ULEB kup: Može li Zadar preko Pamese do završnog turnira?
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 3.3.2008 u 13:27.
ZDNews.hr

Slavlje igrača Pamese nakon pobjede nad Panioniosom Foto: pamesabasket.com


Nakon velike pobjede protiv Azovmasha košarkaše Zadra već idući utorak očekuje prvi susret osmine finala ULEB kupa protiv španjolske Pamese.

Momčad Pamese uspjela je sustići 11 razlike prednosti koje je Panionios odnio u Španjolsku iz prvog susreta u Grčkoj.

Odličnom igrom u drugom poluvremenu su prelomili pitanje pobjednika i otišli na nedostižnih 20 poena prednosti koje su održali do samoga kraja.

Panionios nije uspio ponoviti odličnu igru iz prvog susreta, te su morali potpisati kapitulaciju nakon uzvrata u Španjolskoj.

Prema viđenom iz dvije utakmice Pamese i Panioniosa, ostaje dojam da bi grčka momčad bila puno bolji izbor.

Zadar bi tako igrao prvu utakmicu u Grčkoj i imao uzvrat u Jazinama, dok će ovako prvo dočekati Pamesu u Zadru, a zatim ići u goste u Španjolsku.

Međutim, Pamesa je pokazala kvalitetniju igru od Panioniosa i zasluženo prošla dalje. Kao što je i trener Zadra Aco Petrović rekao, "Pamesa ima široku momčad sastavljenu od 9-10 odličnih igrača".

U prvom dijelu natjecanja su poraženi samo dva puta, od Khimkija u Rusiji 81:78 te od Anwila u Poljskoj 77:70. Bili su u skupini s Azovmašom, protivnikom Zadra u šesnaestini finala ULEB Kupa, te su ih oba puta pobijedili.

Prvo ime španjolske momčadi je definitivno vrhunski šuter Ruben Douglas. Panamski reprezentativac je prvi strijelac Pamese u Europi s 15.6 poena po susretu. Ima velike ovlasti u napadu, za njega se kreiraju akcije za šut, a također ima i dosta iso (jedan na jedan) akcija za njega.

Odlikuje ga ubojit šut, pogotovo iza linije za tri poena i kad uđe u seriju teško ga je zaustaviti. Ima također dobre fizičke predispozicije i jako ga je teško čuvati. Dokaz njegovih napadačkih mogućnosti je titula prvog strijelca u NCAA lige s 28 poena u sezoni 2003/04.

Najčešće mu društvo na bekovskim pozicijama radi američki razigravač s gruzijskom putovnicom, Shammond Williams. Iskusni playmaker sa sedmogodišnjim NBA iskustvom je imao vrlo dojmljivih partija ove sezone, poput onih protiv Nancyja kod kuće (26 poena, 11 asistencija), protiv Nancyja u gostima (18 poena, četiri skoka, četiri asistencije), a protiv Azovmaša je zabio 20 poena uz pet skokova.

Protiv Panioniosa u dvije utakmice je bio jako dobar zabivši im 34 poena, uz šest skokova i sedam asistencija u dvije utakmice. Protiv Panioniosa u gostima je zabio 18 poena, a na domaćem parketu je zabio 16 poena (pet trica) uz četiri skoka i šest asistencija. Odlikuje ga solidan šut izvana te izvrstan pregled terena. Ima veliko iskustvo i jako dobre razigravačke sposobnosti.

Njegova zamjena nakon ozljede Vule Avdalovića je Albert Oliver, solidan back-up razigravač dobrog šuta koji ima puno bolje brojke u domaćoj ligi nego u ULEB Kupu.

Krilnu poziciju pokriva veliki potencijal Victor Claver. On ima odlične fizičke predispozicije za poziciju niskog krila, školovan je košarkaš koji može igrati licem prema košu i šutnuti izvana, pogotovo iz kutova terena što je njegova specijalnost.

Ima široki raspon ruku i zna izvesti odlična zakucavanja. Ove sezone nema pretjerano veliku minutažu, ali unatoč tome je imao jako dobrih utakmica, a najimpresivnija je ona protiv Azovmaša u kojoj je zabio 16 poena uz četiri trice.

Na poziciju centra nakon ozljede se vratio snažni Ruben Garces, ne pretjerano dobar šuter, ali vrlo efikasan pod košem. Ima odlične fizičke predispozicije, vrlo široka ramena i visok odraz. Dobar je obrambeni igrač te solidan bloker.

On će minute na centru dijeliti s našim Stankom Baraćem, igračem poznatom zadarskoj publici iz lanjske sezone u kojoj je nastupao za momčad Širokog. Ovaj visoki centar mekane ruke ima dobru minutažu u svojoj debitantskoj sezoni u europskim natjecanjima.

Solidan je skakač i ako mu se dopusti, može prouzročiti mnogo problema suparničkim momčadima. Podcrtan je u bilježnicama Larryja Birda koji ozbiljno računa na njega u budućnosti.

Pod košem još igra Dejan Milojević koji je propustio prvu utakmicu s Panioniosom zbog ozljede, međutim vratio se za uzvrat i u njemu sudjelovao s 12 poena, sedam skokova, te po tri asistencije i ukradene lopte što mu je donijelo ukupnu valorizaciju 22.

Ovaj srpski reprezentativac je limitiran visinom, ali vrlo snažan i borben. Odličan skakač dobre leđne tehnike, solidan šuter i vrlo svestran igrač.

Bio je MVP regionalne NLB lige tri sezone za redom. Poznat je pod nadimkom "srpski Barkley" i "Mr. MVP" što dovoljno govori o njegovim sposobnostima i njegovoj igri.

Pod košem još igra 207 cm visoki Albert Miralles koji može pogoditi izvana, međutim u španjolskoj momčadi ima status rezerve i ima limitiranu minutažu. Bio je važna karika u uzvratu protiv Panioniosa u kojem je sudjelovao s 13 poena i 7 skokova.

Na vanjskim pozicijama još igra iskusni Litvanac Mindaugas Timinskas, vrhunski šuter za tri poena i solidan skakač. Nije se iskazao u utakmicama s Panioniosom u kojima se nije upisao u strijelce.

Najdojmljivija njegova utakmica ove sezone je bila ona protiv Deutsche Bank Skylinersa kojima je zabio 20 poena (šut 8/8).

Jedan od važnijih igrača je Amerikanac Fred House, dobro poznat u Europi jer je prošle sezone nastupao za momčad TAU Ceramice. I on je imao problema s ozljedom, ali se uspješno vratio i sudjelovao u 1/16 finala ULEB Kupa.

Krasi ga ubojit šut te jako dobre fizičke predispozicije. Vrlo je skočan igrač te jako dobar zakucavač. Osvojio je srca navijača Partizana nakon svega jedne sezone odigrane u momčadi višestrukog srpskog prvaka.

Trener ove momčadi je Fotis Katsikaris, bivši trener AEK-a kojeg je vodio više godina, nakon čega je otišao u St. Peterburg koji je bankrotirao, te je Grk nakon toga završio u Pamesi.

Tipičan je grčki trener koji voli sve imati pod kontrolom i poznat po tome što njegove momčadi igraju kontroliranu košarku. U domaćoj ligi imaju omjer 14-9 te su na šestom mjestu.

U napadu najčešće traže Rubena Douglasa za kojeg imaju izrađene akcije. Također znaju spustiti loptu na Milojevića koji zatim rješava akcije jedan na jedan, ili asistira na udvajanja. U obrani najčešće igraju čovjeka, a nešto manje zonu.

Nema dvojbe da je Pamesa vrlo jaka momčad, kolektiv sastavljen od 10-tak igrača čija su imena dobro poznata u europskoj košarci.

Zadru ne ide na ruku ni činjenica da se prva utakmica igra u Jazinama, a uzvrat u Španjolskoj i momčad Ace Petrovića će imati težak zadatak. Morat će prikazati jako dobru igru u oba susreta i limitirati šut Pamese kojim su uništili Panionios.

Pamesa je svakako favorit za prolaz dalje, ali i Zadar ima svoje šanse, pogotovo ako dobro odigra prvi susret i ostvari povoljan rezultat.

Sažetak posljednje utakmice Pamese protiv Estudiantesa


Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.