Nagradu za životno djelo Matija Ljubek dobiva dr. Marko Prenđa
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 27.12.2007 u 13:35.
ZDNews.hr

Dr. Marko Prenđa Foto: H. Bajlo


Večeras sa početkom u 20 sati, uz prijenos na HTV 2, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog počinje svečanost HOO-a "Veliki dan hrvatskog sporta". Sada već tradicionalna priredba bit će samo šlag na tortu bogatog dana koji će biti ozilježen brojim sjednicama i zasjedanjima Skupštine HOO-a. Prilikom svečanosti uručiti će se i brojne nagrade i priznanja sportašima i sportskim djelatnicima za rad tijekom ove godine kao i najviša nagrada hrvatskog sporta – trofej za životno djelo nagrada Matija Ljubek.

Razlog pisanja ovog članka jest činjenica saznata iz povjerljivih izvora da će ove godine nagradu za životno djelo dobiti poznati i priznati zadarski sportski djelatnik i liječnik sportske medicine Marko Prenđa.


Nagrada Matija Ljubek se dodjeljuje za kao nagrada za životno djelo pojedincima koji su postigli značajna ostvarenja u polju znanstvenog, stručnog i pedagoškog rada u sportu i udrugama koje su doprinijele razvoju pojedinih područja sporta, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, športsko-rekreacijskih aktivnosti do razvoja pojedinog sporta ili sporta u cijelosti.

Dr. Marko Prenđa rođen je u Zemuniku Gornjem 23. 9. 1942. Ambiciozan od mladih dana, unatoč brojnim životnim problemima i siromaštvu završava studij medicine u Novom Sadu. Nakon završetka studija vraća se u rodni kraj gdje završava pripravnički staž te se zapošljava u sportskoj ambulanti kod doktora Bože Zrilića.

Posije nekoliko godina rada odlazi na specijalizaciju sportske medicine na studij u Zagreb u klasu prof. Medveda. Ponovno se vraća u Zadar gdje nastavlja rad u sportskoj ambulanti, ali gdje počinje raditi i kao liječnik zadarskih sportskih klubova. Među ostalim bio je liječnik i Košarkaškog kluba Zadar kojega je pratio na putovanjima po cijelom svijetu. Nakon smrti dr. Zrilića nastavlja sam raditi u sportskoj ambulanti gdje radi i dan danas.

Ni sada nije zapustio sportsko djelovanje jer je trenutno službeni liječnik možda i najugodnijeg iznenađenja Prve HNL, NK Zadar. Uz sve to brine se za liječničku podršku brojnim mladim kategorijama zadarskih sportskih klubova.

Oduvijek uzorna osoba i sportski djelatnik koji često minorizira svoje zasluge zaslužio je ovu nagradu zbog svoga velikoga doprinosa kako zadarskom tako i hrvatskom sportu.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.