Marija Mazija: "Uz solidnog sponzora ova bi ekipa mogla još puno više"
Piše: H. Bajlo i R. Morović | Objavljeno 3.1.2008 u 17:44.
ZDNews.hr

Trenerica košarkašica Zadra Marija Mazija Foto: H. Bajlo


Najbolja ženska ekipa 2007. godine u izboru većine zadarskih medija je ŽKK Zadar. Kada je riječ o košarci u Zadru prva asocijacija je naravno KK Zadar, a ženska košarka je uvijek nekako u drugom planu. Ipak, zadarske su košarkašice izvsnim igrama proteklih sezona i ulaskom u prvu ligu privukle medijsku pozornost, a nakon sedam ovosezonskih utakmica u A-1 ligi dijele prvo mjesto i pravi su hit prvenstva.

Nakon poraza na otvaranju sezone od Agrama u Jazinama Zadranke su ostvarile šest uzastopnih pobjeda, te se trenutno nalaze na diobi prvog mjesta sa Studencem iz Omiša. Jednu od najvećih pobjeda ostvarile su upravo protiv Omišanki koje, do susreta sa Zadrom, četiri sezone nisu osjetile okus poraza u A-1 ligi.

O velikoj zadarskoj seriji i ambicijama u nastavku sezone razgovarali smo s trenericom ŽKK Zadar Marijom Mazijom.

"Prije početka sezone ja, Brane (Brane Peričić, pomoćni trener op.a.) i naš predsjednik koji sve to "vuče" dogovorili smo se da je cilj prvenstveno ostanak u ligi s obzirom da mi svake godine imamo problema s odlaskom cura na studij.

Ove godine su nam tri cure otišle iz seniorske ekipe, a najveći gubitak je bio odlazak naše kapetanice Ive Borović. Ona je prošle godine bila naša najbolja igračica tako da neke veće ciljeve nismo ni mogli postaviti. Došla nam je samo Iva Grbas iz Vidika koji su ispali iz lige i to je cura koja se trebala tek uklopiti u ekipu.

Prije početka prvenstva cilj je bio samo ostanak u ligi i prvi poraz protiv Agrama u Jazinama mene nije nešto posebno iznenadio jer je to ekipa koja nama koncepcijski nikako ne odgovara.

Imali smo i dosta problema oko priprema jer nam 80% cura još uvijek ide u školu, a pripreme su još i kasnile zbog Europskog prvenstva. Nismo mogli odraditi te pripreme kako treba tako da se nismo ništa posebno zabrinuli nakon prvog poraza.

Uspjeli smo ga iskoristiti na najbolji mogući način, izvukli smo pouke i uhvatili se još više posla. Cure su shvatile da moraju još bolje trenirati da poprave ono što nam je nedostajalo, a to je agresivnost.

Tada smo počele pobjeđivati, a neke pobjede su iznenađujuće čak i za nas i za cijelu ligu prvenstveno protiv Omiša, te velika pobjeda u Osijeku. Kad smo stekli još malo samopouzdanja ostvarili smo ovih šest uzastopnih pobjeda.

Ne želimo pred cure sada stavljati nikakav imperativ. Možemo reći da smo gotovo osigurali ostanak, međutim cure su željne te lige za prvaka, ja i Brane isto tako i sigurno da ćemo pokušati sve da dođemo do prvog mjesta.


Liga za prvaka je na dohvat ruke. Da li je moguć čak i plasman u regionalnu ligu?

"Mislim da ne. Ovu godinu ćemo prvenstveno pokušati iskoristiti na najbolji mogući način jer je već iduće godine upitan ostanak nekih cura zbog studija. Marija i Ana Vrsaljko završavaju sa školom tako da ćemo ovu sezonu podrediti tome da postignemo što bolji uspjeh.

Teško je za vjerovati da će ova ekipa ostati iduće godine na okupu ako se ne pojavi neki kvalitetniji sponzor koji bi to uspio zadržati."


Koliko je Marija Vrsaljko važna za ovu ekipu i koliko je realno očekivati da će ona ostati u Zadru?

"Sigurno da nam je ona jako važna, mi smo bez nje zapravo jedna druga ekipa. Ona je već pet godina s ovom generacijom. Pokazala je da zaista ima veliki talent i kvalitetu ali velike zasluge pripadaju i njezinim suigračicama koje je znaju iskoristiti na najbolji mogući način.

Ima još prostora za napredak i ja sam sigurna da će ona još napredovati, a koliko će ostati u Zadru to je njena odluka. Nadam se da će iduće godine dobro razmisliti i izabrati za sebe najbolju soluciju."


Kolika je zapravo razlika između ekipa koje igraju regionalnu ligu (Šibenik, Gospić, Medvešćak, Ragusa) i ekipa u A-1 ligi? U muškoj konkurenciji je ta razlika u kvaliteti dosta velika.

"Stvarno je velika razlika. Ja odem pogledati neke utakmice, bila sam i na dvije europske utakmice Šibenika i zaista je velika razlika. To su tamo prave profesionalke i već zarađuju dobre novce. Šibenik i Gospić su klubovi koji su vrlo dobri i financijski i igrački i igraju nešto drugačiju košarku.

Mi smo još uvjek djeca, igramo dječju košarku i cure su premlade za neku jaču ligu. Sigurno da će, ako uđemo u ligu za prvaka, i gledatelji moći uživati u dobroj košarci. Našim će curama sigurno koristiti igrati protiv tako iskusnih igračica."


Mnogi zadarski klubovi, ne samo košarkaški, imaju velike probleme sa terminima u dvorani. Kakvo je stanje u ŽKK Zadar?

"Imamo zadnji termin u Jazinama, u 21,30 i za sada nam to odgovara jer nam cure idu u školu. Snalazimo se na sve moguće načine ali prije svega moram zahvaliti košarkaškom klubu Zadar koji nam uvjek uskače u pomoć. Kad god ima neki slobodan termin oni nam dozvole da treniramo. Izlaze nam u susret i što se tiče termina odigravanja utakmica tako da prije svega moramo zahvaliti njima."

Hoće li ŽKK Zadar igrati domaće utakmice na Višnjiku nakon dovršetka dvorane?

"Ja bi volila da ostanemo u Jazinama i ako se oslobode neki dodatni termini da ih mi dobijemo. Mi smo stvarno prezadovoljni s Jazinama i ja se ne bi volila micati."

Kako funkcionira škola košarke u sklopu ŽKK Zadar?

"Škola košarke je pod savezom, odnosno pod školom košarke Leonardo Bajlo. Sve selekcije vodi Marija Sipina, a uključeno je oko 60-70 cura.

Svake godine odlaze na završno prvenstvo i do sada su uvjek imale velike uspjehe. Prijašnjih godina je to vodila Gordana Ivković i uvjek su osvajale jedno od prva tri mjesta. Mi tako stvaramo igračice za seniorski sastav ali mislim da je najvažnije da smo stvorili i juniorsku i kadetsku ekipu."


Tko najviše financira rad ŽKK Zadar?

"Grad Zadar je naš najveći sponzor, a što se tiče uprave tu najveći posao obavlja naš predsjednik Olivio Meštrović, a uz njega smo ja i Brane koji uz trenerski posao obavljamo i sve ostalo. Naravno da bi nam trebao još jedan sponzor s nekim minimalnim ulaganjima da se neke stvari poslože i da lakše funkcioniramo.

Kad bi se našao sponzor koji bi ovu ekipu zadržao na okupu sigurno da bi iduće sezone mogli očekivati još veće rezultate."


Osim treniranja košarkašica Zadra aktivno sudjelujete i u radu mladih reprezentacija Hrvatske.

"Već jedno 3-4 godine sam uključena u rad s reprezentacijama i u kampu mlađih uzrasta u Poreču. Prošle godine smo ja i Marija Sipina vodile generaciju 91. na Europsko prvenstvo B divizije. Nažalost nismo napravile neki rezultat jer su se neke cure ozljedile ali realno to nije bila ekipa od koje se moglo nešto očekivati.

Ja sam razočarana s pozicijom koju smo zauzeli, očekivala sam nešto više, a nadam se da iduće godine neću biti uključena u neki program da se malo odmorim. Imamo i u Zadru mlađe kategorije i netko treba s njima raditi."



Iduće kolo košarkašice Zadra trebale su igrati 9.1 na gostovanju kod Agrama, no to je kolo odgođeno zbog okupljanja juniorske reprezentacije, te će Zadranke prvi susret u novoj godini igrati u Jazinama protiv osječke Murse 12. ili 13. siječnja. Nakon toga već u srijedu ih očekuje gostovanje kod Agrama, a te su dvije utakmice možda i ključne za plasman u ligu za prvaka.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.