Zadar-Šibenik 93-79, Tornado - Funcuti 1-0
Piše: Roman Morović | Objavljeno 29.1.2008 u 22:15.
ZDNews.hr

Ako se gleda popunjenost dvorane u postocima Zadar je vjerojatno prvi na svijetu jer jedini redovito ima preko 100% punu dvoranu Foto: Hrvoje Bajlo


Zadar, 29.siječnja 2008.
Dvorana: Jazine
Četvrtfinale Kupa Krešimira Ćosića
Gledatelja: 3000

KK Zadar - KK Šibenik 93-79
(22-26 ; 26-18 ; 18-11 ; 27-24)

Suci: Saša Šarac, Tomislav Vovk i Josip Radojković

KK Zadar: Stallworth, Stipčević 13, Barać, Johnson 25, Prostran, Gečevski 7, Lalić 6, Macura 16, Štimac 9, Brewer 17
Trener: Aleksandar Petrović

Šibenik: Vrkić 22, Tomeljak 3, Drezga 15, Rončević, Bilan 7, Vlaić, Maleš 8, Vukičević 8, Petković 10, Pehar 6
Trener: Zoran Kalpić

Košarkaši Zadra plasirali su se u polufinale Kupa Krešimira Ćosića pobijedivši u četvrtfinalu momčad Šibenika rezultatom 93-79. Gosti su u Zadar došli svjesni da je pobjeda u Jazinama nemoguća misija, no unatoč tome pružili su vrlo dobar otpor naročito u prvom poluvremenu.

Šibenčani su iskoristili zadarsku opuštenost, te su u dva navrata došli čak i do prednosti od šest poena. Ipak, Zadar se krajem prvoga dijela malo odvojio, točno toliko da u nastavku ne dopusti Šibenčanima nikakvo iznenađenje i mirno privede utakmicu kraju.

Trener Zadra Aleksandar Petrović susret je započeo petorkom Stipčević, Lalić, Štimac, Johnson i Brewer, a gostujući trener Zoran Kalpić odgovorio je postavom Vrkić, Drezga, Petković, Pehar i Maleš.

Prva četvrtina 22-26

Prvi poeni na utakmici bili su oni Luke Petkovića za šibensko vodstvo 0-3, a nošeni sjajnim Zoranom Vrkićem (11 poena u prvoj četvrtini) Šibenčani su uskoro imali i +6, 14-20.

Bilo je jasno da su Zadrani otvorili utakmicu baš onako kako se pribojavao i trener Petrović, mlako u obrani i opušteno u napadu.

Slobodna bacanja Drezge i trica Petkovića minutu prije kraja prve četvrtine ponovno su donijela gostima +6, 20-26, a prvu dionicu igre zaključio je Corey Brewer dvicom za 22-26.

Druga četvrtina 26-18

Na otvaranju druge četvrtine prvo je Juby Johnson zabio dvije uzastopne trice za izjednačenje 30-30, a potom je Jere Macura zakucavanjem podigao Jazine na noge.

Uz Vrkića, Drezgu i Petkovića u šibenskim je redovima danas solidan bio i Miro Bilan, a zahvaljujući toj četvorki gosti su minutu prije kraja poluvremena zaostajali samo "pola koša", 45-44.

Nažalost, drugu četvrtinu obilježio je i pad Tonija Prostrana koji je teren napustio krvave glave. Ipak, Toni se uz ovacije publike krajem utakmice vratio u igru, a nakon susreta nam je i sam potvrdio kako se dobro osjeća, te da nije riječ o nikakvoj ozbiljnijoj ozljedi.

Prvo poluvrijeme tricom je zaključio Andrej Štimac, a upravo će se ovaj koš pokazati vrlo bitnim za mirnu pobjedu Zadra jer se Šibenčani u drugom poluvremenu više neće približavati na manje od četiri poena zaostatka.

Treća četvrtina 18-11

Macura i Štimac dvicama su otvorili treću četvrtinu za 52-44, a nešto kasnije upravo je Macura donijeo Zadru i +9, 57-48. Nakon timeouta gostujućeg trenera Gečevski pogađa tricu i to je definitvno prelomilo utakmicu.

Novim pogotkom iza linije 6,25 rapoloženog Jubya Johnsona Zadar je uskoro otišao i na +13, 65-52, a treću dionicu igre zaključio je Filip Vukičević dvicom za 66-55.

Četvrta četvrtina 27-24

Posljednju četvrtinu Zadar je odradio rutinerski, a sve je otvorio prvi strijelac susreta Juby Johnson svojom petom tricom na utakmici za najveću prednost domaćih +14, 69-55.

Do kraja susreta Juby je pogodio još dvije trice, a razigrao se i Rok Stipčević (7 poena u posljednje tri minute). Konačnan rezultat 93-79 postavio je upravo mladi zadarski razigravač pogodivši jedno slobodno bacanje.

Statistika: Juby i Corey kod Zadra, Vrkić i Drezga kod Šibenika

Prvo ime utakmice svakako je Juby Johnson koji je pogodio čak sedam trica iz osam pokušaja, te ubacio ukupno 25 poena. Standardno dobar bio je Corey Brewer sa 17 poena i 7 asistencija, a solidnu partiju pružili su i Jere Macura (16 poena, 6 skokova), te Rok Stipčević koji je u svojih 13 poena ugradio i tri trice iz četiri pokušaja. Skakački najbolji bili su Todor Gečevski (11) i Andrej Štimac (8).

Kod gostujućeg sastava najviše se istakao Zoran Vrkić ubacivši 22 poena uz 6 skokova. Kapetan Drezga dodao je 15, a Luka Petković 10 poena.

Dvadeset i jedna asistencija igrača Zadra naspram sedam Šibenčana također dobro oslikava razliku u kvaliteti između dvije momčadi.

Zadar se ovom pobjedom plasirao na završni turnir Kupa Krešimira Ćosića koji se 9. i 10. veljače održava u Zagrebu u dvorani Trnsko. U polufinalu Zadrani igraju protiv domaćina KK Zagreb CO, dok se u drugom polufinalnom susretu sastaju Cibona i Split CO.

Sramotne provokacije Funcuta

Po drugi put ove sezone u Jazine su stigli i gostujući navijači. Šibenski su Funcuti, njih stotinjak, na utakmicu stigli sredinom prve četvrtine i u prvom su se poluvremenu koliko toliko pridržavali korektnog navijanja.

Kako je utakmica odmicala počelo je i sramotno navijanje čije je parole bolje i ne spominjati. Tornado je navijačku bitku dobio korektnim navijanjem za Zadar, a biti će zanimljivo vidjeti hoće li se sutra pojedini mediji osvrnuti na navijanje šibenčana u Jazinama.

Jer povici koji su se danas mogli čuti u Hramu košarke od strane gostujućih navijača daleko su gori nego oni sa zadarske strane oko kojih se proteklih dana podigla tolika medijska prašina.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.