Završena prva faza Uleb Cupa: Španjolci najbolji
Piše: Roman Morović | Objavljeno 23.1.2008 u 12:42.
ZDNews.hr

Iz Zadrove skupine "I" u drugi krug plasirali su se još Turow, Unics Kazan i Hapoel Jeruzalem (Foto: Jure Mišković)


Završen je prvi krug Uleb Cupa. Odigrano je ukupno 270 utakmica u 9 skupina, a od 54 momčadi 32 su se plasirale u drugi krug natjecanja.

Pobjednici skupina su: DKV Joventut (skupina A), Besiktas Cola Turka (B), Akasvayu Girona (C), Pamesa Valencia (D), Triumph Lyubertsy (E), Dynamo Moscow (F), Kalise Gran Canaria (G), Benetton Tamoil (H) i PGE Turów Zgorzelec (I).

Uz devet prvoplasiranih momčadi još će se najboljih sedam drugoplasiranih naći u prvom bubnju pri ždrijebu drugog kruga.

Najboljih sedam drugoplasiranih momčadi su: Turk Telekom, Galatasaray Cafe Crown, Khimki, KK Budućnost, BC Kyiv, KK Zadar i BK Ventspils.

Navedenih 16 momčadi ne mogu igrati međusobno u drugom krugu, a imat će i tu prednost što će uzvratnu utakmicu igrati pred svojim navijačima.

U drugi krug Uleb Cupa plasirali su se još i: Telindus Oostende i Asvel Basket (drugoplasirani u skupinama “F” i “G”), te trećeplasirane momčadi KK Bosna (skupina A), Köln 99ers (B), BC Hemofarm Stada (C), Azovmash Mariupol (D), Swans Gmunden (E), Crvena Zvezda (F), Panionios On Telecoms (G), Lukoil Academic (H) i Unics Kazan (I).

Kao najboljih pet četvrtoplasiranih momčadi u drugi krug su se plasirali: Elan Chalon, CEZ Nymburk, ASCO Slask Wroclaw, Artland Dragons i Hapoel Jerusalem.

Samo je momčad Besiktas Cola Turka završila natjecanje sa maksimalnih 10 pobjeda, a po devet pobjeda i jedan poraz imali su DKV Joventut i Turk Telekom.

Uvjerljivo najbolju koš razliku u cijelom natjecanju ima DKV Joventut, čak +238, a Besiktas Cola Turka na drugom mjestu ima +119.

Čak tri momčadi u prvom krugu nisu osjetile slast pobjede, te su upisale 10 poraza. To su engleski Guildford Heat, portugalski Ovarense Aerosoles i njemački Deutsche Bank Skyliners, a sa jednom je pobjedom iz ovoga društva pobjegao grčki Panellinios GS.

Očekivano, najgoru koš razliku ima Guildford Heat (-237), a ta je momčad ubilježila i najteži poraz. U 7.kolu skupine "A" DKV Joventut se poigrao s englezima pobijedivši ih 116-53. Kod pobjedničke momčadi čak je devet igrača na toj utakmici zabilo dvocifreni broj poena, a konačna razlika u valorizaciji bila je 173-16.

U istoj skupini (A) odigrana je i najčudnija utakmica prvog dijela Uleb Cupa. U 5. kolu Alba je u Berlinu pobijedila Bosnu nakon pet produžetaka sa 141-127, a na toj je utakmici igrač Albe Bobby Brown postigao 44 poena što je uistinu rijetkost za europsku košarku.

Utakmicu s najmanjim brojem poena odigrali su Turów Zgorzelec i Strasbourg u skupini "I". Poljaci su slavili sa čudnih 66-42.

Najefikasnija momčad natjecanja je Turk Telekom (920 poena), a slijede DKV Joventut i Dinamo Moskva sa 913.

Samo su tri momčadi primile manje od 700 koševa. To su DKV Joventut (675), Triumph Lyubertsy (686) i PGE Turów Zgorzelec (695).

Iako se očekivalo da će engleska momčad Guildford Heat biti najgora u svim statistikama, francuski Strasbourg odnijeo je primat po najmanjem broju postignutih poena.

Francuzi su postigli 688, a Englezi čak jedan više, 689. Ipak, Guildford Heat nema premca kada je riječ o broju primljenih poena. Primili su ih čak 926 iako nizozemski Hanzevast Capitals sa 915 i portugalski Ovarense sa 912 nisu puno zaostali.

Španjolska je uvjerljivo najbolja nacija u Uleb Cupu. Sve četiri španjolske momčadi u drugi krug su se plasirale kao pobjednici skupina. Četiri momčadi u drugom krugu ima Rusija, a tri Turska.

Po dva predstavnika imaju Njemačka, Francuska, Srbija, Poljska i Ukrajina, a po jednog Hrvatska, Bugarska, Italija, Izrael, Crna Gora, Latvija, Grčka, Češka, Bosna i Hercegovina, Belgija i Austrija.

Ždrijeb drugog kruga Uleb Cupa je u ponedjeljak, 28.siječnja u 13,30 u Barceloni. Detaljno objašnjenje ždrijeba na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.

Konačna tablica skupine "I"

1. Turów Zgorzelec........8-2 (48)
2. KK Zadar..................6-4 (89)
3. Unics Kazan.............5-5 (67)
4. Hapoel Jerusalem......5-5 (-36)
5. EiffelTowers..............3-7(-75)
6. Strasbourg................3-7 (-93)

Tablice ostalih skupina pogledajte ovdje.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.