Veliki dan hrvatskog sporta
Osvajanje vrha Cho Oya sportski pothvat godine
Piše: Hina / HRTweb sport | Objavljeno 28.12.2007 u 11:41.
ZDNews.hr

Jana Mijailović (foto: 057info.hr) Foto: 057info.hr / Zadarsport


Na tradicionalnoj svečanosti u dvorani Lisinski u nazočnosti predsjednika Republike Stjepana Mesića te brojnih sportaša, sportskih djelatnika i uglednika iz kulturnog i političkog života Hrvatske, obilježen je Veliki dan hrvatskog sporta i 16. godišnjica primitka Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u međunarodnu olimpijsku obitelj.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zahvalio je predsjedniku Mesiću, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu i predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu na potpori koju su protekle godine pružili našim sportašima i rekao da u sljedećoj godini očekuju puno nastupa na velikim sportskim natjecanjima, od kojih su svakako najznačajnije Olimpijske igre u Pekingu.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop rekao je da su hrvatski sportaši na velikim natjecanjima osvojili 273 odličja i naglasio da se u programu HOO-a nalaze 54 trenera.

Vlašić, te Balić i Grgić najbolji pojedinci

U izboru HOO-a za najbolju sportašicu Hrvatske u 2007. godini uvjerljivo je pobijedila svjetska prvakinja u skoku u vis i najbolja atletičarka Europe Blanka Vlašić, a naslov najboljih sportaša Hrvatske u prošloj godini podijelili su najbolji rukometaš svijeta Ivano Balić i svjetski prvak u taekwondou u kategoriji do 62 kilograma Filip Grgić.

Najuspješnija ženska ekipa u 2007. hrvatska je reprezentacija u samostrelu u sastavu Sanja Komar, Tihana Odlešić i Branka Pereglin, koje su osvojile zlatno odličje na Europskom prvenstvu u disciplini Field, a najboljom momčadi u prošloj godini proglašena je vaterpolska reprezentacija, koja je na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu osvojila naslov svjetskih prvaka.

Za najboljeg promicatelja Hrvatske u svijetu u 2007. godini proglašena je hrvatska nogometna reprezentacija, kojoj je to peta takva titula i druga zaredom, a naslov najboljeg trenera pripao je vaterpolskom izborniku Ratku Rudiću.

Iveković najbolja sportašica s invaliditetom

Za najboljeg sportaša s invaliditetom u 2007. godini izabrana je slabovidna atletičarka Marija Iveković, a najveće nade hrvatskoga sporta su europska juniorska prvakinja na 400 metara Danijela Grgić i bacač kugle Marin Premeru.

Nagradu Međunarodnog olimpijskog odbora Sport i promicanje olimpizma dobio je bivši kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža, a Trofej Fair Play pripao je alpinistu Stipi Božiću, koji je višegodišnje sportsko iskustvo i vrhunske alpinističke vještine stavio u službu spašavanja ljudskih života.

Alpinistice, Stipaničev i Donkić sportski pothvati godine

Posebno priznanje HOO-a za Sportski pothvat godine pripalo je hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji, koja se u listopadu 2007. popela na 8201 metar visoki vrh Cho Oya na granici Nepala i Tibeta, Šimi Stipaničevu, prvom Hrvatu koji je odjedrio regatu samaca preko Atlantika u klasi Open 6.5 te hrvatskom plivaču maratoncu i reprezentativcu Toniju Pavičiću Donkiću, koji je preplivao Gibraltarski tjesnac dug 15,5 kilometara.


Dr. Marko PrenđaNagradu Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek za 2007. godinu dobili su legenda osječkog i hrvatskog ženskog rukometa Katica Ileš, rukometni djelatnik iz Zagreba Zlatko Lukić, specijalist sportske medicine iz Zadra Marko Prenđa, bivši rukometni reprezentativac i izbornik Vatromir Srhoj iz Trogira te Atletski klub Kvarner Autotrans, koji je od 1937. do danas najznačajniji atletski klub Primorsko - goranske županije.

Svečanost u dvorani Lisinski upotpunili su pjevači Jacques Houdek, Ivana Husar-Mlinac i Vanna. Temu iz serije U registraturi na glazbu Arsena Dedića interpretirao je na klaviru profesor glazbe i najbolji vaterpolist svijeta Miho Bošković.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.