laganih poena. Međutim, ono što Zadrane više zabrinjava od rezultatski nebitnog poraza je ozljeda gležnja nominalno prvog šutera Stallwortha koja nije izgledala nimalo bezazleno. Dodajmo još kako je Tornado u prvom poluvremenu u tišini promatrao utakmicu zbog nesuglasica s Upravom kluba oko putovanja u Valenciju ovoga tjedna, ali ni "buđenje" najvatrenijih zadarskih navijača u drugom dijelu nije pomoglo njihovim "grogiranim" ljubimcima. Puno motiviranija momčad Stevana Karadžića je sasvim zasluženo došla do pobjede koja im donosi prednost domaćeg parketa u četvrtfinalu doigravanja u kojemu će se susresti s Union Olimpijom.

Prva četvrtina:

Trener Zadra Aco Petrović je na parket po običaju poslao petorku Stallworth, Johnson, Gečevski, Macura i Brewer, dok je njegov kolega sa suprotne klupe utakmicu otvorio petorkom Kikanović, Cook, Kovač, Dragićević i Bakić.

Zvezda ne koristi prvi napad, dok Macura s druge strane polaže na asistenciju Johnsona iz pick and rolla. Dragićević svojim prvim koševima upozorava da će večeras biti vrlo raspoložen, a Gečevski mu odgovara zabivši šut iz pada. Cook je oba puta precizan s linije slobodnih bacanja nakon prekršaja Brewera u kontri. Brewer mu pokušava uzvratiti tricom, ali ne uspijeva. Bakić kažnjava nonšalantnost zadarske obrane coast to coast prodorom. Brewer ponovno promašuje tricu, a Zvezda zakucavanjem Dragićevića iz tranzicije vodi 8:4.

Brewer ne staje šutirati i ponovno promašuje, a Cook pogađa šut s pet metara iz kontakta nakon sporog vraćanja Zadra u fazu obrane. Gečevski pogađa prvu Zadrovu tricu iz petog pokušaja, a Johnson nakon svog promašaja hvata napadački skok i poentira. Valja notirati odličnu pick igru crveno-bijelih koju nisu uspjeli rezultatski naplatiti zbog nekoliko promašaja Kikanovića na ziceru, ali bilo je očito već na samom početku kako je to igra koju će Zvezda forsirati i zbog koje će na kraju doći do pobjede.

Macuri je jedan zicer iscurio iz obruča, a nakon nekoliko promašaja s obje strane, Gečevski pogađa oba slobodna bacanja. Dragićević je u slijedećem napadu sam sebi iskreirao poziciju za šut, međutim on vrijedi dva poena jer je krilni centar gostiju nagazio na crtu za tri poena. Gečevski dobro koristi blokove pod košem i poentira, a Macura nakon oštrog faula Bakića pogađa oba slobodna bacanja. Macura jednim pogođenim bacanjem dovodi svoju momčad do +4, potom Dragićević gubi drugu uzastopnu loptu, a Zadar preko Stallwortha iz protunapada kažnjava nekoliko neiskorištenih napada gostiju i dolazi do najvećih +6.

To vodstvo Zadrana je kratkoga daha, jer Marković pogađa tricu iz kuta, a Dragićević iz tranzicije dodaje još jednu tricu za novo izjednačenje. Potom svjedočimo airballu Cooka s trice, Zadar ne koristi svoj posljednji napad, a Dragićevićev otvoren šut za tricu je prekratak i prva četvrtina završava rezultatom 18:18.

Druga četvrtina:

Gečevski pogađa oba slobodna bacanja i u tom trenutku na svom kontu ima već 11 poena, a Dragićević probija Štimca i pogađa za dva. Štimac se iskupljuje u slijedećem napadu tricom, a Raičević ulazi u probleme. Pravi dva faula u obrani za redom, a u napadu na asistenciju Cooka radi korake.

Stipčević je lijepo probio svog čuvara, ali promašio polaganje, a nakon toga bilježimo dobru reakciju Lalića u obrani koji blokira Markovića. Raičević jednom pogađa s linije slobodnih bacanja, a Lalić zakucavanjem kažnjava propuh u Zvezdinoj obrani. Cook zatim realizira oba slobodna bacanja, a Lalić ne uspijeva ostvariti drugu blokadu jer su suci njegov pokušaj blokiranja Subotića okarakterizirali kao silaznu putanju.

Cook je neumoljiv s linije slobodnih bacanja, a loša i bezidejna igra Zadra u napadu je natjerala Acu Petrovića na minutu predaha nakon polaganja Markovića iz kontre za parcijalnih 8:0 Zvezde. Johnson pogađa uz pogrešku Subotića, potom realizira slobodno bacanje, međutim, bek crveno-bijelih se iskupio tricom u slijedećem napadu. Barać pogađa šut za dva, a Raičević koristi asistenciju Cooka za svoje prve poene iz igre. Lalić je potom precizan oba puta s linije sl. bacanja, dok Subotić zabija samo jednom.

Brewer promašuje četvrti put iza linije 6.25 m, a Subotić poentira nakon napadačkog skoka. Barać pogađa oba slobodna bacanja, a nakon toga čekamo gotovo dvije minute do novih poena. Gečevski prekida taj post svojim poenima, a odgovor na drugoj strani je uslijedio u vidu Bakićeve trice. Barać rješava napad Zadra solo akcijom, a Kikanović pogađa s poluodstojanja za +4 Beograđana. Konačan rezultat 41:42 nakon prvog poluvremena postavlja Brewer senzacionalnom tricom s pola igrališta sa sirenom. Time diže publiku na noge i prekida "uspavanku" u gledalištu.

Najefikasniji igrači Zadra nakon prvog poluvremena su bili Gečevski s 13 poena i sedam skokova, te Barać koji je s klupe postigao šest poena, dok je na drugoj strani Dragićević postigao 11 poena, a Cook i Subotić po 8.

Treća četvrtina:

Buđenje Tornada u nastavku ne prate igrači Ace Petrovića koji ne realiziraju nekoliko uzastopnih napada, dok Zvezda poentira preko Kikanovića (2+1). Loša vijest za Zadar stiže nakon zakucavanja Stallwortha u kontri, jer je Amerikanac nezgodno doskočio na nogu Štimca i nakon toga više nije ulazio u igru.

Cook tada krade loptu i polaže u kontri, a nakon toga krade još jednom nakon čega Dragićević pogađa uz faul Brewera, te zabija slobodno bacanje. Zadar u tim trenucima forsira šut za tricu koji ih ne ide, a Brewer prekida kratak post Zadrana pogodivši jednom s linije slobodnih bacanja. Odličnu asistenciju razigranog Baraća koristi Štimac i poentira, a na drugoj strani jednako lijepo Cook upošljava Kikanovića za zakucavanje. Gečevski potom pogađa polaganje i približava Zadar na 48:52, a Kovač pogađa s poludistance na drugoj strani.

Barać odgovara pogodivši oba bacanja, a Gečevski u obrani blokira Dragićevića. Period svoje dobre igre nastavlja Gečevski koji pogađa oba puta s linije slobodnih bacanja, a Dragićević ne uspijeva tricom kazniti zonu domaćina. Brewer poentira iz kontre, donosi Zadru izjednačenje i tjera Stevana Karadžića na minutu odmora. Zvezda prekida 6:0 seriju Zadra drugom tricom Bakića, a na minimalni zaostatak Zadrane približava Barać zabivši oba bacanja. Efikasan je Kikanović s niskog posta, Brewer pogađa samo jedno bacanje, a Cook s 9 metara pogađa tablu.

Brewer pogađa svoju drugu tricu za vodstvo Zadra 60:59. Štimac ima velikih problema u čuvanju Dragićevića koji ga s lakoćom probija, poentira, i još dobiva priliku s linije slobodnih bacanja zbog faula Štimca koju ne koristi. Kikanović je nezaustavljiv u igri leđima prema košu i poentira još jednom, a Kovač promašuje otvorenu tricu na nepostavljenu obranu Zadra.

Štimac pogađa svoju drugu tricu i dovodi svoju momčad u egal, Dragićević promašuje cijeli obruč sa sedam metara, a Brewer ne uspijeva pogoditi i drugi put tricu sa sirenom. Na odmor pred posljednju četvrtinu se odlazi neriješenim rezultatom 63:63.

Četvrta četvrtina:

Posljednju dionicu igre otvara Kikanović novim zakucavanjem iz pick and roll igre s Cookom. Johnson na drugoj strani pogađa uz pogrešku Subotića i zabija dodatno slobodno bacanje. Odličan je Kikanović koji još jednom poentira s poluodstojanja, a Štimac mu ne uspijeva uzvratiti tricom na drugoj strani.

Jako loše trčanje Zadrana u obranu kažnjava Dragićević još jednom tricom, a igrači Ace Petrovića su dekoncentrirani u napadu i gube svoju 11. loptu. Zadarski "tornjevi" ne nalaze rješenja za Kikanovića koji još jednom poentira iz pick and roll igre koju Zadrani nisu uspjeli rješiti čitavu utakmicu. Aco Petrović zove time-out jer je Zvezda napravila seriju 7:0.

Nakon više napada bez poena napokon pogađa Gečevski, a Barać od tri bacanja koristi samo jedno i propušta priliku da približi svoju momčad na samo -1. Kikanović je neumoljiv i ponovno poentira, dok Zadrani po običaju svoje napade rješavaju forsirajući solo akcije koje nisu donijele ploda. Nedostajalo je ideje i zato bilježimo mnoge neuspjele pokušaje igre jedan na jedan Baraća i Brewera. Međutim, jednako loše se igra i u obrani, pa se dozvoljava Kikanoviću otvoren šut s pet metara kojeg on uredno posprema za 76:69 vodstvo Crvene zvezde.

Gečevski potom ne pogađa u napadu, dok je Dragićević efikasan i pogađa za velikih +9. Brewer realizira samo jedno slobodno bacanje, kao i Dragićević. Umjesto Brewera tada ulazi mladi Toni Prostran i Zadar igra s dva razigravača, s Prostranom i Stipčevićem. Potonji promašuje tricu, Johnson skače u napadu i poentira za -7. Cook gubi loptu, a Štimac pogađa u kontri uz prekršaj Bakića.

Međutim, Riječanin ne pogađa slobodno bacanje, a u slijedećem napadu vrlo blizu pobjedi Zvezdu zakucavanjem dovodi Raičević. Zadar potom gubi još jednu loptu i Crvena zvezda je tada vrlo blizu pobjedi jer imaju +7. Totalnu dekoncentraciju Zadra dokazuje i Stipčević promašivši oba slobodna bacanja.

Subotić promašuje tricu, a Štimac u jednom od posljednjih napada svoje momčadi baca loptu "u bunar" i tu je kraj svim nadama Zadrana. Dragićević još jednom iz picka pogađa tricu, Stipčević gubi loptu, a Marković postavlja konačnih 74:86. Posljednji pokušaj Johnsona za tricu je neuspješan.


Zadar je odigrao prilično nonšalantno ovu utakmicu, kako u napadu, tako i u obrani. Iako im pobjeda ovdje nije puno značila, i kapetan Gečevski je rekao kako "žele pobjedu za podizanje samopouzdanja pred najvažnji tjedan u sezoni". Međutim, do pobjede nisu uspjeli doći, ali to samo po sebi i neće imati dalekosežnije posljedice, dok bi ozljeda Stallwortha ukoliko se pokaže da je teže prirode ostavila ovu momčad samo s jednim šuterom i ponovno bi Petrović bio primoran na rošade u momčadi. Zvezda je bila puno motiviranija i potpuno zasluženo je došla do pobjede. Zadar nikako nije uspio naći rješenja za njihovu pick igru u kojoj su briljirali Dragićević i Kikanović koji su s lakoćom poentirali na Cookove asistencije.

Igra Zadra u napadu je također bila daleko od impresivne, nedostajalo je tečnosti, protoka lopte i prave igre koja je krasila ovu momčad za vrijeme pobjedničkih dana. Brewer i Stipčević se nisu iskazali u razigravanju, pa se svaki igrač morao puno pomučiti da bi došao u poziciju za postizanje poena. Većinom je to bilo neuspješno igranje jedan na jedan, pretežito Baraća, Brewera i Johnsona koji su kombinirano ispucali čak 32 lopte i postigli isto toliko poena. Usporedbe radi, Gečevski je za svojih 19 poena potrošio samo 10 lopti i kad je bio ovako raspoložen, trebalo ga je više "hraniti" loptama. Jedan od rijetkih dobrih perioda igre je bio na samom početku kada su igrači Ace Petrovića s 4:10 serijom 14:2 došli do prednosti 18:10. U drugoj četvrtini gosti rade seriju 8:0, međutim, domaćini se na vrijeme bude i na odmor odlaze sa zaostatkom od samo jednog poena. Previše je Zadar pokušavao za tricu iako ih nije išlo (do polovice treće četvrtine su šutirali 3/14), a premalo se tražilo raspoloženog Gečevskog. U trećoj četvrtini su se domaćini trgnuli i preokrenuli rezultat u svoju korist.

Međutim, to je bilo kratkoga daha, jer su Kikanović i Dragićević u napadu kažnjavali Zadrovu obranu bez većih poteškoća i zasluženo "povukli" svoju momčad do pobjede. Vidljiva je bila i psihička i fizička ispražnjenost od poraza u Španjolskoj, ali igrači Ace Petrovića će to morati prebroditi do utorka jer se tada već igra četvrtfinale doigravanja NLB lige u Jazinama protiv FMP-a. Poraz od Zvezde ne treba shvatiti tragično, jer su Zadrani imali u posljednje vrijeme vrlo nezgodan raspored, ali bit će potrebno podizanje forme pred završnicu regionalne lige i početak domaće A-1 lige.

Najefikasniji igrač Zadra bio je Todor Gečevski s 19 poena i 11 skokova (val. 29), Barać i Brewer su dodali po 11, a Johnson i Štimac po 10. U momčadi Zvezde se istaknuo odlični Tadija Dragićević s 25 poena i pet skokova (val. 22), Kikanović je dodao 19, a Cook je uz 10 poena podijelio 11 asistencija (val. 24). Ovaj trio je bio pokretač svih napada gostiju i na kraju su kombinirano postigli 54 od 86 Zvezdinih poena.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.