Utrka za prvo mjesto: Zadar ili Partizan?
Piše: Roman Morović | Objavljeno 31.1.2008 u 16:43.
ZDNews.hr

Tko će prvi? Juby Johnson i Uroš Tripković u borbi za loptu Foto: Hrvoje Bajlo


Sedam je kola do kraja regularnog dijela natjecanja NLB lige. Iako su tokom sezone trener Aleksandar Petrović i igrači često napominjali kako idu "iz utakmice u utakmicu", nakon 19 odigranih kola već možemo baciti mali pogled prema naprijed.

Na tablici vodi Partizan sa 17 pobjeda i 2 poraza, a sljedi Zadar sa samo jednom pobjedom manje. Te dvije momčadi sigurno će ostati na prve dvije pozicije jer je teško za očekivati da Hemofarm ili Crvena Zvezda (omjer 12-7) mogu nekim čudom doći na vrh.

Što se same NLB lige tiče prvo mjesto je čisto pitanje prestiža, no Zadru ono može biti itekako bitno jer donosi jedan bod više u utrci za trogodišnji ugovor s Euroligom.

Da bi se domogli prve pozicije Zadrani moraju pobijediti u svim preostalim utakmicama i čekati kiks Partizana. Iako ne isključujemo mogućnost dva ili više poraza beogradske momčadi, s obzirom na igru koju prezentiraju tokom cijele sezone to je vrlo teško za očekivati.

U slučaju istog omjera pobjeda i poraza u prednosti je Zadar zbog bolje međusobne koš razlike. U Beogradu je Partizan slavio sa +10, 81-71, dok je Zadar u Jazinama uzvratio sa +16, 70-54.

U borbi za prvo mjesto ključna će biti iduća četiri kola počevši već od ove subote. Na papiru Zadar ima puno lakši raspored, gostovanja u Zagrebu i Ljubljani (Geoplin Slovan), te FMP i Helios Domžale u Jazinama.

Ukoliko u subotu neokrznuti prođu kroz Trnsko Zadrani ne bi trebali imati prevelikih problema protiv slovenskih fenjeraša, kao ni protiv FMP-a u Jazinama.

S druge strane Partizana očekuju četiri vrlo teške utakmice, a to se posebno odnosi na dva gostovanja. "Crno-beli" će u subotu ugostiti uvijek neugodni Hemofarm, a potom ih očekuje gradski derbi sa Crvenom Zvezdom. Iako je Zvezda u vrlo lošoj formi te su utakmice uvijek nepredvidive i poraz Partizana ne bi bio nikakvo iznenađenje.

Nakon toga igrače trenera Duška Vujoševića očekuje domaći ogled s Cibonom, a vjerojatno najteža utakmica do kraja regularnog dijela sezone Partizana očekuje u Podgorici.

Ukoliko uspješno savladaju ova četiri testa beograđani će sigurno zadržati prvo mjesto jer ih u posljednja tri kola očekuju dvije domaće utakmice (Union Olimpija i Split), te gostovanje u Širokom.

Ako se kroz spomenuta četiri kola Zadar i domogne prve pozicije neće je biti nimalo lako zadržati. U 24. i 25. kolu Zadrani idu na dva vrlo teška gostovanja (Vojvodina, Hemofarm), a poslastica za kraj je gostovanje Crvene Zvezde u Jazinama.

Statistika kaže da je do sada samo Union Olimpija u prvoj sezoni NLB lige 2001./2002. završila regularni dio natjecanja sa samo dva poraza (omjer 20-2). Nakon toga sve su prvoplasirane momčadi imale pet ili više poraza.

Iako se na početku sezone činilo kako je Partizan daleko najbolja momčad NLB lige i kako će bez problema osvojiti prvo mjesto, borba za vrh tek je počela. I Zadra i Partizana očekuju još i teški europski ispiti, a Zadar idući vikend igra i Kup Krešimira Ćosića.

Puno utakmica, puno prostora za kalkulacije, no sasvim je sigurno da igrači i treneri obje momčadi razmišljaju na jedini ispravni način – "utakmicu po utakmicu".

Zadar i Partizan u posljednjih sedam kola

20.kolo, 2.2.2008.

Zagreb CO - Zadar
Partizan Igokea - Hemofarm STADA (Nedjelja, 3.2.)

21.kolo, 16.2.2008.

Crvena zvezda - Partizan Igokea
Zadar - FMP

22.kolo, 23.2.2008.

Geoplin Slovan - Zadar
Partizan Igokea - Cibona

23.kolo, 1.3.2008.

Budućnost - Partizan Igokea
Zadar - Helios Domžale

24.kolo, 8.3.2008.

Vojvodina Srbijagas - Zadar
Partizan Igokea - Union Olimpija

25.kolo, 15.3.2008.

Široki Prima pivo - Partizan Igokea
Hemofarm STADA - Zadar

26.kolo, 22.3.2008.

Zadar - Crvena zvezda
Partizan Igokea - Split CO

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.