Aco u Zakucavanju: "Zadrani mogu biti ponosni na ovu momčad"
Piše: R. Morović | Objavljeno 4.12.2007 u 0:38.
ZDNews.hr

Aco Petrović i voditeljski par "Zakucavanja" Slavica Vulin i Igor Jelenić Toto Foto: voxtv.hr


U večerašnjoj emisiji "Zakucavanje" na televiziji VOX, voditelja Slavice Vulin i Igora Jelenića Tota, gostovao je trener košarkaša Zadra Aleksandar Petrović. Na početku polusatnog razgovora Aco je izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je Zadar već 45 dana bez poraza u regionalnoj ligi.

Nakon dva uzastopna početna poraza od Budućnosti i Olimpije, Zadrani su ubilježili čak 8 pobjeda u 9 utakmica. Jedini poraz doživjeli su u Pioniru od, kako kaže trener Petrović, "jedinog legitimnog favorita NLB lige", beogradskog Partizana.

Aco je prokomentirao i sutrašnji susret 5.kola ULEB kupa protiv Strasbourga, te naglasio kako je "zadarskim amerikancima" puno lakše igrati dvije utakmice tjedno nego tjedan dana trenirati pa igrati utakmicu:

"Bolje ćemo funkcionirati ukoliko i dalje ostanemo u borbi za ULEB kup jer je ova momčad koncipirana tako da igra dvije utakmice tjedno."

Još je jedan razlog zašto je za Zadar dobro što više utakmica:

"Nije dobro ako se igra samo jedna utakmica tjedno jer to znači da treba dva tjedna da ljubitelji košarka dođu na svoje. Ovako ste u subotu bili na utakmici (Hemofarm), sutra je Strasbourg, za sedam dana je Kazan. Bitno je da se igra jer Zadru je to potrebno."

Pozvao je i gledatelje da sutra napune Jazine i vode Zadar do nove pobjede:

"Treba nam podrška publike jer smo ovoga trenutka malo umori i ranjivi. Igramo puno utakmica i zato nam ta podrška sa tribina strahovito treba. Osjećam da su Jazine hladne u početku utakmice, da se uvijek treba nešto dogoditi na terenu. Prije su Jazine bile te koje su isprovocirale reakciju igrača. Puno nam je lakše igrati uz potporu punih Jazina."

Neizbježna tema bio je i Shammel Stallworth:

"Naši problemi na početku sezone bili su direktno ili indirektno uvjetovani za Stallworthovu igru. On je bio jedan od naših najboljih igrača u pripremnom periodu. Međutim, napravio sam pogrešku što nismo organizirali nikakav pripremni turnir u Jazinama tako da se on nije uspio izraziti u tim prvim utakmicama na domaćem parketu, dok je to kod Brewera i ostalih bilo puno lakše.

U međuvremenu je u gostima igrao odlično, a ono što je meni davalo indicije da bi to moglo dobro završiti je to da je on na treningu kontinuirano na treningu pokazivao određene kvalitete. Nadam se da je sada ovom utakmicom protiv Hemofarma prelomio tu psihološku blokadu. Svima ostalima je lakše funkcionirati kad on igra i ubaci svojih 15-17 poena."


Kao dvije razlike u odnosu na prošlogodišnji Zadar Aco je istaknuo koncepciju igre koja je ove godine puno više momčadska dok se prošle više manje sve vrtilo oko Carla Englisha, te činjenicu kako Zadar do sada nije kiksao u nijednoj utakmici protiv slabijih protivnika (Helios, Geoplin, Široki).

Za ozljedu Roka Stipčevića trener Zadra kazao je kako bi bio izuzetno zadovoljan kada bi se mladi zadarski play vratio na parket do 5.1. i utakmice protiv Olimpije, a do tada će ga mijenjati još mlađi Toni Prostran, te eventualno Barać ili Stallworth. Upravo je Prostran jedan od najvećih dobitaka Zadra na protekloj utakmici sa Hemofarmom, a trener Petrović najavio je kako će ga ubuduće više koristiti, naročito u domaćim utakmicama.

"Toni je jedan od igrača koji će obilježiti ono zadarsko sutra, on će sigurno tu biti godinama i biti će jedan od totema zadarske košarke i to nije sporno. Taj dečko svaki dan četiri mjeseca trenira protiv Coreya Brewera koji mu je prije dva ili tri mjeseca svaku loptu otimao iz ruke. Sada se već i on adaptirao i bolji je igrač nego što je bio na početku priprema. Ne možemo preskakati razrede i hijerarhije. Sada nema Roka Stipčevića i na Toniju je da svojom mladošću zarazi Jazine i da tako dobijemo i tu agresivnost u publici."

Puno se proteklih dana pričalo i o 2kratkoj klupi" Zadra. Evo što je na tu temu rekao Aco Petrović:

"U ULEB kupu Zadar je momčad koja je potrošila uvjerljivo najmanje novaca i to je zadarska realnost. Samim tim logično je da se momčad drugačije koncipira. Imamo mlada igrača, međutim pitanje je koliko njih možemo koristiti. Nije problem kada su svi zdravi i u trenažnom procesu što smo imali do ovog slučaja u Jeruzalemu. No onog trenutka kada u jednoj utamici izgubite dva igrača odjednom cijeli tromjesečni rad i rezultati dolazi pod znak pitanja. Sve europske momčadi u ULEB kupu i Euroligi su rađene na bazi 12 igrača, a mi smo koncipirani na drugačiji način."

Aco je također istaknuo kako nije lako gurati u vatri sve mlade igrače jer se od njega prije svega traži rezultat:

"Da sam ja dobio ugovor na dvije ili tri godine shvatio bih da se ovdje radi dugoročno i postavio se drugačije. Od mene se traži imperativno rezultat. Ja vodim računa o mladima ali prvenstveno na treninzima. Denis Pleslić svakodnevno radi sa ovom trojicom mladih igrača kako bio oni bili sve bolji i bolji."

Petrović je istaknuo i jednu zanimljiost vezanu uz prošlogodišnju momčad Zadra:

"Da sam u prošlogodišnjoj momčadi imao Štimca umjesto Oršulića Zadar bi bio prvak Hrvatske."

Na kraju, Aco je posebno istaknuo razlog zbog kojega Zadrani mogu biti ponosni na svoje košarkaše:

"Svi Zadrani mogu biti ponosni na ovu momčad jer ona nema kuloara, nema klanova, već živi zajedničkim životom. To najbolje pokazuje i situacija sa subotnje utakmice protiv Hemofarma kada se jedan Corey Brewer, koji je vjerojatno «prolazinik» i u Zadru će se zadržati jednu sezonu, u trenutku kada Toni ulazi na parket, diže plješće i navija. Tako možemo vidjeti da ova momčad diše jedinstveno, ima dušu, zajedništvo i ja sam zadovoljan što sam trener ove momčadi."

Reprizu emisije Zakucavanje, voditelja Slavice Vulin i Igora Jelenića Tota, možete pogledati sutra (utorak) u 16,15 na televiziji VOX.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.