Suđenje direktno šteti NK Zadar
Piše: NK Zadar | Objavljeno 27.11.2007 u 16:40.
ZDNews.hr

"Željeli bismo vjerovati da su ovakve radnje od strane sudaca plod slučajnosti ili neznanja, a ne direktna namjera"


HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ
-Predsjednik saveza g. Vlatko Marković
-Glavni tajnik g. Zorislav Srebrić
-Predsjednik komisije nogometnih sudaca HNS-a
g. Stjepan Djedović
-Povjerenik za suđenje g. Željko Širić
UDRUGA PROFESIONALNIH KLUBOVA PRVE HNL
Predsjednik g. Igor Štimac
SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA
-Svima-

Na sjednici Upravnog odbora NK Zadar, koja je održana 26.11.2007. godine, donesen je i zaključak, da se upozore svi relevantni čimbenici nogometne organizacije u Hrvatskoj, o suđenjima koje su imala direktnu štetu za NK Zadar, a po našem mišljenju i za nogomet u cjelini, te iste molimo da poduzmu radnje, kako bi ovakvih grešaka bilo što manje.

Učestale sudačke greške, koje su počinjene na štetu NK Zadar postale su pravilo, a takvog su karaktera da utječe, ne samo na utakmicu u kojoj su počinjene, već uvelike mogu utjecati i na rezultat u sljedeća 2-3 kola. Upravo takvo je bilo suđenje na utakmici prethodnog kola, Osijek-Zadar.

Na navedenoj utakmici, sudac Mlinar je čudnim kriterijem, u prvom poluvremenu, u kojem se igralo skoro bez faula, gostujućoj ekipi dodijelio, po samo njemu znanim kriterijima 5 žutih kartona, a samim time obilježio i drugo poluvrijeme. Normalno je da u takvoj situaciji kod ravnopravnih ekipa, kojima su potrebni bodovi, da je velika vjerojatnost da od 5 kartoniranih u prvom poluvremenu netko dobije i drugi, isključujući crveni karton.

To bi bilo u redu, kada bi drugi žuti karton bio uvjetovan prekršajem, a to u slučaju Jakova Suraća, koji je dobio drugi, isključujući, žuti karton u 54. minuti ne znamo što je razlog kartona, a i taj razlog ne može se svrstati čak ni pod kolokvijalni izraz «domaćinsko suđenje». Isto kao i dosuđeni jedanaesterac za domaćina, prilikom bezazlenog kontakta dvojice igrača, udaljenih deset metara od lopte.

Ovakvih radnje od strane sudaca, za koje bi mi u NK Zadar željeli vjerovati da su plod slučajnosti ili neznanja, a ne direktna namjera, ima za posljedicu izazivanje opravdanog revolta kod igrača koji se mogu sankcionirati sa direktnim crvenim kartonom (slučaj Bilaver).

Razlog ovog priopćenja nije vezano za događanja na nogometnom terenu kojem su sudionici igrači, jer se ono može lako sankcionirati kartonima iza kojih slijede i financijske sankcije, već što se bojimo da suđenje ima direktan utjecaj na ponašanje onih zbog kojih i igramo nogomet – gledatelji.

Sva sreća što se sporni trenutak, kod nedosuđenog jedanaesterca, na utakmici sa Dinamom dogodio u 5. minuti. Možemo samo zamisliti, koliko bi žešće publika reagirala da se isti sporni trenutak dogodio na kraju utakmice, kad se lomio rezultat. Ovo prepuštamo na maštu onima, koji ne prihvaćaju ostavku predsjednika Komisije za suđenje, koja je imala za svrhu da se nešto promjeni u sud organizaciji.

Kartoniranje u Osijeku dovodimo u direktnu vezu sa sljedećim kolom, u kojem nam gostuje klub, koji je uz pomoć takvih radnji i kriterija suđenja, u ligi ostajao već nekoliko sezona, a suđenje na kraju sezone proglašavamo savršenim.

Od povjerenika za suđenje tražimo da se sudac Mlinar adekvatno kazni, bilo skidanjem sa liste, bilo privremenom suspenziju, te da ga se više ne delegira na utakmice koje igra NK Zadar.


Predsjednik NK Zadar

Branko Katić

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.