Sigurna pobjeda Zadra nad EiffelTowersima 84–65
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 8.1.2008 u 19:13.
ZDNews.hr

Presudilo je drugo poluvrijeme, Juby ponovno najbolji. (Pankracije Barać)


Zadar, 8.siječnja 2008.
Dvorana Jazine
Gledatelja: 3000
8.kolo skupine "I" Uleb Cupa

KK ZADAR - EIFFELTOWERS 84-65
(24-16 ; 16-18 ; 25-17 ; 19-14)

Suci: Guerrino Cerebuch (Ita), Matej Boltauzer (Slo) i Omer Esteron (Isr)

KK Zadar: Stallworth 13, Stipčević 3, Barać 11, Johnson 24, Prostran, Gečevski 14, Marčinković 1, Šarlija, Lalić, Macura 10, Štimac 4, Brewer 4
Trener: Aleksandar Petrović

Eiffel Towers: Sluiter, Stevenson 6, Bekowitz, Frederiks 2, Oliver 6, Tucker 31, Brown 5, Akerboom 6, Wells 5, Owens 4, Aarts, Griffin
Trener: Randy Wiel

U 8.kolu skupine "I" Uleb Cupa košarkaši Zadra večeras su u Jazinama uvjerljivo pobijedili nizozemski EiffelTowers Den Bosh rezultatom 84-65. Pred punom dvoranom Zadrani su večeras došli do svog četvrtog trijumfa u ULEB kupu.

Prethodnu utakmicu ovih dvaju protivnika obilježila je stalna prednost EiffelTowersa, te Zadrova nemoć da se primakne i učini utakmicu rezultatski zanimljivijom.

Iz toga je slijedio i Zadrov najveći ovosezonski poraz u ULEB-u kao i činjenica da su ovu utakmicu trebali dobiti sa više od deset razlike kako bi još više popravili koš razliku prijeko potrebnu za prolaz u sljedeći krug.

Na sreću Zadar je uspio u oba svoja nauma i pobijedio je goste iz Den Boscha sa velikih 19 razlike. Trener Zadra Aco Petrović iznenadio je mnoge na teren poslavši donedavno ozlijeđenog Jeru Macuru. No upravo se taj potez pokazao dobitnim. Jere je izvrsno odigrao svoju rolu za 23 minute ubacivši deset koševa i uhvativši devet skokova.

Prvo poluvrijeme

Početak utakmice donio je očekivanu borbu i nemogućnost itijedne momčadi da se rezultatski odvoji. Zadru je najviše problema stvarao gostujući centar Darrell Tucker svojim izvlačenjem na tricu koje je redovito pogađao.

Trener Zadra Aco Petrović je kao ključ pobjede naglašavao "defanzivnu tranziciju po širini" koja je u nekoliko navrata izostala. No, unatoč tome Zadar ubrzo prelazi u vodstvo (10 – 9) i tu prednost ne ispušta do kraja utakmice. U prvoj četvrtini kod Zadra su se istakli Shamell Stallworth i Jere Macura osiguravši Zadru prednost na kraju četvrtine od devet razlike.

Tada je trener Zadra izvadio iz igre čak trojicu iz početne postave i umjesto vrlo dobrog Macure uveo defanzivno lošijeg Štimca. Tu su započeli problemi za našu momčad. Štimac se nije mogao nositi sa Tuckerom koji je nastavio puniti Zadrane, te je na odmor otišao sa čak 21 košem i šest skokova.

Nakon time–outa Zadar se ipak malo trgnuo i vratio kontrolu nad utakmicom, te poluvrijeme završio sa prednosti 40–34, ponajviše zahvaljujući mini seriji 4–0 u zadnjoj minuti.

Drugo poluvrijeme

U nastavak Zadrani ulaze koncentriranije i polako podižu prednost koja je kulminirala sa dvije uzastopne trice Shamella Stallwortha. Nakon gostujućeg time–outa Zadar nastavlja svoju dominantnu igru i završava četvrtinu sa osjetljivom prednošću. No, nitko tada nije ni pomislio o već dobivenoj utakmici, prisjećajući se nedavne serije Podgoričana kojom su umalo stigli Zadrovu prednost od 23 razlike.

S tom mišlju su u finalnu četvrtinu ušli i košarkaši Zadra. Održavali su prednost dobrom igrom u obrani, a u napadu su koristili sve gostujuće greške i otišli na velikih i nedostižnih 20 razlike.

U tom trenutku u igru su ušle i Zadrove mlade nade Pavle Marčinković i Mario Šarlija kako bi okusili pobjedničku atmosferu i još malo podigli publiku na noge. Semafor je tada pokazivao još minutu i pol do kraja.

U tom su se periodu domaći malo opustili i dopustili Amerikancima u dresu nizozemske momčadi da zabiju pokoji lagani poen. Konačni je rezultat postavio Pavle Marčinković sa linije slobodnih bacanja.

Statistika

Najbolji u redovima Zadrana su bili Juby Johnoson sa 24 koša od čega četiri trice, te Jere Macura koji se jedini donekle uspješno nosio sa gostujućim centrom Darrellom Tuckerom.

Kod Nizozemaca je najimpresivniji bio već spomenuti Tucker, dok je bivši zadarski play Dean Oliver odigrao tek solidnu partiju sa šest koševa i valorizacijom 9.

Kompletnu statistiku pogledajte ovdje.

Zadar je ovom pobjedom osigurao mogućnost da pobjedom u sljedećem susretu protiv Hapoela iz Jeruzalema praktički osigura prolaz u sljedeći krug.

Skupina "I": Goropadni Unics, sedma pobjeda Turowa

U prvoj utakmici večeri u skupini "I" Unics je na domaćem terenu u Kazanu demolirao izraelski Hapoel sa 98-45. Nije slučajno trener Zadra jučer na press konferenciji najavio moguć razvoj situacije baš na ovakav način.

Unics Kazan - Hapoel Jeruzalem 98-45
(26-14 ; 20-11 ; 26-14 ; 26-6)

Unics: Lavrinović 21, Tušek 19, Chikalkin 18, Kirksay 12, McCullough 10, Savanović 7, Keyru 7, Padius 2, Stanescu 1, Sokolov 1
Hapoel: Pniny 14, Markovich 9, Shason 5, Felix 4, Bowers 4, Roberson 4, Orland 3,Curry 2

Skokovi: 49-25 ; Asistencije: 23-9 ; Izgubljene lopte: 13-19 ; Valorizacija: 139-20



8.kolo skupine "I"

Unics Kazan - Hapoel Jeruzalem 98-45
KK Zadar - EiffelTowers 84-65
Strasbourg - PGE Turow 61-64

Tablica

1. Turów Zgorzelec........7-1 (58)
2. KK Zadar..................4-4 (52)
3. Unics Kazan.............4-4 (54)
4. Hapoel Jerusalem......4-4 (-24)
5. Strasbourg................3-5 (-61)
6. EiffelTowers..............2-6(-80)

9.kolo, 15.siječnja

KK Zadar - Hapoel Jeruzalem
PGE Turow - Unics Kazan
EiffelTowers - Strasbourg

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.