KK Zadar - Pamesa Valencia 74:69
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 11.3.2008 u 21:55.
ZDNews.hr

Foto: Hrvoje Bajlo


Zadar, 11.ožujka 2008.
Dvorana: Jazine
Osmina finala doigravanja ULEB Kupa
Gledatelja: 3500

KK Zadar – Pamesa Valencia 74:69
(28:24 ; 18-16 ; 18:15 ; 10:14)

Suci: Nikolaos Zavlanos (Gre), Kestutis Pilipauskas (Ltu) i Carmelo Paternico (Ita)
Delegat: Anton Camplin (Slo)

KK Zadar: Stallworth 19, Stipčević, Barać 8, Johnson 3, Prostran, Gečevski 14, Lalić 5, Macura 12, Štimac 4, Brewer 9
Trener: Aleksandar Petrović

Pamesa Valencia: Oliver 9, Douglas 10, Avramov, Claver 4, Williams 19, Miralles, House 9, Garces 2, Milojević 12, Urtasun, Timinskas, Barać 4
Trener; Fotis Katsikaris

Pred poslovično jako dobro ispunjenim tribinama Jazina, Zadar je u prilično teškoj i tvrdoj utakmici svladao Pamesu iz Valencije rezultatom 74:69. Iako je ostvarena pobjeda, Zadrani ipak imaju za čime žaliti jer je razlika mogla biti i uvjerljivija. Trener Zadrana Aco Petrović je pred početak ovog susreta najavio puno veći rizik nego u dosadašnjim utakmicama: "Puno ćemo više riskirati protiv Pamese, jer nam pobjeda od pet-šest poena razlike neće puno značiti pred uzvrat".

Zadar je u nešto više od sedam minuta u posljednjoj četvrtini loše igrao u napadu i bio bez poena, što je kvalitetna momčad Pamese znala iskoristiti i spustiti Zadrovu prednost do konačnih pet poena razlike, što je za njih vrlo dobar rezultat pred uzvrat.

Trener Petrović je utakmicu otvorio uobičajenom petorkom Stallworth, Johnson, Gečevski, Macura, Brewer, a gostujući trener Katsikaris je na parket poslao petorku Douglas, Williams, House, Garces, Milojević.

Corey BrewerPrva četvrtina:

Večeras raspoloženi Stallworth odmah na početku asistira za Gečevskog, House uzvraća, ali Brewer pogađa uz prekršaj i zatim prvi i jedini put na utakmici staje na liniju slobodnih bacanja i pogađa. Fenomenalni Gruzijac Shammond Williams od samog početka daje do znanja da je ovo njegova večer i ubacuje prvu od svoje četiri trice u utakmici.

Gečevski pogađa oba bacanja, a u ovom dijelu valja istaknuti i odličnu zadarsku obranu na Douglasu kojeg je držao Johnson, ali ni Stallworthov udio u tome nije za zanemariti jer bi i on često znao uspješno pokrivati odličnog Panamca nakon obrambenih rotacija.

Milojević zatim u vrlo kratkom roku pogađa dvije trice, ali Stallworth nakon udvajanja na Breweru pogađa svoju prvu tricu, da bi Macura svojom krađom lopte i četvrtim košem iz tranzicije pokazao kako je unatoč virozi vrlo raspoložen za igru. Nakon prvih Douglasovih poena uzvraća u prvom dijelu odlični Stallworth tricom. Mladi Claver tada pogađa za tri poena, a istom mjerom uzvraća Brewer.

Iznimno efikasnu prvu dionicu igre zaključuje Stallworth još jednom tricom i polaganjem, te završava s 11 poena. Iz prve četvrtine valja notirati i vrlo borbenu igru Lalića koji je u prvim minutama na parketu pokupio nekoliko skokova. Konačan rezultat nakon prvih 10 minuta glasi 28:24, jer se trica Housea nakon zvuka sirene ne priznaje.

Druga četvrtina:

U drugoj četvrtini Zadar promašuje prva tri pokušaja izvan linije 6.25 m, Oliver pogađa svoje prve poene, odgovara Lalić na drugoj strani, ali Johnson faulira Douglasa pri šutu za tri poena što ovaj bez problema realizira.

Nervozan ulazak Zadrana u drugu dionicu je kulminirao tehničkom pogreškom za Brewera zbog prigovora što je kaznio Williams stavivši oba bacanja. Razultat je većim dijelom u egalu, a glavobolju Petroviću zadaje već treća osobna pogreška Jubyja Johnsona te ga je primoran zamijeniti.

Umjesto njega ulazi raspoloženi Barać i odmah asistira za Lalića, koji kasnije pogađa jedno od dva slobodna bacanja. Macura pogađa za dva, da bi potom Stipčević ušao u seriju pogrešaka, prvo promašivši cijeli obruč s 4-5 metara, a zatim fauliravši Olivera koji pogađa šut iz pada uz prekršaj.

Dvojac Macura-Barać tada drži Zadar iznad površine, Splićanin svojim osmim pogotkom, a Pazinjanin svojom prvom tricom preko ruke Timinskasa, da bi potom realizirao oba slobodna bacanja i odvukao Zadar do serije 7:0 i prednosti od 8 poena razlike. Štimac tada pogađa na dodavanje preko cijelog terena iz kontre za velikih 9 poena prednosti.

Pamesa to uspijeva smanjiti, poenima Baraća i Olivera, ali za Zadar pogađa Štimac i na poluvrijeme se odlazi s prednošću domaćina 46:40.

Pankracije BaraćTreća četvrtina:

Pogrešku u obrani Zadra koristi Barać i zakucava svoj posljednje poene na utakmici, a na drugoj strani Macura pogađa i na svom kontu bilježi 10 poena. Tome je prethodila treća osobna pogreška u napadu Milojevića.

Milojević unatoč tome ostaje u igri i iskupljuje se pogotkom uz prekršaj Macure. Stallworth tada vezuje dva dobra poteza, pogodak i fenomenalnu asistenciju iza leđa za polaganje Gečevskog. Gečevski se razigrava nakon tog polaganja i tricom dovodi Zadar ponovno na +8. Odgovara Williams, igrač plaćen 1.200.000 eura po sezoni, dvjema vezanim tricama i prisiljava Petrovića na minutu predaha.

Najveću prednost u večerašnjoj utakmici postavlja Macura zakucavanjem i svojim posljednjim koševima na utakmici. Na semaforu je tada stajalo 62:53. Do kraja treće četvrtine, puno deficitarnije koševima nego prethodne dvije, gledamo još samo četiri koša, po dva na svakoj strani i na posljednji odmor se odlazi rezultatom 64:55.

Četvrta četvrtina:

Nervoza i umor utječu na obje momčadi, te na početku četvrte dionice igre gledamo igru punu grešaka. Zadar ulazi u krizu i serijom loših poteza nudi Pamesi otvorene koševe što oni ne propuštaju kazniti. Pogađa Dogulas, potom Milojević, zatim House i na kraju ponovno Douglas i prednost Zadra se istopila na svega jedan poen prednosti, 64:63.

Stallworth zatim pogađa dva poena, odgovara odlični Williams novom tricom, i tada ulazimo u zatišje jer mrežice miruju nešto više od dvije minute. Stallworth polaže svoje posljednje poene (19 u utakmici), zatim Oliver odgovara tricom i nakon dugo vremena Pamesa prelazi u vodstvo. Istom mjerom odgovara Gečevski i Zadar ima pola koša prednosti nešto više od minute prije kraja.

Nakon promašenog polaganja Barać se iskupljuje tricom s lijeve strane igrališta za pet poena prednosti Zadra. Ta trica je ujedno i konačan rezultat, 74:69. Brewer nakon time-outa radi dva prekršaja jer Zadar nije iskoristio bonus, ali Williams ne pogađa i Zadar pred put u Valenciju ima pet poena prednosti.


Zadar i Pamesa su krenuli vrlo raspoloženo u utakmicu, ali nakon početnih 10 minuta je bilo jasno kako ni jedni ni drugi neće moći tako pogađati kroz cijelu utakmicu. Obrane su bile mnogo čvršće, a Brewer je bio dobro iskautiran i spriječen konstantnim udvajanjima.

To je bio određeni koncepcijski rizik Fotisa Katsikarisa kojim je dobro izmorio Brewera te ga natjerao da troši puno više snage, međutim Stallworth je znao tricama kazniti udvajanja na američkom playmakeru. Dobra obrana na Breweru je Pamesi puno pomogla da ostvari ovaj rezultat, jer se Amerikanac puno trošio boreći se često s dvojicom, tako da mu je pred kraj utakmice nedostajalo snage.

Šut 3/13 dovoljno svjedoči o igri zadarskog razigravača. "Zadar je odigrao odličnu europsku utakmicu", što je i trener Petrović kasnije naglasio na press-konferenciji, međutim mogu žaliti za padom u posljednjoj četvrtini kojim su dopustili Španjolcima da se vrate u igru.

Ostaje dojam da su Zadrani mogli, da je bilo više koncentracije i snage, u Španjolsku krenuti s većom prednošću. U prvom poluvremenu smo gledali rezultatski neizvjesnu utakmicu s malom prednošću Zadra što je dobrim dijelom zasluga Stallwortha koji je u prvih 20 minuta pogodio sve tri trice, te Macure, koji je s lakoćom rješavao dvoboje protiv španjolskih "tornjeva".

Dobra igra se nastavlja u trećoj dionici, međutim Zadranima se skoro dogodio Novi Sad i prosipanje prednosti koju su mukotrpno gradili 30-tak minuta. Vjerojatno je razlog umor i pad koncentracije nakon čega su uslijedile izgubljene lopte kojima su Pamesi dozvolili nekoliko laganih poena i potpuni povratak u utakmicu s velikih 9 poena prednosti.

Trener Petrović je pred ovu utakmicu priželjkivao prednost veću od 10-tak poena, ali je nakon utakmice ustvrdio kako su šanse Zadra nakon ove utakmice veće nego prije njenog početka, iako su njegovi igrači ostvarili pet poena prednosti. Prema nekima, nedovoljno, međutim ne sumnjamo da će igrači "iskrvariti" za pobjedu, a tada je sve moguće.

Pogotovo ako Zadar bude odigrao bolju obranu na Williamsu, te ako bude imao pozitivan rezultat ili bar egal pred ulazak u završnicu. Naravno, očekuju se i bolja izdanja istrošenog i načetog Brewera i Johnsona. Tada šanse Zadra rapidno rastu.

Nakon pobjede, igrači su pozdravili sve navijače...Najbolji igrač Zadra je bio Stallworth s 19 poena, četiri skoka i tri prelijepe asistencije (val. 20), a pratio ga je Gečevski s 14 poena i tri skoka. Jako dobro su odigrali i Macura s 12 poena i 11 skokova (val. 13), Barać s 8 poena i četiri asistencije. Valja istaknuti i Johnsonov učinak u obrani na Douglasu.

Kod poraženih, istaknuo se odlični Williams s 19 poena, te po tri skoka i asistencije koji je ostvario ukupnu valorizaciju 23 i tako bio najkorisniji igrač susreta. Asistirao mu je Milojević s 12 poena i šest skokova, te House s 9 poena i sedam skokova (val. 18). Prva vedeta gostiju u ovoj sezoni, Panamac Douglas se mučio s čvrstom obranom Johnsona i završio s 10 koševa (šut 3/11, pet izgubljenih lopti).

>> Foto galerija sa preko 30 slika!

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.