Analiza mogućih protivnika Zadra u drugom krugu Uleb kupa
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 26.1.2008 u 0:53.
ZDNews.hr

Kako god prošao ždrijeb jedno je sigurno. Za uzvrat u Jazinama ponovno će se tražiti karta više.


Pobjedom nad francuskim Strasbourgom, uz malo sportske sreće što se tiče ostalih rezultata, Zadar je ušao u drugu jakosnu skupinu za ždrijeb koji će se održati 28. siječnja u Barceloni. Tako će se jedinom hrvatskom predstavniku u ULEB-ovom kupu ždrijebom dodijeliti jedan od sljedećih klubova u šesnaestini finala:

- ASVEL Villeurbanne (Francuska)
- Telindus Oostende (Belgija)
- Koeln 99ers (Njemačka)
- Hemofarm (Srbija)
- Azovmaš Mariupol (Ukrajina)
- Crvena Zvezda (Srbija)
- Lukoil Academic (Bugarska).

ASVEL Vileurbanne, bivši klub našeg Tomislava Ružića ove sezone dijeli prvo mjesto na tablici u francuskoj ligi s Nancyjem, dok su u ULEB Cupu igrali prilično promjenjivo.

Imali su nekoliko kikseva, pogotovo poraz od Kaleva Matea Kedže na domaćem parketu, te poraz od Panioniosa, također kod kuće. Prvu fazu natjecanja završili su omjerom 6-4.

U francuskoj ligi su u 15 kola zabilježili samo tri poraza, od Hyeres-Toulona našeg Hrvoja Perinčića, od euroligaša Le Mansa, te od Vichyja. Zanimljiva je činjenica da su sva tri poraza pretrpjeli u gostima, dok su kod kuće neporaženi.

Prvo ime ove momčadi je američko krilo Lamayn Wilson koji je na prosjecima od 16 koševa i šest skokova po utakmici. Atletski je vrlo dobar, prilično brz i skočan, a uz to ima i solidan šut za tricu i Zadrovi igrači bi mogli imati problema s njim.

Tu je još i svestrano krilo Robert Conley kojeg se sjećamo još iz vremena kad je nastupao u dresu Hemofarma. Pod košem ordiniraju Nigerijac Uche Nsonwu-Amadi kojeg krasi dobra leđna tehnika i snažna građa, dok je njegov partner pod obručima nešto niži, ali i eksplozivniji Amerikanac Chevon Troutman. On je zadužen za skokove i pod svojim i pod tuđim obručem, a uz to prosječno bilježi 13 poena.

Na bekovskim pozicijama igraju francuski reprezentativac Yohann Sangare koji je opasniji na prodoru nego na šutu zahvaljujući svojoj brzini, te odličan ljevoruki šuter Laurent Foirest. Poziciju razigravača pokriva iskusni, 185 cm visoki Aymeric Jeanneau, solidan playmaker dobrog šuta. S klupe momčad vodi 44-godišnji francuski stručnjak Yves Baratet.

Belgijski Telindus Oostende je u posljednjem kolu ULEB Cupa napravio iznenađenje uvjerljivom pobjedom u Beogradu protiv Crvene Zvezde 100:86, i tako pomogao Zadru koji je pobjedom protiv Strasbourga osigurao povoljniji ždrijeb.

U odigranih 10 kola ULEB Cupa su pobijedili šest puta. Treba istaknuti pobjedu u Bologni protiv Fortituda od 13 razlike, te već spomenutu pobjedu nad Crvenom Zvezdom u gostima.

U domaćem prvenstvu su na prvoj poziciji s 12 pobjeda i četiri poraza, a prvi pratitelj im je Liege koji ima pobjedu manje. Najistaknutiji pojedinci ove momčadi su Amerikanci Davis i Green, bivši BiH reprezentativac Elvir Ovčina, Srbin Veselin Petrović, te mladi belgijski bek Van Rossom.

Bekovski par najčešće čine Amerikanaci Green i Titus Ivory, te Van Rossom, svi vrlo opasni izvan linije za tri poena. Pogotovo Ivoryja krasi odličan šut koji je njegovo najjače oružje.

Green, bivši bek njemačkog Ludwigsburga, češkog Sczarni Slupska i svojevremeno student UC Irvine sveučilišta je vrlo opasan strijelac koji troši dosta lopti, ali uz to nije loš asistent.

Veselin Petrović je obrambeni specijalac koji uz odličnu igru u defanzivi i skoku može dati doprinos i u napadu. Elvir Ovčina je odličan skakač, vrlo iskusan igrač koji iza sebe ima bogatu europsku karijeru.

Chuck Davis je solidno krilo koji je u ovoj dobro izbalansiranoj momčadi drugi strijelac. Svoj doprinos s klupe daju Amerikanci McCray i Brunner. Jedan od važnijih minusa ove momčadi je nedostatak legitimnog visokog centra, te bi s momčadima koji imaju visoke "tornjeve" mogli imati problema.

Trener momčadi je Izraelac Sharon Drucker, mlad trener koji unatoč tome ima prilično bogatu karijeru u kojoj je vodio izraelske Maccabi Raananu, Hapoel Galil Elyon, Hapoel Jeruzalem, te ruski Ural Great i litvanski Lietuvos Rytas.

Još jedan od mogućih protivnika je njemački Koeln 99ers. To je klub koji je trenutačno u velikoj financijskoj krizi i prijeti im izbacivanje iz njemačke prve lige, a možda čak odustanu i od nastavka natjecanja u ULEB-ovom kupu.

Glavni sponzor kluba, energetski koncern RheinEnergy je odustao od sponzoriranja kluba, pa je vodstvo njemačkog prvoligaša, na čelu s predsjednikom Herbertom Zimmerom ekspresno pokušalo potražiti rezervno rješenje, međutim nijedan sponzor nije bio dovoljno jak da uspije podržati financijsku konstrukciju.

Nakon klimavog starta momčadi koju vodi s klupe bivši srpski reprezentativac Saša Obradović, ekipa se trgnula, ali pitanje je hoće li se moći izvući iz ove krize. U 10 kola u Europi, Koeln je pobijedio šest puta.

Treba istaknuti pobjede protiv Elan Chalona i kod kuće i u gostima, te pobjedu nad Ventspilsom kući. Međutim, u gostima su teško poraženi od Bešiktaša i Ventspilsa.

U domaćem prvenstvu su počeli klimavo, samo s jednom pobjedom iz prvih šest utakmica, ali nakon toga su ušli u dobar ritam i sada su na osmoj poziciji koja vodi u doigravanje.

Prvi strijelac momčadi je američki šuter Immanuel McElroy koji može igrati na sve tri vanjske pozicije, te je s 16.5 poena u prosjeku u vrhu strijelaca košarkaške Bundeslige.

Iskusni Srbin Aleksandar Nadjfeji igra na poziciji krilnog centra i vrlo je pouzdan, prošle sezone možda i najbolji pojedinac njemačkog sastava. Odlični Amerikanac Toby Bailey nadopunjava američku koloniju u Njemačkoj, inače poznat mnogim europskim ljubiteljima košarke. S 32 godine je prošao "pola Europe", igravši već u Panioniosu, AEK-u, Arisu, Oostendeu i sada u Koelnu. Igrao je čak dvije sezone u Phoenix Sunsima, ali epizodne uloge. Poznat je po odličnim skakačkim mogućnostima za svoju poziciju, te po dobrom šutu.

Tu je još i srpski centar Milko Bjelica koji je svojevremeno nastupao i za Crvenu Zvezdu koji pokriva reket. Imaju vrlo talentiranog igrača u Marku Kešelju koji je oduševljavao skaute na međunarodnim smotrama i na kampovima za mlade igrače.

Na centarskim pozicijama igra još i Yassin Idbihi, solidan unutarnji igrač. Valja još spomenuti i 222 cm visokog BiH centra Nedžada Sinanovića. S klupe ulazi njemački reprezentativac Misan Nikagbatse. Trener ove momčadi je već spomenuti Saša Obradović.

Košarkaškoj javnosti je već poznata momčad Hemofarma s kojom se Zadrani već nekoliko sezona susreću u regionalnoj ligi. Ovaj srpski predstavnik u ULEB Cupu je prvi pratitelj Zadra u NLB ligi sa 11 pobjeda i sedam poraza.

U Europi su zabilježili šest pobjeda i četiri poraza u 10 nastupa. Okosnicu momčadi čini masivni centar Vladan Vukosavljević, izvrsno krilo Rawle Marshall, te slovenski reprezentativci Jagodnik i Joksimovič.

Vukosavljevića odlikuje vrlo snažna građa, te solidna leđna tehnika. Zahvaljujući svojim fizičkim predispozicijama, protivnički centri se teško nose s njim. Također je dobar skakač u napadu, a očito je radio na šutu i popravio i taj segment njegove igre.

Rawle Marshall je odlično krilo, a kao najveće prednosti mu se ističu odlične fizičke predispozicije, te dobar šut. Također je jak na prodoru i vrlo dobar skakač za svoju poziciju.

Prekaljeni Slovenac Goran Jagodnik igra na poziciji krila i krasi ga dobar šut i visina za mjesto krila, a može biti vrlo neugodan strijelac ako mu se ostavi previše prostora.

Joksimovič je dobar strijelac, ali također i prvi asistent kluba iz Vršca. U njihovim redovima također nastupa član srpske reprezentacije s minulog EP-a, Stefan Marković. On je mlad i talentiran razigravač koji ima dobar šut, te solidne sposobnosti razigravanja suigrača.

Poziciju playmakera pokriva još Miljan Pavković, bivši igrač Budućnosti i Vojvodine. S klupe momčad vodi iskusni srpski stručnjak Miroslav Muta Nikolić. Nedavno su napravili rezove u momčadi, otpustivši Amerikanca Treyja Johnsona, a za budućnost su se pojačali perspektivnim centrom Milanom Mačvanom.

Najdojmljivije izvedbe su prikazali protiv podgoričke Budućnosti, svladavši ih s visokih 22 poena razlike, te protiv Geoplin Slovana u gostima (+17). Također su deklasirali Vojvodinu kod kuće, te pobijedili Crvenu Zvezdu u gostima i Cibonu kod kuće. U ULEB-ovom kupu valja naglasiti pobjedu protiv odlične španjolske momčadi Girone kod kuće.

Ukrajinski predstavnik u ovom natjecanju je momčad Azovmaša iz Mariupola. Kao i ostale momčadi iz trećeg šešira, i oni imaju šest pobjeda i četiri poraza. U ukrajinskoj ligi su drugi iza Kijeva s 12 pobjeda i tri poraza.

U ULEB Cupu valja istaknuti pobjedu na strani protiv Anwila od 14 poena razlike, visoku pobjedu nad Nancyjem kod kuće, te pobjedu nad jednom od najjačih momčadi u natjecanju, ruskim Khimkyjem. U gostima su ih pobijedili 102:100, dok su kod kuće poraženi 91:93.

Nakon što su u prvih 9 kola zabilježili isto toliko pobjeda, u narednim kolima su pali u formi i pretrpjeli tri poraza. U domaćem prvenstvu jedan od najistaknutijih pojedinaca je bio krilni igrač Yegor Meshcharakou, te Robert Archibald koji je imao istaknutih partitura.

Archibald je i u ULEB Cupu bio prilično dobar, a odlikuju ga solidni potezi u reketu, vrlo mekane ruke, te dobra visina i solidan šut. Široj javnosti je također poznat Rodney Buford, bivši NBA igrač koji je prilično dobar strijelac, međutim ima problema s disciplinom.

Litvanski bek Tomas Delininkaitis je također imao dobrih utakmica, kako u ULEB-ovom kupu, tako i u domaćem prvenstvu. Odlikuje ga fenomenalan šut za tricu, te sposobnost da može uništiti protivnika kad uđe u seriju.

Još jedno renomirano ime igra u ovoj ukrajinskoj momčadi, Tyus Edney je prije nekoliko sezona bio u samom vrhu euroligaških razigravača, ali unatoč poznim godinama može biti itekako opasan. Vrlo je brz, solidan šuter i jak na prodoru, a uz to ima dobar pregled terena. Tu je još i iskusni Grk Panagiotis Liadelis, dobar strijelac solidnog šuta.

Centarsku poziciju pokriva još i Serhiy Lishchuk, koji je zabilježio samo četiri nastupa u ULEB Cupu, iako s dobrim brojkama. Na početku sezone nekoliko je utakmica odigrao i Kris Lang, međutim on je napustio klub. Momčad s klupe vodi ukrajinski stručnjak Sergiy Zavalin.

Momčad Crvene Zvezde je slično kao i Hemofarm već poznata široj javnosti, jer se Zadar s Beograđanima već nekoliko sezona uzastopno sreće u NLB ligi. U regionalnom nadmetanju, imaju 11 pobjeda i sedam poraza.

Klub je u rezultatskoj krizi, jer su u posljednjih sedam kola pobijedili samo dva puta, uz pet poraza. Poraženi su od Zadra i Hemofarma kod kuće, te od Heliosa, Cibone i Olimpije u gostima.

U ULEB Cupu su zabilježili šest pobjeda i četiri poraza. Najimpresivnije izgleda pobjeda protiv Fortituda od čak 33 poena razlike, ali u posljednjem kolu su pretrpjeli težak poraz od Oostendea, 86:100.

Alfa i omega njihove momčadi je vrhunski krilni centar Tadija Dragićević koji ima iznimne šuterske sposobnosti i odličan je strijelac. Kad uđe u seriju jako ga je teško zaustaviti, a uz to ima čak 205 cm što otežava posao obrambenim igračima. Sigurno je jedan od najboljih igrača regionalne lige, te u samom vrhu ULEB-ovog Cupa.

Poziciju playmakera pokriva Amerikanac Omar Cook, fenomenalan razigravač odličnog šuta. Uz to je i vrlo brz i ima eksplozivan prvi korak kojim se s lakoćom rješava čuvara i ide na koš.

Potpora Dragićeviću i Cooku su Kikanović, Mišanović i Raičević pod košem, te Kovač, Marković, Šljivančanin i Bakić na vanjskim pozicijama.

Kikanović je mlad i talentiran centar, a visoki Mišanović je u ovoj sezoni pokazao napredak i neke solidne poteze pod košem. Raičević je snažni centar dobrog šuta za tricu, te solidan skakač. Marković ima vrlo dobar šut s vanjskih pozicija, a Bakić je odličan obrambeni igrač.

Šljivančanin daje širinu s klupe i produžuje Karadžićevu momčad. Umjesto Vladimira Tice, u klub je nedavno došao bivši centar Vojvodine Marko Lekić, ali on je do sada zabilježio samo jedan nastup u ULEB-ovom kupu. Trener Crvene Zvezde je 48-godišnji stručnjak Stevan Karadžić.

Posljednja momčad koju Zadar može izvući na ždrijebu u Barceloni je bugarski Lukoil Academic. Oni su kao i ostale momčadi iz trećeg šešira pobijedili šest puta u prvoj fazi natjecanja, dok su četiri puta poraženi.

"Uništili" su Artland Dragonse dva puta, kod kuće s velikih 44 koša razlike, a u gostima s 16 poena prednosti, te ASK Rigu 16 razlike. Također su kod kuće svladali francuski Pau-Orthez 106:89.

U bugarskoj ligi imaju besprijekoran skor, 17 pobjeda u 17 utakmica. Prvo ime ove momčadi je bivši centar Crvene Zvezde, Pero Antić. On je u biti jedini legitimni centar ove momčadi i prelaskom u Lukoil je doživio pravu eksploziju.

Ima odličan šut za tri poena za svoju visinu, a uz to je odličan skakač i imao je u više navrata nekoliko impresivnih double-double utakmica. Protiv Rige je odigrao briljantnu utakmicu u kojoj mu je nedostajala samo jedna asistencija do triple-doublea. Zabio je 22 poena, uz 14 skokova i 9 asistencija. Protiv Kijeva na domaćem parketu je također odigrao fenomenalno, zabivši 33 koša uz šest skokova.

Prati ga odlični američki playmaker Willie Deane koji je fenomenalan asistent. Valja napomenuti da je prije početka ove sezone upravo on bio u igri za potpis sa Zadrom. On je izvrstan igrač, vrlo svestran, podjednako dobar u poentiranju i asistiranju.

Poziciju šutera pokriva bugarski reprezentativac Todor Stoykov kojeg krasi precizan šut za tri poena. Valja još istaknuti i učinak brazilskog centra De Rose koji je nastupio u prvih 8 kola, Donte Smitha koji je igrao u prvih pet kola, te Nenada Čanka koji je igrao prvih šest utakmica.

Potpisali su nedavno i Amerikanca O'Bannona kao zamjenu za Smitha. On je igrao svojevremeno u Crvenoj Zvezdi u koju je bio doveden kao veliko pojačanje. Njega krase dobre fizičke predispozicije, solidna brzina i eksplozivnost, te dobar šut. Solidnu rolu igra Makedonac Riste Stefanov. Trener ove momčadi je Srbin Željko Lukajić.

Vjerojatno najpovoljniju situaciju bi Zadar imao ukoliko bi izvukao momčad Koelna, jer njih trese velika financijska kriza i pitanje je hoće li moći nastaviti natjecanje u domaćem prvenstvu i ULEB Cupu.

Zadar je trenutačno u puno boljoj formi od Koelna i vjerojatno bi s lakoćom prošao u dvije utakmice. Momčadi Crvene Zvezde i Hemofarma također ne briljiraju u formi u zadnje vrijeme, ali Zadar se na gostovanjima u Srbiji u zadnje vrijeme i nije baš dobro proveo i pitanje je bi li mogao ponoviti iznenađenje kao u NLB ligi kada je svladao Crvenu Zvezdu u Pioniru.

Hemofarm i Zvezda svakako nisu neprelazni, međutim, ne bi bila lijepa situacija kada bi Zadar na uzvratu u Jazinama morao stizati rezultatski deficit.

Ostale momčadi su prilično ujednačene i svih se može proći, ali s obzirom na veliku udaljenost i solidne strance, valjalo bi izbjeći Oostende i Azovmaš.

Momčad ASVEL-a nije uopće toliko jaka koliko na papiru izgleda, jer im je najveći minus kratka klupa. Imaju svega nekoliko iznadprosječnih igrača i za Zadar sigurno ne bi bili prevelik zalogaj.

Momčad Lukoila je slično kao i ASVEL neprikosnovena u domaćoj ligi, ali teško će na europskoj sceni dalje od šesnaestine finala ULEB-ovog kupa. Imaju nekoliko vrlo dobrih igrača, ali Zadar ipak ima veću kvalitetu, te bi u dvoboju s njima bio favorit.


Jedini hrvatski predstavnik u ovom natjecanju ima vrlo dobre šanse ove sezone doći što dalje u ULEB Cupu, s obzirom na vrlo kvalitetne igrače. Trener Petrović je odlično posložio momčad, i koga god Zadar izvuče u ponedjeljak ne treba žaliti, jer je snažniji od svih protivnika i ima realne šanse za prolazak u osminu finala.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.