ULEB kup: čeka se još samo protivnik Zadra
Piše: Roman Morović | Objavljeno 27.2.2008 u 12:42.
ZDNews.hr

Večerašnji susret Pamese i Panioniosa odrediti će protivnika Zadra u osmini finala


Poznato je petnaest sudionika osmine finala Uleb kupa 2007./08. To su: Dinamo Moskva, Lukoil Academic, BC Kyiv, PGE Turow, Akasvayu Girona, Hemofarm Stada, Unics Kazan, Artland Dragons, DKV Joventut, Khimki, KK Zadar, Besiktas Cola Turka, Crvena Zvezda, Galatasaray i Kalise Gran Canaria.

Sedam parova osmine finala već je poznato, a jedina nepoznanica je tko će se u posljednjem krugu natjecanja prije završnog turnira u Torinu suprotstaviti košarkašima Zadra.

Španjolska Pamesa i grčki Panionios svoju utakmicu šesnaestine finala igraju večeras u 20.45 u Valenciji, a Grci imaju jedanaest poena prednosti (70-59) iz prve utakmice.

Najveće iznenađenje jučer je priredio njemački Artland Dragons koji je u Rusiji protiv Triumpha sačuvao šest poena prednosti iz prve utakmice i prošao dalje s minimalnim porazom 82-80.

Uz Artland još su se i ruski Unics Kazan, te srpski Hemofarm plasirali u osminu finala na način da su, unatoč porazima u uzvratnim susretima, sačuvali prednost iz prvih utakmica.

Od 15 momčadi koje su izborile plasman u osminu finala njih deset je iskoristilo prednost druge utakmice kod kuće. Dinamo Moskva¸ BC Kyiv, Khimki i DKV Joventut dva su puta pobjeđivali (prvo u gostima pa kod kuće), dok su Besiktas, Zadar, Gran Canaria i Akasvayu Girona u svojim dvoranama nadoknadili zaostatke iz prvih utakmica.

Najveću razliku uspio je nadoknaditi turski Besiktas koji je nakon poraza u Jeruzalemu od Hapoela 88-73 (-15), pred svojim navijačima slavio sa visokih +20 (73-53), te se na taj način plasirao u osminu finala.

Prave drame odvijale su se u Istanbulu gdje je Galatasaray sa 76-75 pobijedio francuski Asvel, te u Liberecu gdje je domaći Turow sa 68-66 bio bolji od češkog CEZ Nymburka. Podsjećamo, ove su momčadi prve susrete šesnaestine finala završile bez pobjednika.

Nakon što su slavili u prvim utakmicama pred svojim navijačima Lukoil Academic i Crvena Zvezda slavili su jučer i na gostovanjima kod Ventspilsa odnosno talijanskog Benetton Trevisa.

Uz BC Triumph, Benetton je jedina momčad koja je prvi dio natjecanja završila kao prva u skupini, a potom ispala već u 1/16 finala. Sličnu sudbinu večeras riskira i Pamesa.

Da kojim slučajem Hapoel Jeruzalem nije prokockao 15 poena prednosti iz prve utakmice, "Zadrova" skupina "I" bila bi daleko najuspješnija u drugom krugu. Naime, od momčadi iz skupine "I" u osminu finala plasirali su se i Turow i Unics i Zadar.

Slična je situacija i kod klubova iz skupine "H" gdje su se dalje plasirali BC Kyiv, Lucoil Academic i Artland Dragons, dok to nije uspjelo samo prvoplasiranoj momčadi te skupine Benettonu.

Uz ove dvije skupine, još su i klubovi iz skupine "C" bili vrlo uspješni jer su se i Girona i Galatasaray i Hemofarm plasirali u osminu finala. Najogorom se pokazala skupina "E" koja više nema predstavnika u Uleb kupu.

U iščekivanju protivnika Zadra, poznati su svi ostali parovi osmine finala, a najzanimljiviji će zasigurno biti susret Ruskog Khimkia i španjolskog Joventuta.

Pobjednik tog susreta na otvaranju turnira "final 8" u Torinu suprotstavit će se upravo pobjedniku susreta Zadra i Pamese ili Panioniosa.

Jedina dva kluba koji će se susresti u osmini finala, a već su igrali međusobno u skupini su Hemofarm Stada i Akasvayu Girona.

Najviše predstavnika u osmini finala imaju Rusi i Španjolci (3) s tim da se Gironi, Joventutu i Gran Canariji danas kao četvrta španjolska momčad može priključiti i Pamesa.

Srbi i Turci imaju po dvije momčadi u osmini finala, a Hrvatska, Bugarska, Ukrajina, Njemačka i Poljska po jednu.

ULEB kup, 1/16 finala (U zagradama su rezultati prvih susreta)

Dinamo Moskva - Asco Slask 92-83 (85-78)
BK Ventspils - Lukoil Academic 55-73 (64-67)

BC Kyiv - Telindus Oostende 68-60 (65-61)
PGE Turow - CEZ Nymburk 68-66 (61-61)

Akasvayu Girona - Elan Chalon 78-57 (85-93)
Budućnost - Hemofarm Stada 78-73 (56-82)

Turk Telekom - Unics Kazan 96-93 (65-91)
Triumph - Artland Dragons 82-80 (75-81)

DKV Joventut - Allianz Swans 77-56 (89-59)
Khimki - Köln 99ers 96-69 (91-72)

Zadar - Azovmash Mariupol 77-60 (80-82)
Pamesa - Panionios 27.2. (59-70)

Besiktas Cola Turka - Hapoel Jerusalem 73-53 (73-88)
Benetton Tamoil - Crvena Zvezda 82-83 (71-81)

Galatasaray C. Crown - Asvel 76-75 (69-69)
Kalise Gran Canaria - KK Bosna 89-69 (82-89)

Parovi osmine finala ULEB kupa: (prve utakmice 11.3., uzvrati 18.3.)

Lucoil Academic - Dinamo Moskva
BC Kyiv – PGE Turow
Hemofarm Stada - Akasvayu Girona
Artland Dragons - Unics Kazan

BC Khimki - DKV Joventut
Pamesa/Panionios - KK Zadar
Crvena Zvezda - Besiktas
Galatasaray – Kalise Gran Canaria

Napomena:Ukoliko protivnik Zadra bude Panionios uzvratna utakmica igra se u Jazinama, u protivnom Zadar će prvo dočekati Pamesu, a tjedan dana kasnije sljedi put u Španjolsku.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.