Moć Jazina : KK Zadar - Hapoel Jeruzalem 103-75
Piše: Roman Morović | Objavljeno 15.1.2008 u 21:32.
ZDNews.hr

Konačno onaj pravi - Jere Macura Foto: Hrvoje Bajlo


Košarkaši Zadra plasirali su se u drugi krug Uleb Cupa. Zadrani su večeras u prepunim Jazinama deklasirali Hapoel iz Jeruzalema rezultatom 103-75 i tako ostvarili toliko željenu petu pobjedu koja vodi u drugi krug.

Bila je to prava zadarska rapsodija od prve do posljednje minute. Osim prvih nekoliko minuta posljednje četvrtine Izraelci na parketu večeras nisu postojali. Iako je Zadar ove sezone mnogo puta oduševljavao igrama ova utakmica bila je nešto posebno.

Ostvaren je prvi ovosezonski cilj i to još jednom vrhunskom predstavom, a atmosfera koju su Jazine živjele posljednjih pet minuta utakmice ne može se opisati riječima. Nema tog ljudskog, tehnološkog izuma koji bi to mogao opisati.

Kada su na teren kročili trojica zadarskih mladića, Marčinković, Prostran i Šarlija, kada se na noge podiglo gotovo 4000 duša, pljeskalo i veselilo se od sveg srca Zadar je uistinu pokazao zbog čega je grad košarke.

Riječima neopisivo ali veliki poziv svima da dođu na iduću domaću utakmicu Zadra jer za desetak dana u Jazine stiže Partizan.

Prva četvrtina: 33-17

Sama utakmica bila je riješena već nakon prvih nekoliko minuta. Aco je na parket poslao američki trojac, kapetana Gečevskog i Jeru Macuru što će se pokazati potezom utakmice.

Jer iako je Macura utakmicu završio "tek" kao četvrti strijelac svoje momčadi sa 12 poena, on je bio taj koji je u prvoj četvrtini nosio Zadar. Kasnije je sve išlo kao po loju.

Markovich, Pnini, Hagag, Curry i Bowers bila je startna petorka Hapoela, a nakon početne dvice Markovicha za 0-2 taj se igrač, koji je inače jedna od važnijih karika izraelske momčadi, potpuno izgubio.

Jere Macura utakmicu je započeo sa šutom za dvicu 3/3 i jednom blokadom, a nakon trice kapetana Gečevskog i dvice, ponovno najboljeg, ratnika Jubya Johnsona Zadar je došao do +8, 13-5.

Osim samog početka kada je Zadar praktički riješio utakmicu još je jedan detalj vrlo važan za konačnu visoku pobjedu. Nakon svakog prekida, bilo time-outa, bilo kraja četvrtine Zadar je u prvom napadu pogađao koš, a nerijetko radio i mini seriju od 5-6 poena.

Jedini pokušaj gostiju da ostanu u utakmici bio je sredinom prve četvrtine kada su mini serijom 8-2 došli na 17-13. Tada Juby pogađa sjajnu tricu iz kontakta, Macura još jednu dvicu, tricom se budi i Stallwoth, a sa četiri poena seriju 11-0 okončao je Corey Brewer.

Jedini "živi" kod Hapoela bio je centar Noel Felix, no završnicu prve četvrtine obilježio je Juby Johnson. To je onaj tip igrača kao stvoren za zadarsku publiku. I kada ga ne ide bori se kao lav i zaslužuje ovacije tribina, a kada ga ide nema mu kraja.

Prvo je izveo jedan leteći skok šut i pogodio, a u idućem napadu sa zvukom sirene zaključio četvrtinu na 33-17. I tu je ključan potez odigrao Macura skokom u obrani i dugim dodavanjem u kontru.

Druga četvrtina: 26-15

U prvoj minuti druge četvrtine kanonada trica. Stallworth i Lalić za Zadar, a Curry i Pnini za goste, 39-26. Nakon toga prednost je samo rasla. Felix sam nije mogao protiv Zadra, a Jazine su tricama redom na noge podizali Stipčević, Štimac i na kraju dva puta za redom Juby Johnson za 53-30.

Jedini koji je nešto lošije danas ušao u utakmicu bio je Pankracije Barać, no kasnije se i on popravio, a borbenost koju su pokazali Juby i Brewer bez sumnje će ostati duboko urezana u sjećanjima navijača i kada oni napuste klub.

Stallworth je zamijenio Johnsona, a Prostran Brewera i oboje su dobili ovacije raspjevanih Jazina. Do kraj četvrtine Zadar još povećava prednost i na odmor odlazi s vodstvom 59-32.

Treća četvrtina: 18-19

Na početku drugog poluvremena budi se i kapetan Gečevski (dvije dvice i trica), te Zadar dolazi do visokih +31, 64-33, kasnije i 66-35.

Hapoel potpune katastrofe spašavaju Pnini i Felix (oba po 7 poena u trećoj četvrtini), te gosti nekako uspjevaju doći na "samo" -21, 72-51.

Da ne bi došlo do neočekivanih preokreta trener Petrović saziva time-out, a Stipčević tricom i Štimac dvicom donose Zadru +26 uoči posljednjih 10 minuta igre, 77-51.

Četvrta četvrtina: 26-24

Najveću prednost na utakmici Zadar je imao na početku četvrte četvrtine kada je Lalić zabio dvicu uz dodatno bacanje za +34, 87-53.

Tada potez utakmice radi trener Zadra Aco Petrović. U igru prvo ulazi Pavle Marčinković, a iako Hapoel radi seriju 14-2 (dvije trice Orland, trica i dvica uz dodatno bacanje Hagag) Aco u igru uvodi i preostala dva zadarska dragulja, Prostrana i Šarliju.

Posljednje 4 minute i 15 sekundi utakmice za Zadar su igrali Šarlija, Marčinković, Prostran, Barać i Štimac, a sada se ponovno vraćamo na priču s početka. Potpuno nebitan je tijek utakmice do kraja iako moramo zabilježiti šest poena Šarlije i njegovu najbolju predstavu do sada.

Jazine su posljednje četiri minute živjele košarku u punom smislu riječi. Na nogama je bio istok, jug i zapad, a gotovo da su zapljeskali i oni tajni agenti koji su po posebnom zadatku večeras čuvali Izralece.

Pretres je iz sigurnosnih razloga bio nešto temeljitiji nego inače, no niti to nije spriječilo Tornado da se našali skandirajući "auto bomba, auto bomba".

Čestitke Tornadu, čestitke Zadru kao gradu košarke, a posebice svim igračima i treneru Petroviću. Svi koji su danas bili u Jazinama vjerojatno će zaboraviti konačni rezultat 103-75, no atmosfera će zasigurno svima ostati duboko u sjećanju.

Uopće ne sumnjamo da će se to uskoro i ponoviti.


Statistika: Juby i Macura najbolji sa kompletnim učinkom u prvom poluvremenu

Najefikasniji kod Zadra večeras je bio Juby Johnson sa 17 poena (4/4 za dvicu, 3/5 za tricu), a najbolju valorizaciju, 22 ubilježio je Jere Macura sa 12 poena i 10 skokova. Zanimljivo je da su oboje sve svoje poene postigli u prvom poluvremenu, a u drugom su do brojke 13 stigli Štimac i Brewer.

Gečevski je upisao 10 poena, a Stallworth i Stipčević (3/5 za tricu) po 9 što dovoljno govori o najvećoj zadarkoj kvaliteti, momčadskoj igri u pravom smislu riječi.

Upravo suprotno danas su pokazali Izraelci. Igrali su samo Felix (20 poena, 5 skokova, 4 asistencije) i Pnini (15 poena i po 4 skoka i asistencije). Svi ostali djelovali su potpuno izgubljeno počevši od Markovicha koji je jedini imao negativnu valorizaciju -1.

Kompletnu statistiku pogledajte ovdje.

Zadar se ovom pobjedom plasirao u drugi krug Uleb Cupa, a kako bi osigurao povoljniji ždrijeb u nastavku natjecanja i uzvratnu utakmicu u Jazinama trebao bi u posljednjem kolu skupine "I" slaviti na gostovanju u Strasbourgu. Opširnije.



9.kolo skupine "I"

KK Zadar - Hapoel Jeruzalem 103-75
PGE Turow - Unics Kazan 73-68
EiffelTowers - Strasbourg 83-60

Tablica

1. Turów Zgorzelec........8-1 (63)
2. KK Zadar..................5-4 (80)
3. Unics Kazan.............4-5 (49)
4. Hapoel Jerusalem......4-5 (-52)
5. EiffelTowers..............3-6(-57)
6. Strasbourg................3-6 (-84)

10.kolo, 15.siječnja

Strasbourg - KK Zadar
Unics Kazan - EiffelTowers
Hapoel Jeruzalem - PGE Turow

Ždrijeb drugog kruga je 28.siječnja u Barceloni

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.