Derbi sa Zvezdom prije doigravanja
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 21.3.2008 u 14:55.
ZDNews.hr

Aco Petrović Foto: Hrvoje Bajlo


Nakon velikog poraza u Španjolskoj, Zadrani su završili s europskim natjecanjima za ovu sezonu i okreću se doigravanju regionalne NLB lige. Međutim, prije toga će morati odigrati za njih nevažnu, ali za momčad Crvene zvezde vrlo važnu utakmicu posljednjeg kola NLB lige. Zadar je jedina momčad uz Partizan koja se ne mora baviti nikakvim kalkulacijama i može sasvim rasterećeno odigrati ovu utakmicu, dok igračima Stevana Karadžića treba pobjeda kako bi u slučaju realnih poraza Hemofarma i Olimpije od Vojvodine i FMP-a u gostima imali lakše protivnike u doigravanju.

Momčad Zvezde je u nezgodnoj situaciji, jer imaju lošije međusobne omjere od Hemofarma, Olimpije, FMP-a i Budućnosti, dok su u međusobnim ogledima protiv konkurenata iz doigravanja (osim Zadra i Partizana) bili bolji jedino od Cibone. Zato im nasušno treba pobjeda, jer u slučaju svog poraza i pobjeda direktnih konkurenata, Zvezda može "skliznuti" čak do 7. mjesta i tako u doigravanju dobiti opet Zadar, a u slučaju pobjede protiv Zadrana i još nekih povoljnih rezultata za njih, crveno-bijeli mogu prvi dio natjecanja završiti čak na 3. mjestu i imati prednost domaćeg parketa u doigravanju.

Puno je kalkulacija, ali preduvjet svih je pobjeda u subotu u Jazinama gdje crveno-bijeli nisu slavili već dugo godina. Ulog je velik, jer bi pobjedom osigurali natjecanje u ULEB Kupu i najmanje 4. mjesto na ljestvici. Toga su svjesni u taboru crveno-bijelih, a Stevan Karadžić zna da njegovoj ekipi neće biti nimalo lagano u vrućim Jazinama: "Pred posljednje kolo je mnogo ekipa u utrci za što bolje mjesto pred doigravanje i ne može se ni naslutiti kakav će biti poredak. Ovo je za nas vrlo važna utakmica, ali Zadar je uvijek favorit kada se igra u Jazinama i zaslužio je drugo mjesto odličnim igrama kroz cijelu sezonu. Nama je ova utakmica važnija nego njima, ali s obzirom na uvijek prisutnu motivaciju igrača i navijača u utakmicama protiv Crvene zvezde i tradiciju koja jasno govori da mi vrlo rijetko pobjeđujemo ovdje, bit će nam vrlo teško."

Trener Karadžić naglašava umor od europskih utakmica u ULEB Kupu: "Vidljivi su tragovi europskih utakmica i na nama i na Zadru. Smatram da smo i jedni i drugi vrlo kvalitetno odigrali ovu europsku sezonu, s obzirom na jake suparnike. Dat ćemo sve od sebe, ali imamo problema s ozljedom Bakića koji je unatoč tome doputovao i pokušat će pomoći. Ozlijeđen je i Krasnić koji neće igrati, tako da će nam u sastavu biti 11 igrača. "

Trener crveno-bijelih prednost svoje momčadi vidi u većoj motivaciji nego kod domaćina: "Očekujem pravu prvenstvenu, mušku utakmicu, a motiv više kod nas bi mogao presuditi, jer mi pobjedom osiguravamo natjecanje u ULEB Kupu za slijedeću sezonu, iako se do skupštine ULEB-a ne zna sa sigurnošću koliko će momčadi igrati to natjecanje."

Zadrani u ovu utakmicu ulaze nakon poraza u srijedu od Pamese kojim su završili natjecanje u ULEB Kupu za ovu sezonu i to će možda utjecati na igrače. Kapetan Todor Gečevski ne misli tako: "Nismo psihički pali zbog poraza, jer smo znali da su kvalitetniji od nas. Možemo žaliti za dvije propuštene prilike, za jednom u Jazinama kada smo trebali otići na veću prednost, i za drugom u Valenciji kad bi susret išao u drugom smjeru da smo još malo izdržali u trećoj četvrtini. Pitanje je bi li oni tako dobro odigrali da mi nismo pali, ali što je tu je, mi smo svoj cilj u ULEB Kupu ostvarili."

Todor naglašava kako će unatoč tome što nemaju imperativa, Zadrani dati sve od sebe za pobjedu i ulazak u novi pozitivan ritam: "Iako je ovo za nas rezultatski nebitna utakmica, pobjeda bi nam jako dobro došla pred slijedeći tjedan koji nam je najbitniji u cijeloj sezoni. Tradicija govori da Zvezda nije slavila u Jazinama već 18-19 godina, ali imaju jako dobru ekipu, odličan vanjski šut, i ako ga zaustavimo vrlo smo blizu pobjedi."

U odnosu na prvu utakmicu ovih suparnika ove sezone u kojoj je slavio Zadar u Beogradu poslije 32 godine rezultatom 84:86, u Zvezdu je došao povratnik Subotić, a napustio ih je centar Mišanović koji je otišao u Rusiju. Gečevski će unatoč tome pod košem imati snažne suparnike, ponajprije odličnog Tadiju Dragićevića: "U zadnje vrijeme igra u odličnoj formi, moramo brzo rotirati da ne dolazi u otvorene pozicije za šut, riskirajući slobodne šuteve ostalih igrača. Ključ je u zaustavljanju Dragićevića i Cooka."

"Protiv Pamese je bilo teško jer su vrlo jaki, ali mi smo dali sve od sebe i ne sumnjam da će gledatelji to znati cijeniti. Pobjedom protiv Hemofarma se vraćamo u bolju formu nakon manje krize i u utakmicama koje dolaze ćemo sve bolje i bolje igrati", rekao je Gečevski.

Kapetan Zadra još ne razmišlja o protivniku u četvrtfinalu play-offa, jer Zadar još ne zna protiv koga će igrati. "Još se ništa ne zna, možemo dobiti Cibonu, FMP, Budućnost, ali do subote se ništa definitivno neće znati. Možda bi najbolje bilo dobiti Cibonu jer nam je najbliže putovanje, a uz to su nam direktni protivnici za ugovor s Euroligom", zaključio je Todor.

Podsjetimo, u prvoj utakmici u Pioniru, Zadar predvođen s 27 koševa Brewera je slavio rezultatom 86:84. Johnson je dodao 19, a Stallworth 15. U redovima Crvene zvezde, najefikasniji je bio njihov bivši centar Mišanović s 20 poena, Kovač je dodao 17, a Cook je zabio 14 uz 9 asistencija. Sutrašnja utakmica se igra s početkom u 17:00 sati uz izravan prijenos na HTV 2.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.