Puno kalkulacija, samo jedna opcija – pobjeda
Piše: Roman Morović | Objavljeno 4.2.2008 u 14:03.
ZDNews.hr

Prošle subote u Jazinama je pao i lider prvenstva Šibenik - idući na redu je Zabok Foto: Hrvoje Bajlo


Košarkaši Borik Puntamike sigurno igraju najneobičniju sezonu otkako se natječu u A-1 ligi. Nakon što se koncem prošle sezone trener Tihomir Bujan odlučio okušati u NLB ligi sa Širokim, za kormilo Borika došao je Ivan Meheš.

Pripreme su protekle vrlo dobro, a ambicije kluba uvijek su dohvatiti jedno od prva četiri mjesta koje vodi u ligu za prvaka. Sve je krenulo pomalo čudno, tijesnom pobjedom nad Svjetlosti u Jazinama 76-75. Usljedio je poraz u Rijeci, domaća pobjeda nad Osijekom, te novi gostujući poraz u Šibeniku.

Sve je teklo poprilično očekivano do 5.kola i prvog domaćeg poraza. Zabok se provukao kroz Jazine sa 90-91, no dobra igra i pobjeda u Dubrovniku tjedan dana kasnije još uvijek su kompletnu situaciju držali na razini očekivanja.

Ipak, u 7.kolu stigao je i najteži poraz ove sezone koji je definitivno bio znak za uzbunu. Alkar je protutnjao kroz Jazine sa 57-74, a gledatelji uistinu dugo nisu vidjeli tako lošu predstavu Puntamičana.

Samo tri dana kasnije stigao je i treći domaći poraz, od Dubrave, a poraz na gostovanju kod Cedevite koštao je pozicije trenera Ivana Meheša.

Borik je nakon devet odigranih kola imao samo 3 pobjede i čak 6 poraza, od čega tri u Jazinama koje su svih ovih godina slovile kao neosvojiva tvrđava.

Povratak Bujana preporodio momčad

Igrom sudbine poklopilo se da je u isto vrijeme Tihomir Bujan prekinuo suradnju sa Širokim, a ponovni susret Borika i Bujana pokazat će se kao najboljim rješenjem za sve.

Gotovo preko noći Bujan je preporodio momčad. Isti onaj Alkar koji je nekoliko tjedana ranije razbio Borik u Jazinama, sada je u Sinju deklasiran sa 58-85.

Bio je to prvi krug Kupa Krešimira Ćosića, a Borik je iz tog natjecanja ispao tijesnim porazom u Zagrebu od Cedevite. Taj poraz 80-79. doslovno u posljednjoj sekundi susreta za sada je jedini Tihomira Bujana od povratka na klupu Borika.

Ipak, ono što je važnije Borik je u A-1 ligi nanizao četiri uzastopne pobjede i s pravom se ponovno može nadati trećoj ili četvrtoj poziciji koje vode u ligu za prvaka (prve dvije najvjerojatnije će pripasti Šibeniku i Cedeviti).

Prvo su Puntamičani čudesnim preokretom slavili na gostovanju u Slavnoskom Brodu (9-35 u posljednjoj četvrtini), a u prvom domaćem susretu nakon mjesec i pol dana teško ali zasluženo savladali su riječki Kvarner. Usljedila je fantastična pobjeda u Osijeku 75-102 (trice 16/20), a prošle subote pao je i lider prvenstva Šibenik.

Pet pobjeda sigurno vodi u ligu za prvaka

Nakon trinaest odigranih kola Borik se nalazi na šestom mjestu A-1 lige s omjerom 7-6 i drži sve u svojim rukama.

Naime, u posljednjih pet kola Borik na papiru ima tri lakše utakmice ali i dva vrlo teška gostovanja. Dubrovnik u Jazinama i Alkar u Sinju ne bi trebali predstavljati veći problem za Puntamičane naročito s obziorm na trenutnu formu, a u posljednjem kolu u Jazine stiže Cedevita koja bi to tada već trebala imati čvrstu poziciju među prva četiri.

One utakmice koje će odlučivati o plasmanu u ligu za prvaka su svakako gostovanja u Zaboku i Dubravi. Mnogo toga biti će jasnije već nakon idućeg kola (igra se 16.2. zbog završnice Kupa) kada Borik gostuje u Bedekovčini kod Zaboka.

Motiva sigurno neće nedostajati. Obje momčadi imaju omjer 7-6, a Puntamičane još boli tijesni poraz u Jazinama 90-91 koji je otvorio crnu seriju na početku sezone.

Puno je mogućih raspleta u posljednji pet kola, no jedno je sigurno – ukoliko Borik dobije sve do kraja sigurno će igrati ligu za prvaka sa Zadrom, Cibonom, Zagrebom i Splitom. S obzirom na trenutnu formu momčadi to ne samo da je moguće nego je i najrealnija opcija.

Iako imaju neugodan raspored do kraja prvenstva, a očekuje ih i međusobni susret teško je očekivati kako se Šibenik i Cedevita neće plasirati među prve četiri momčadi. Ukoliko njihov plasman uzmemo kao siguran u borbi za preostale dvije pozicije koje vode u ligu za prvaka nalazi se još pet momčadi.

3. Svjetlost 9-4 (KVARNER, Osijek, ŠIBENIK, Zabok, DUBROVNIK)

4. Dubrava 8-5 (ŠIBENIK, Zabok, DUBROVNIK, Borik, ALKAR)

5. Zabok 7-6 (Borik, DUBRAVA, Cedevita, SVJETLOST, Kvarner)

6. Borik Puntamika 7-6 (ZABOK, Dubrovnik, ALKAR, DUBRAVA, Cedevita)

7. Kvarner 6-7 (Svjetlost, Alkar, OSIJEK, Šibenik, ZABOK)

Napomena: U zagradama je raspored do kraja prvenstva, a velikim slovima označene su gostujuće utakmice.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.