Iznenađenje se ipak nije dogodilo, Pamesa prejaka za Zadar.
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 20.3.2008 u 8:33.
ZDNews.hr

Pankracije Barać Foto: Hrvoje Bajlo (arhiva, Zadarsport)


Velikim porazom u Valenciji od čak 23 poena razlike Zadar se oprostio od natjecanja u ULEB Kupu za ovu sezonu. Konačan rezultat 93:70 dokaz je snage i kvalitete Pamese, a momci Ace Petrovića ne smiju biti nezadovoljni, jer su dali sve od sebe, ali protiv višestruko skuplje i kvalitetnije momčadi Pamese jednostavno nije išlo.

Pamesa je krenula uraganski od samog početka, ali vrlo raspoložen je večeras bio Juby Johnson, međutim, bliže od -23 se nije moglo, što je na kraju i realno i zato se prolazak Zadra sve do osmine finala ULEB-ovog kupa mora smatrati uspjehom.

Cilj Uprave je pred početak sezone bio prolaz ne tako lagane skupine, ali momci Ace Petrovića su otišli korak dalje i časno su poraženi u Španjolskoj. Porozna obrana i samo dva raspoložena igrača (Johnson i Brewer) nisu bila dovoljna da se pobijedi vrlo jak suparnik.

Prva četvrtina:

Već tradicionalno, trener Petrović se odlučio za petorku Stallworth, Johnson, Gečevski, Macura, Brewer, dok je Grk Katsikaris na parket izveo Douglasa, Williamsa, Garcesa, Housea i Milojevića. U prvoj četvrtini iznimno raspoloženi Frederick House otvara utakmicu tricom, a nakon toga pogađa još jednu tricu, zatim i dvicu. Između dvije Houseove trice, Stallworth je položio iz kontre i nakon svega nekoliko napada, Zadar je u zaostatku 8:2.

Raspoloženi Juby Johnson pogađa svoju prvu tricu, na što odgovara fenomenalni House novim poenima. Američki bek je u početne 2:40 minute uspio ubaciti čak 10 poena. Brewer smanjuje na 10:7, ali Garces pogađa oba poluhoroga na drugoj strani i povećava prednost svoje momčadi na 14:7.

Agoniju Zadrana s linije slobodnih bacanja u ovoj utakmici nagovještava Stallworth pogodivši samo jednom, a Albert Miralles na sredini prve dionice igre pogađa šut s poluodstojanja za 16:8. Ponovno poentira Brewer, ovoga puta prelijepim polaganjem smanjuje na šest poena prednosti za domaćina.

Juby Johnson tada pogađa šut iz driblinga s pet metara, ali na odgovor narančastih nije trebalo dugo čekati. Douglas ekspresno pogađa tricu, a nastavlja Milojević koji koristi mnogobrojne zadarske izgubljene lopte, veže dva uzastopna ubačaja i već je zabrinjavajućih -11, 23:12.

Zadrovi Amerikanci se tada bude i pogađaju tri uzastopne trice (Johnson dvije, Brewer jednu) za 25:21, a točku na "i" prve četvrtine stavlja House nevjerojatnom tricom s 8 metara. Upravo je taj Amerikanac bio uzrok mnogim problemima u zadarskoj obrani u prvoj četvrtini zabivši 13 poena (tri trice).

Druga četvrtina:

Lalić otvara drugu četvrtinu promašajem horoga koji je iscurio iz obruča, međutim, ispravlja ga Brewer tricom, ali za Zadar povoljnih 28:24 ne stoji dugo na semaforu, jer se razigrao Douglas koji pogađa svoju prvu tricu, na to se nadovezuje Urtasun dvicom, a potom i tricom i Pamesa ponovno odlazi na +12. Izvanredni Douglas je nezadrživ na početku druge četvrtine, te pogađa novi šut iza linije 6.25 m.

Odgovara mu Brewer, ali Douglas opet pogađa, ovoga puta za dva i na semaforu svijetli 41:26. Napokon se oglašava Gečevski tricom, Miralles pogađa preko Gečevskog, a Makednoac pogađa svoju drugu tricu iz kuta za 43:32. Milojević tada pogađa oba slobodna bacanja, a Gečevski kao lokomotiva vuče zadarsku kompoziciju naprijed novim poenima. Miralles odgovara na drugoj strani, a Brewer pogađa nemoguć koš uz faul, međutim ne uspijeva realizirati dodatno slobodno bacanje.

Johnson nastavlja tradicionalno loše izvođenje slobodnih bacanja pogodivši samo jedno, međutim, iskupljuje se već u slijedećem napadu svojom četvrtom tricom i vraća Zadar na prihvatljivih 47:40. Isti igrač odlično koristi posljednji napad, poentira uz faul i realizira dodatno slobodno bacanje. Šut Housea s centra sa sirenom je bio neprecizan. Nakon prvih 20 minuta, s obzirom na igru, Zadrani mogu biti i više nego zadovoljni jer su se jednom dobrom serijom uspjeli izvući iz ponora u koji su upali. Daleko najbolji igrač u prvom poluvremenu je bio Juby Johnson s 18 poena.

Treća četvrtina:

Johnson pogađa svoje posljednje poene na samom otvaranju drugog poluvremena i približava svoju momčad na samo 47:45. Od zaostatka 15 poena (41:26), Zadar radi parcijalnih 19:6 za potpuno približavanje na samo dva poena zaostatka. Douglas je nezaustavljiv, pogađa novu tricu, nadovezuje se Garces, ponovno pogađa Douglas i Pamesa radi seriju 7:0 za 54:45. Gečevski skače dva puta u napadu, a seriju Pamese prekida Štimac jednim pogođenim slobodnim bacanjem.

Milojević pogađa za dva, a Douglas ubacuje svoju petu tricu za odvajanje na +13. Milojević je sam kao duh i pogađa novu tricu, nedugo potom promašuje s istog mjesta, a jedini strijelac Zadra u tom razdoblju je Štimac koji pogađa oba bacanja. Rok Stipčević tada pogađa tricu, ali Zadrani nikako ne nalaze rješenja za Douglasa koji zabija svoju šestu tricu, a potom nakon evidentnog prekršaja Johnsona pri šutu za tri poena, realizira sva tri bacanja za velikih +17.

Do Stipčevićeve trice, Zadrani su nešto manje od četiri minute "živjeli" samo na tri pogođena slobodna bacanja Štimca. Nakon toga, Brewer promašuje oba slobodna bacanja, a Williams i Douglas zajedno postavljaju 72:51, konačan rezultat nakon prve tri dionice i ruše sve nade Zadrana u preokret. Momčad Zadra je u trećoj četvrtini postigla svega 8 poena, ušla u veliku crnu rupu i dozvolila Pamesi da se odvoji na osjetniju prednost. Međutim, ne smije se umanjiti vrhunska igra Douglasa koji je nakon tri četvrtine imao na svom kontu 27 poena.

Četvrta četvrtina:

Stanko Barać postiže svoje prve i jedine poene na utakmici na otvaranju četvrte četvrtine, a nakon što je pogodio Williams za +26, bilo je jasno kako će Zadrani krenuti kući pognutih glava. Stipčević potom polaže loptu u koš, a na njegove poene se nadovezuju Macura dvicom i Brewer tricom i malo smanjuju prednost Španjolaca.

Macura smanjuje na -17, odgovara mu Williams, a Milojević i Lalić svaki pogađaju po jedno bacanje. Pamesa tada ulazi u mini-seriju 5:0 poenima Williamsa sa slobodnih bacanja i četvrtom tricom Housea. Lalić na kraju pogađa dvije trice, Stipčević realizira oba slobodna bacanja, a Miralles na drugoj strani zakucava. Macura pogađa jedno bacanje, a Urtasun i Milojević postavljaju konačnih 93:70.


Nakon utakmice ostaje dojam kako je dalje prošao kvalitetniji i mnogo skuplji suparnik. Zadrani su dali sve od sebe, međutim razlika u kvaliteti je ipak debelo na strani Pamese. U ovoj utakmici su se Zadrani držali 22-23 minute, nakon čega je uslijedio pad iz kojeg se nisu uspjeli izvući i Pamesa je rutinski privela utakmicu kraju.

Nešto slično se dogodilo i Panioniosu u Valenciji koji je branio +11 iz Grčke, ali oni su pali u posljednoj četvrtini i dopustili Pamesi da ode na 20-ak poena prednosti. Momčad Fotisa Katsikarisa je odmah na početku dala do znanja da će večeras biti izrazito šuterski opasna (13/27 trice), ali Zadar se uspio vratiti na samom kraju prve četvrtine do prihvatljiva četiri poena zaostatka. Zadar je puno griješio i imao teniskim riječnikom rečeno mnogo "neforsiranih grešaka". Nekoliko lopti su izgubili u driblingu, nekoliko su izgubili greškama u vođenju, a nekoliko dodali Pamesinim igračima za čistu kontru. S toliko puno izgubljenih lopti (20 naprama Pamesinih 11) teško je pobijediti i puno slabije momčadi od Španjolaca.

Zadar se uspio izvući i iz tog zaostatka odličnom igrom Gečevskog i Johnsona, ali igrači Ace Petrovića više nisu imali snage za izvući se iz nove krize u trećoj četvrtini. Lošu igru i u napadu i u obrani je Pamesa predvođena fenomenalnim Douglasom znala kazniti i već nakon 26-27 minuta se znalo kako će španjolska momčad biti posljednji putnik za Final Eight u Torinu.

Četvrta četvrtina je bila samo odrađivanje posla jer je Pamesa imala preveliku prednost da bi Zadar uopće pokušao posljednji put napasti svim snagama. Nedostaci zadarske igre večeras je bio preveliki broj izgubljenih lopti, preveliki broj promašenih slobodnih bacanja (10/20, 50%) i loš šut za dva poena (12/32, 38%). Pamesa je, naprotiv, imala čak 66% šuta za dva, odličnih 48% šuta za tri poena i nevjerojatnih 27 asistencija naprama 12 Zadrovih.

Na kraju dolazimo do zaključka da se Zadar nikako nije mogao suprotstaviti ovako jakom i renomiranom suparniku sa samo dva raspoložena igrača, dok je protivnik u svojim redovima imao nekoliko raspoloženih imena i odličan šut iz gotovo svake udaljenosti. U redovima Pamese valja izdvojiti fenomenalnog Rubena Douglasa koji je bio najbolji igrač utakmice s 29 poena (10/17 šut), četiri skoka, te po tri asistencije i ukradene lopte (val. 31).

House je dodao 16 poena uz četiri asistencije (val. 21), a Milojević je uz 14 poena šest puta uspješno asistirao, pet puta skočio i izborio sedam prekršaja (val. 27). Williams je skoro zabilježio double-double učinak zabivši 9 poena uz 10 asistencija. U momčadi Zadra, najbolji je bio Juby Johnson koji je 18 od svojih 20 poena zabio u prvom poluvremenu.

Tome je dodao pet skokova, tri asistencije i pet izborenih prekršaja za ukupnu valorizaciju 28. Pratio ga je Corey Brewer sa 17 poena, ali uz veliku potrošnju lopti (7/20 šut). Dodao je još četiri skoka i četiri asistencije. Dok Pamesa već razmišlja o Torinu, Zadar zatvara knjigu europskih natjecanja za ovu sezonu i okreće se obavezama u regionalnoj ligi u kojoj ga već u subotu očekuje momčad beogradske Crvene zvezde u derbiju kola s početkom u 17:00 u Jazinama uz izravan prijenos na HTV 2.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.