Zadar osigurao drugu poziciju. KK Hemofarm - KK Zadar 83:74
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 16.3.2008 u 0:45.
ZDNews.hr

Foto: Hrvoje Bajlo (Arhiva, Zadarsport)


Pred oko 2000 gledatelja u Millenium dvorani u Vršcu, momčad Zadra po prvi put otkako se igra regionalna liga je pobijedila Hemofarm rezultatom 83:74.

Odličnom igrom u prvom poluvremenu momci Ace Petrovića su već u prvom dijelu imali velikih +22 i tako trasirali svoj put prema pobjedi i prekidu negativnog niza od četiri uzastopna poraza.

Zadranima je u ovoj utakmici odgovarao i poraz manji od 13 poena razlike kako bi matematički osigurali 2. poziciju pred doigravanje, jer im je još jedino Hemofarm bio konkurencija za to mjesto, ali Zadar je odličnom predstavom otklonio sve dvojbe i pred put u Valenciju "zabetonirao" drugo mjesto na ljestvici.

Prva četvrtina:
Prvu četvrtinu je odigrala standardna Petrovićeva petorka koja je startala u većini ovosezonskih utakmica: Stallworth, Johnson, Gečevski, Macura, Brewer. Već u prvih nekoliko napada su poletni gosti dali naslutiti kako će ovo biti njihova večer te su poenima Macure, Gečevskog i Brewera na samom startu poveli 6:0.

Božović je bio jedini u narančastom dresu koji je gostima pravio probleme, te je zabivši šest uzastopnih poena izjednačio rezultat na 6:6. Košem Macure Zadar ponovno dolazi u prednost, međutim Vukosavljević s linije slobodnih bacanja izjednačava. Tada kreće zadarska serija 6:0 u koju svoje trice ugrađuju Gečevski i Johnson.

Istom mjerom odgovara Božović. Poenima već spomenutog dvojca Gečevski - Johnson uz pomoć Stallwortha, Zadar se odvaja na osjetnih sedam poena prednosti. Jedini Božović igra kod domaćina i rezultat na semaforu je 13:20. Valja još istaknuti fenomenalnu obranu Johnsona na Marshallu koja je natjerala Amerikanca u redovima Hemofarma na loš šut, te je prve poene postigao s linije slobodnih bacanja, a i kasnije se mučio s granitnom Johnsonovom obranom.

Pred kraj prve četvrtine opet ulazimo u period dobre igre Zadrana koji poenima Brewera, Gečevskog i Stallwortha (trica) dolaze do tada najvećih 16:26, 10 poena prednosti. Pri skoku u napadu Savovića, Macura radi prekršaj, ali Savović s(p)retno pogađa tip-in poene te s linije slobodnih bacanja smanjuje prednost.

U posljednjoj sekundi Johnson pogađa gotovo nemoguću tricu preko ruke Marshalla za konačnih 19:29 nakon prvih 10 minuta. U redovima domaćina, jedini otpor gostima pruža Božović koji je u prvoj dionici igre od 19 poena Hemofarma sam postigao 11.

Druga četvrtina:
Budi se i Brewer na početku druge četvrtine te veže pet poena i dovodi Zadar na velikih +15. Njegovu mini-seriju nastavljaju Macura zakucavanjem, Johnson polaganjem, te Stipčević tricom i Zadar u nešto manje od tri minute radi parcijalnih 12:0 i odlazi na ogromnih 19:41.

Kod grogiranih domaćina se tada budi stasiti Vukosavljević i svojim vezanim poenima smanjuje prednost gostiju. Nastavlja se period dobre igre Johnsona i Stipčevića, ali lošu šutersku večer domaćih prekida razigravač Pavković svojom prvom tricom. Večeras raspoloženi Stipčević pogađa svoju drugu tricu i vraća svojoj momčadi maksimalnih +22.

Sjajnu šutersku večer Zadra dokazuje i šut za tricu koji je u jednom trenutku bio 5/7. Prednost Zadra smanjunju Joksimovič i Marshall koji igra puno lakše kada ga ne čuva Johnson, ali Stallworth zakucavanjem s dvije ruke iz kontre vraća mirnoću svojoj momčadi.

Zadarski "tornjevi" imaju problema s čuvanjem Vukosavljevića koji ponovno poentira. Na drugoj strani odgovara Barać, a drugu četvrtinu zatvara Pavković tricom sa sirenom. Na veliki odmor se odlazi s prednošću Zadra 52:33.

Treća četvrtina:
Odmah po izlasku iz svlačionica domaći rade mini-seriju 5:0 (Vukosavljević i Božović), a na drugoj strani odgovara Lalić. Nezaustavljiv je Vukosavljević koji igra gotovo sam kod domaćih i drži ih na koliko-toliko pristojnoj razlici, jer da nije bilo njegovih poena, Zadar bi sigurno imao puno osjetniju prednost.

Vukosavljević tada zabija sedam uzastopnih poena svoje momčadi, a kod Zadra, ujednačenost i raznovrsnost pokazuju i strijelci. Dok se sam Vukosavljević mučio sa zadarskim centrima, na drugoj strani je njegova momčad primala koševe od Brewera, Štimca, Stipčevića (trica), Gečevskog i Macure, te se Zadrani nakon malog posustajanja opet dižu na 20 poena prednosti. Marshall zabija dvicu, pa potom i tricu, te pred početak četvrte dionice vraća nadu domaćinima smanjivši rezultat na 50:65.

Četvrta četvrtina:
Večeras nezaustavljivi Vukosavljević iskorištava svoju fizičku nadmoć nad Zadrovim centrima i postiže uzastopnih sedam poena, dok na drugoj strani trice pogađaju Gečevski i Stallworth i tako drže Zadar na pristojnoj distanci.

Novu tricu pogađa Marshall, a raspoloženi Macura odgovara polaganjem. Vukosavljević ponovno poentira i dovodi domaćine na -11. Hemofarmu se tada otvara iza linije 6.25 m i počinju pogađati u serijama, pa Borisov tricom smanjuje prvi puta nakon prve četvrtine na manje od 10 poena prednosti i tada rezultat glasi 65:73.

Alarm za uzbunu se pali nakon nove trice Borisova, ali domaćine smiruje Johnson novom tricom za 68:76. Joksimović slobodnim bacanjima, te Borisov novim poenima vraćaju nadu svojoj momčadi te ih približavaju na 72:76, a važna slobodna bacanja tada promašuje Macura.

Nakon napadačkog skoka Johnsona, Gečevski zabija za +6, a Vukosavljević ponovno pogađa za 74:78. Brewer realizira jedno bacanje, a nakon promašaja za tri Pavkovića i polaganja Stallwortha, jasno je da bodovi idu u Zadar. Macura na kraju stavlja "točku na i" ove pobjede i zakucavanjem postavlja konačnih 74:83.

Odlično prvo poluvrijeme Zadar je jako dobro materijalizirao i nakon prvih 20 minuta ima velikih +19. Odlična šuterska predstava i obrana na Marshallu je dala ploda, pa su gosti, dok još nisu ni shvatili što se događa, već bili u zaostatku 20 poena. Odličan šut 7/9 za tricu nakon prvog dijela dovoljno demonstrira šutersku moć gostiju.

Valja notirati i psihičku pripremljenost Zadra koji nakon mini-serije domaćina nisu gubili glavu te su se vrlo brzo pribrali i vratili u mirne vode. Dobru kemiju u momčadi dokazuje nekoliko prelijepih asistencija Gečevskog za Macuru. U posljednjoj četvrtini se pojavljuje opasnost da bi se mogao ponoviti Novi Sad i utakmica s Vojvodinom u kojoj su Zadrani prosuli veliku prednost, jer nakon +22 u jednom trenutku i nakon velike prednosti u trećoj četvrtini, sada odjednom moraju "vaditi kestenje iz vatre" jer na semaforu svijetli 68:73.

Međutim, ovoga puta su se gosti brzo pribrali nakon Petrovićeve minute odmora i tricom Johnsona se već lakše diše. Nakon nekih promašaja Hemofarma, utakmica rezultatski postaje riješena što rješava Macura već spomenutim zakucavanjem. Vjerojatno domaćinima nije išlo na ruku ni to što su morali potrošiti puno više energije za sustizanje prednosti Zadra te su zato pali na samome kraju. Možemo reći kako je odlična šuterska večer Zadra presudila utakmicu (7/9 nakon 1. poluvremena, 11/20 na kraju), ali i odlična obrana u prvom dijelu ima svoje zasluge.

Ponovno je jako dobru utakmicu odigrao Macura koji je s 12 poena i šest skokova (val. 14) bio jedan od najistaknutijih pojedinaca. Gečevski je zabio 16 poena i bio prvi strijelac Zadra, a uz to je dodao četiri skoka te četiri asistencije te bio najkorisniji igrač svoje momčadi.

Johnson je zabio 15 poena uz četiri skoka, a Brewer i probuđeni Stipčević su dodali 11. Uz to je Brewer skočio sedam puta, te zabilježio po tri asistencije i ukradene lopte. Stallworth je uz uobičajen napadački učinak od 12 poena i malu potrošnju lopti (5/7) demonstrirao odlične razigravačke sposobnosti sa šest asistencija.

Kod domaćina, nezaustavljiv je bio Vukosavljević koji je većinu od svojih 28 poena postigao u drugom dijelu. Tome je dodao i šest skokova i 12 izborenih prekršaja za ukupnu valorizaciju 37. Marshall i Božović su dodaći 13 poena. Amerikanac je uz to skočio sedam puta te četiri puta asistirao, a Božović je uhvatio šest skokova. Obojica su završila s valorizacijom 15.

Aco Petrović: "Ovom pobjedom smo osigurali drugo mjesto u NLB ligi. Praktički smo dobili utakmicu u prvom poluvremenu u kojem nas je šut izuzetno išao te smo fenomenalnom igrom stvorili veliku prednost koju je Hemofarm u drugom dijelu pokušao nadoknaditi, međutim prednost je bila prevelika da bismo je prokockali".

Ovom pobjedom Zadar je osigurao drugo mjesto na tablici te sada u miru čeka posljednje kolo regionalne NLB lige koje će nam sigurno pružiti spektakl. Utakmica protiv Crvene zvezde sa sobom uvijek nosi poseban naboj, a rasterećeni Zadrani bi protiv gostiju kojima treba pobjeda mogli pružiti lijepu predstavu za navijače. No, prije toga imaju odigrati u srijedu susret osmine finala ULEB Kupa u kojem brane +5 iz prve utakmice protiv Pamese.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.